Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / ММ- ГОС / ММ. 90 вопросов..docx
Скачиваний:
226
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.59 Mб
Скачать

41.Мета та зміст спеціальних міжнародних маркетингових досліджень та тестування.

ММД — це система збору, оброб­ки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародній маркетинговій діяльності.

Метою будь-якого ММД є зменшення ризику від рішень щодо міжнародної активності фір­ми. Мінімізація ризику досягається на основі використання ви­сновків міжнародного маркетингового дослідження у прийнятті рішень. Під висновками ММД розуміють систематизовану інформацію про стан і можли­ві варіанти розвитку об'єкту дослідження.

Спеціальні дослідження мають на меті з'ясування вузьких технічних, технологічних, законодавчих та інших питань, що не­обхідно для обґрунтування окремих аспектів міжнародної марке­тингової діяльності інвестиційних форм міжнародного бізнесу.

Тест (випробування) - це перевірка одного чи кількох елемен­тів міжнародного маркетингового комплексу та розробка на цій основі прогнозу вірогідної реакції ринку. Тестуються, як прави­ло, такі ключові елементи: товар (його сприйняття, з'ясування переваг і недоліків, визначення конкурентоспроможності, необ­хідність адаптації тощо); ціна продажу; тип пакування та розмір партії; посередники (за системою показників); слоган; текст рек­ламного звернення.

42.Сутність, цілі та умови сегментації світового ринку.

Об'єктивна необхідність сегментації обумовлена існуванням різноманітних потреб споживачів одного й того самого товару. Маркетологи вважають, що вдала сегментація забезпечує фірмі ринковий успіх.

Сегмент міжнародного ринку – група споживачів з однаковими очікуваннями та вимогами стосовно товарів, незважаючи на культурні та національні відмінності.

Міжнар. сегментація ринку — процес ідентифікації специфічних сегментів потенційних споживачів у вигляді групи країн або групи індивідувальних покупців з однаковими характеристиками, що з великою вірогідністю продемонструють схожу поведінку при купівлі

Специфічною формою сегментації ринку є пошук власної ринкової ніші — вузького сегмента ринку з чітко обмеженими к-тю споживачів та асортименту товару. Суттєвою ознакою ринкової ніші є цілковита відсутність конкуренції або її мінімальний рівень. Стратегія пошуку власної ніші використовується, як правило, середніми та малими фірмами.

Сегментація — функція стратегічного маркетингу, адже в її процесі визначаються сфери діяльності та ідентифікуються ключові чинники успіху на обраних ринках.

У процесі сегментації є певна послідовність дій, яка передбачає такі стадії: •(1)вибір критерію сегментації; •(2)виділення груп споживачці за однією або кількома ознаками; •(3)визначення розміру сегмента і його ринкового потенціалу; •(4)прогноз можливої частки ринку; •(5)дослідження балансу «можливості фірми - вимоги сегмента»; •(6)оцінка ефективності сегмента й остаточний вибір сегмента.

Більшість виробників і торговельних посередників на світовому ринку орієнтуються на певні групи споживачів (сегмент світового ринку), тобто дотримуються сегментаційної стратегії маркетингу на противагу стратегії масового маркетингу (без виділення сегментів). При цьому фірми ставлять перед собою певні цілі та контролюють умови ефективності сегментації — наявність суттєвих відмінностей між споживачами, можливість моніторингу параметрів сегмента, його прибутковість, доступність і перспективність.

Можливість моніторингу параметрів сегмента - наявність інф бази для оцінки розміру, динаміки та інших показників і ха-к сегмента в майбутньому.

Прибутковість - сегмент має бути достатньо великим для забезпечення нормальних прибутків фірми.

Наявність суттєвих та усталених відмінностей між споживачами необхідна для реальної диференціації ринку

Доступність сегмента - можливість здійснення маркетингового впливу на сегмент, яка вимагає наявності відповідних каналів розподілення продукції та можливості організації ефективного процесу маркетингової комунікації

Перспективність сегмента - сприятливий прогноз розвитку параметрів сегмента, отриманий за результатами М досдіження

Критерії сегментації світового ринку Існують різні підходи до міжнародної сегментації: • ідентифікація груп країн з попитом на схожі товари • ідентифікація сегментів, існуючих в усіх або багатьох країнах • вихід з одним і тим же товаром на різні сегменти в різних країнах

Точних правил та визначених методик сегментації світового ринку не існує. Кожна фірма залежно від специфічних особливостей товару та інших обставин обирає власні критерії сегментації та механізми моніторингу параметрів сегмента.

Соседние файлы в папке ММ- ГОС