Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / ММ- ГОС / ММ. (61-90).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
391.68 Кб
Скачать

61. Різновиди адаптації товару до зарубіжного ринку залежно від фізичних характеристик продукту.

Міжнародна товарна стратегія – маркетингові дії відносно товарної компоненти маркетингового комплексу, зумовлені особливостями закордонного ринку та етапом розвитку фірми. Адаптація є типом міжнародної товарної стратегії і проводиться для того, щоб товар краще відповідав місцевим умовам чи потребам на зарубіжних ринках. У межах стратегії адаптації продукції здійснюється модифікація товару з урахуванням мовних відмінностей, споживчих переваг, звичаїв, ринкових умов тощо. Тобто згідно з цією стратегією не обов'язково створювати нові товари, досить невеликих змін. Така стратегія найчастіше використовується в міжнародному маркетингу. Залежно від фізичних характеристик продукту можна виділити 2 види адаптації: 1)Вимушена адаптація товару – зміна фізичних характеристик товару згідно з міжнародними стандартами та технічними нормами або тими, що існують на закордонному ринку. 2)Необхідна адаптація – зміна фізичних характеристик деяких параметрів згідно з вимогами споживачів, традиціями споживання тощо. Необхідна адаптація, на відміну від вимушеної, не обумовлена законами держави, від яких не можна відхилитися, а зумовлена законами ринку. Виробник може розраховувати на успіх тільки за умови знання зовнішніх ринків тако добре, як своїх власних. Для цього повинне проводитися поглиблене дослідження ринку, що включає, зрозуміло, вивчення стимулів і антистимулів, яке тільки і може забезпечити йому достатнє знання того, чого чекають місцеві споживачі: які їх смаки і звички в області споживання, їх частота споживання; які граничні характеристики їх клімату води і грунту тощо. +++Також існують такі види адаптації: •Перцепційна – зміна другорядних характеристик товару (колір, назва тощо) відповідно до особливостей їх сприйняття(перцепції) на іноземному ринку. • Симпліфікаційна – спрощення несуттєвих хар-к (якостей) товару з метою пристосування його до особливостей використання/обслуговаваня закордонними споживачами. • Стандартизація в адаптації – зменшення обсягів адаптації товару шляхом стандартизації окремих деталей, вузлів, обумовлена надмірними витратами при пристосуванні товару до вимог зарубіжних ринків (Пр.: Мерседес)

62. Сутність теорії життєвого циклу товару в міжнародному маркетингу та її застосування в розробці товарної стратегії.

Міжнародна товарна стратегія – маркет дії відносно товарної компоненти марк комплексу, зумовлені особливостями закорд ринку та етапом розвитку фірми. Ефективні управлінські дії стосовно міжн тов. політики базуються, як правило, на теорії ЖЦТ. ЇЇ доцільно застос, викор-чи міжн тов. стратегію незмінності товару (товар один і той самий, але вихід на різні ринки нові, пошук нового використання товару). Згідно теорії ЖЦТ в один і той самий час у різних країнах один і той самий товар перебуває на різних стадіях ЖЦ. Взагалі, згідно теорії міжн ЖЦ продукту, деякі види продукції проходять цикл, що скл із етапів: 1) впровадження: розробляються нововведення у відповідь на виявлену потребу. Як правило, головна роль тут належить промислово розвиненим країнам (ПРК). 2. Зростання: країна нововведення паралельно із вітчизняним виробництвом нового товару може розпочати його випуск за кордоном. Крім того, випуск цього ж товару може почати й іноземний конкурент. 3. Зрілість: св попит на новий продукт починає вирівнюватись. Задум та технологія вир-ва нового товару стають настільки відпрацьованими, що додаткові знання вже не настільки необхідні для зниження витрат. Продукт стає більш звичним та стандартизованим, тому його вир-во у країні з високим рівнем технології (ПРК) втрачає зміст. Вир-во товару переміщається в інші країни, які можуть вик стандартну вже технологію, знижуючи С/В продукції, що дає можливість зб збут у слаборозв країнах (СРК). 4. Занепад: технологія та обладнання настільки вдосконалюються, що для виробництва товару вже не потрібна особлива кваліфікація, і тому воно переміщається у СРК, які мають надлишок дешевої робочої сили. Таким чином, компанія (або країна-новатор) з нетто-експортера поступово перетворюється в нетто імпортера: з’являються нові послідовники, які виробляють все більше і більше, а компанія-новатор вкладає прибутки у нові технології; виробництво поступово переходить до країн –послідовників. А країни-послідовники з імпортерів перетворюються в експортерів, займаючи на ринку місце країн-новаторів. Переваги теорії МЖЦ продукту пояснює закономірності розвитку зовнішньої торгівлі великою групою товарів, зокрема синтет матеріалів, консервів (у Аргент та Браз), бавовн тканин (Пакистан, Індія), шкіряних та гумотехнічних виробів, паперу, електроніки, техн.-но складних товарів, нафтопрод. Недоліки: 1. Існує багато видів продукції, які не проходять усі стадії ЖЦ (предмети розкоші) 2. Теорія закріплювала за США лідерство, оскільки вони його вже завоювали. 3. Теорія не поширюється на продукцію ТНК. Теорія ЖЦ товару в ММ (В - вир-во, С - спож-ня,Е - експ, І - імп.)

+++ ЖЦ експортного товару має особливості.1. Активне підсилення експорту почин звичайно тоді, коли новий товар вже приносить фірмі значні прибутки завдяки завоюванню суттєвої частки вн ринку. У цей час товар виступає на міжн ринку ще як новий продукт. 2. на стадії зрілості експортного продукту починається його вир-во фірмами країни-імпортера (для вн ринку) або за ліцензіями, або шляхом власної модифікації продукту. Тому на цьому етапі фірма-експортер на своїх зовнішніх ринках зіштовхується з деякими засоба-ми обмеження їх ділової активності. 3. На стадії, коли даний товар стає для зовн ринку стандартним, починається міжн конкуренція: перед експортером постає завдання постійно мати напоготові для виведення на експорт товару, який ще не дійшов до стадії міжнародної конкуренції.

Виходячи з цього, міжнародна товарна політика передбачає певний напрямок дій міжнародної фірми і наявність таких принципів, завдяки яким забезпечується ефективне формування товарної номенклатури і асортименту товарів для реалізації їх на іноземних ринках.

Існують певні відмінності у стадіях ЖЦ для вн і міжн ринків. Якщо на вн ринку товар традиційно проходить 4 стадії ЖЦ (стадію проникнення товару на ринок, стадію зростання, стадію насичення і стадію спаду), то в міжн масштабі класичним є проходження 6 стадій ЖЦ 1. Стадія чіткої диференціації товару на внутр.ринку 2. Стандартизація товару, втрата ним ринкової новизни, 3. Чітка диференціація товару на зовн.ринку 4. Імпорт у країну «Х» 5. Виробництво за кордоном. 6. Стандартизація товару на міжнародному ринку.

Постадійний маркетинг передбачає використання помірно адаптованої до локальних умов маркетингової стратегії і ґрунтується на різниці в термінів проникнення на ринки різних країн. Водночас для глобальних компаній типовим є здійснення агресивної інноваційної стратегії, політики скорочення ЖЦТ і дотримання схем міжнародного синхронного маркетингу, який передбачає проникнення товару одночасно на всі типи зовнішніх ринків.

Соседние файлы в папке ММ- ГОС