Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 179 вопросов..doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

165. Сучасні особливості україно-російського співробітництва

Дипломатичні відносини між Україною та Російсією встановлено 14 лютого 1992 року. На 2009 р. між сторонами підписано понад 300 двосторонніх і багатосторонніх документів. Зокрема, в політичній та інформаційній сферах –21 міжнародний договір; в економічній та торговельно-економічній – 82; у військовій та військово-технічній – 66; у науково-технічній – 54; в гуманітарній – 13; в консульській – 12, решта чинних угод та договорів (59) регулюють співпрацю сторін в інших сферах двосторонніх відносин.

Найважливіші договірні документи – Договір про дружбу, співробітництво і партнерство (1997 р.), Договір про українсько-російський державний кордон (2003 р.), Угода про стратегічне співробітництво у газовій галузі (2002 р.), Програма міжрегіонального та прикордонного співробітництва до 2010 року і Заходи до неї (2006 р.).

Значна частина чинних міжнародних договорів мають рамковий характер і потребують конкретного наповнення та оновлення шляхом розробки і підписання нових угод в усіх основних сферах співпраці. Низку договорів на сьогодні практично виконано або вони втратили свою актуальність.

Зовнішньоторговельний обіг товарами склав 11,76 млрд. дол. США і зменшився у порівняні з аналогічним періодом 2008 року на 54,3%, в тому числі експорт склав 4,81 млрд. дол. США і зменшився на 57,3%, імпорт – 6,95 млрд. дол. США і зменшився на 52%. США.

Негативне сальдо в торгівлі товарами становило 2,14 млрд. дол. США і зменшилося на 1, 07 млрд. дол. США.

Основу структури українського експорту товарів до Російської Федерації за січень - серпень 2009 р. складали: продукція машинобудування 34,1%, металургійна продукція 19,4%, продовольча продукція 17%, хімічна продукція 119,7%, деревина, папір, целюлоза 7,5%.

Основу структури українського імпорту товарів з Російської Федерації до України 2009 р. складали: енергоносії 57,7%, продукція машинобудування 11,1%, металургійна продукція 7,0%, хімічна продукція 11,8%, продовольча продукція 4,8%, деревина, папір, целюлоза 2,6%.

Інвестиції: Російська Федерація за обсягами прямих інвестицій в Україну посідає шосте місце серед 125 країн-інвесторів. Станом на 2009 р. інвестиції російських резидентів склали 2125,1 млн. дол. США, що складає 6% загального обсягу прямих інвестицій в Україну (на 1 липня 2008 р. – 2106,3 млн. дол. США ).

166. Охарактеризуйте сучасне україно-американське співробітництво.

Договірно-правова база двосторонніх українсько-американських відносин складає 122 міжнародні документи між Україною та США. Договірно-правова база двосторонніх відносин охоплюють широкий спектр галузей українсько-американського співробітництва, включаючи торговельно-економічну, науково-технічну, гуманітарну, правоохоронну та ін.

Серед ключових політико-правових документів: Хартія Україна-США про стратегічне партнерство 2008 року, Дорожня карта пріоритетів українсько-американського співробітництва, Угода про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво, Договір про заохочення та взаємний захист інвестицій та інші. Існуючі двосторонні договори створюють достатньо широке політико-правове поле для розвитку українсько-американських відносин на ключових напрямках двостороннього співробітництва.

Результатами двосторонньої співпраці є політична підтримка США здійснюваного Україною євроінтеграційного курсу та практичного співробітництва з НАТО, взаємодія з питань міжнародної, зокрема, регіональної безпеки.

Серед пріоритетів у сфері енергетики є залучення американського досвіду у видобутку енергоносіїв (сланцевий газ і метан вугільних пластів) та інвестицій в українську енергетику, зокрема у видобуток нафти й газу на шельфі Чорного моря та підвищення ядерної безпеки діючих енергоблоків, в тому числі виведення із експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого реактору в екологічно безпечну систему.

У торговельно-економічній сфері до 2008 року спостерігався динамічний ріст обсягів двосторонньої торгівлі товарами і послугами. США займає10-те місце за обсягами зовнішньої торгівлі товарами серед країн-партнерів (при чому в структурі експорту українських товарів США займає 6-те місце).

Станом на 1 січня 2010 року, в економіку України,, залучено 1,387 млрд. дол. американських інвестицій, що становить 3,5% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій. На території України зареєстровано 1545 підприємств з американським капіталом. Найбільш привабливими сферами для американських інвесторів залишаються сільське господарство, торгівля і фінансовий сектор. Важливим кроком на шляху активізації інвестиційного співробітництва стало відновлення наприкінці 2009 року діяльності Корпорації США закордонних приватних інвестицій зі страхування американських капіталовкладень на українському ринку.

США продовжують залишатися найбільшим донором технічної допомоги Україні, зокрема з питань ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. За програми технічної допомоги Україні у 2009 році асигновано 89,5 млн. дол., у 2010 році - 118,9 млн. дол.

На сьогодні створено належні передумови для подальшого поглиблення відносин стратегічного партнерства між Україною і США. Цьому сприятимуть спільність цінностей, активний політичний діалог на всіх рівнях, розгалужена мережа контактів між діловими колами, ефективність створеної договірно-правової бази, а також взаємовигідна співпраця в рамках міжнародних організацій

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС