Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 179 вопросов..doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

163. Сучасні особливості співпраці України в рамках гуам

Регіональна організація ГУАМ створена в жовтні 1997 року Грузією, Україною, Азербайджаном і Молдовою (з 1999 до 2005 в організацію також входив Узбекистан, вийшов через незгоду з політикою організації). До виходу Узбекистану з організації називалася ГУУАМ.

Створити об'єднання примусила неспроможність СНД. До кінця 90-х Співдружність опинилася на межі вимирання. Ось у цей період з'явився ГУАМ, орієнтований на європейські і міжнародні структури. На ділі головною метою його творців було послаблення економічної, передусім енергетичної, залежності від Росії, зокрема розвиток транзиту енергоносіїв за маршрутом Азія - Кавказ - Європа в обхід території РФ.

Країни вирішили протистояти діям Росії щодо обмеження збройних сил в Європі, іншими словами не допустити російських військових на території Грузії, Молдови та України всупереч їхньому бажанню. У 2008 році вона заявила про готовність виділити 200 млн. доларів для реалізації проектів організації. Йшлося, у першу чергу, про транзитні, транспортні проекти, а також проекти, пов'язані з туристичною інфраструктурою.

У 2008 році афішували грандіозні плани. Україна того року ратифікувала Статут організації, що не могла зробити з 2006-го. ГУАМ впритул зайнявся проектом поромної переправи Батумі-Поті-Керч, яку бачили частиною нового транспортного проекту "Вікінг" (вантажне залізничне сполучення між Балтійським і Чорним морями) до Молдови з продовженням до Грузії і Азербайджану. Тоді Азербайджан висловив готовність за допомогою своєї інфраструктури направляти вантажі далі у Центральну Азію.

Взаємний товарообіг між країнами-учасницями виріс у 1,5 раза - до 2,5 млрд. дол.

Україна, проте, останнім часом декларує зменшення своєї участі в цій організації.

164. Двосторонні відносини в геоекономічній моделі України

Специфічною особливістю геоекономічної моделі України є різнонаціленість її регіонів на різні географічні вектори. Найбільші передумови розвитку міжнародно кооперованого виробництва відкриває покращення торгово-інвестиційного режиму, вжиття спільних заходів програмного характеру з РФ, іншими державами СНД. Європейська інтеграція залишається першочерговим пріоритетом нашої держави. Наступним пріоритетом є також відносини зі Сполученими Штатами. Особливе місце у нашій політиці посідає також діалог із Польщею, який ми розвиваємо в дусі стратегічного партнерства. Звичайно, це не означає, що ми не хочемо дружити з країнами Азії, Африки, Близького Сходу або Латинської Америки. З 92 для Укр. приорітет роз-к двосторон від-н з кр. Основні партнери – США, Нім, Кит, Італ. Потенціал спів-ва Укр.-Кит. Укр. була основн. торг партнером Лівії, Пакистану. Австрія– імпорт – чорн. метали, обладнання , експорт – руди, шлаки, зола, неорг.хімія, недорго. мет-ли, Агропромпрод. Німеч – експорт – легка пром, кольор та чорні метали, імпорт – машинпи, електротех прод, фармацевт-тика, хім., швейні вироби, транспорт. США Укр. має позитивне сальдо з США, експорт до США – чавун, сталь, не орган. хімія, аерокосм тех.-ка, добрива, одяг, алюміній імпорт – пром., спец техн облад, тютюн, електричні прилади, транспорт. Ізраїль – стає основним партнером на Близ.Сході, є гарна договірна база, сприятлива ситуація на ізр.ринку до укр..товарів. експорт в –с/г прод, (зернові, тютюн), деривина,обробка діамантів, металопрод. Швейцарія –інтерес їх до Укр., експорт – пшениця, жито, борошно, олія, алюміній, мідь, імпорт – нафтопродукти, лік. засоби, гербіциди, електроніка, целюлоза, машини, мед.прилади.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС