Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 179 вопросов..doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

119. Зовнішній борг: структура, обслуговування та визначення оптимальності

Борг: зовнішній та внутрішній. Зовнішній Б. - сума боргових зобов’язань приватних та державних установ країни таким установам в іншій країні; або за валютою позики. Клас-я З.Б. за кредиторами:

Багатостороння позика – надається міжнародними фінансовими організаціями (Міжнародним валютним фондом, Світовим банком або регіональними банками розвитку);

Двосторонні п. – надаються державами (урядами, або відповідними установами; поділяються на гарантовані урядом (імпортні кредити) та прямі позики (від уряду однієї країни уряду іншій).

Приватні п. – надаються постачальниками, тримачами акцій та комерційними банками

Склад З.Б.: сума випущених, але не погашених держ. запозичень з відсотками (обслугов-ня) (коротко- та довгострок.). + Б. суб’єктів госп-ня, гарант. держ-ю. Обслуг. Б. - комплекс заходів держави, спрям. на погашення позики, виплати відсотків за ними, уточнення і проведення змін умов погашення позик. Оптимальність – за показниками:

Б. до ВВП – відношення Б. до ресурсної бази його покриття (як потенціал збільшення Ех для підвищення платоспроможності)

Платежі з обслуговування З.Б. в обсязі доходів бюджету – порівняння боргового навантаження з ресурсами держ. фін.

Short-term З.Б. до поточних бюдж. надх-нь – поточна ліквідність

З.Б. на душу – хар-зує соц. навантаження

Головне: Б. потр-ний для фін-ня дефіциту бюдж-ту, стабіл-ії екон., інвест-ня.

120. Зовнішня заборгованість держави в умовах глобалізації фінансових ринків

Зовнішній Б. - сума боргових зобов’язань приватних та державних установ країни таким установам в іншій країні; або за валютою позики. Глобалізація - стан світ. екон., за якого госп-ий розв-к країн та регіонів пов’яз-ий, виробнича кооперація та спеціалізація досягають всесвітніх масштабів, ТНК стають домінантною формою власності, розв-к екон. здійсн-ся завдяки НДДКР у галузі електронних комунікацій і транспорту. Складові глобал-ії фін.ринків: розвиток плат. систем та безготівкових розрах-ків; збільш. мнр потоків капіталу у ф-мі прямих та портфельних інвестицій; еволюція ринків похідних фін. інстр-в; зрост. обсягів торгівлі на валютних біржах; форм-ня регіональних валютних угруповань; інтеграція мнр банківського капіталу; розв-к офшорного банк. бізнесу; реформ-ня світової фін. архітектури. Наслідки: всесвітній характер фін.ринків., зрост. обсягів запозичень на фін.ринках. Зрост. запозичень – банківськи позики, отже, їх частка в обсязі З.Б. зростає. Проте: загроза борг.безпеці держави через зрост.З.Б., залежність від зовн.фін-ня. МВФ: оптим.співвідн-ня валового З.Б. до ВВП для бідних країн – 49,7%

121. Особливості зовнішньої заборгованості України та сучасний стан зовнішнього боргу України

Обсяг З.Б. У. зростав у 2007-09 рр., особливо за позиками, що надають мнр орг. екон. розв-ку. 07-09 рр. – період боргової небезпеки. Вагоме місце (29,43%) у стр-рі держ. боргу У. займ. зобов’яз-ня за розміщеними облігаціями внутр.. держ. позики (ОВДП) і Б. перед МВФ (12,89%) та Світовим банком (8,27%), при цьому Б. перед МВФ займає 15,98% гарантованого держ. боргу. Через подорожчання ресурсів на світ.ринках К. уряд почав співпрацю з МВФ. У 2008 р. МВФ схвалив програму про надання У. 16,4 млрд дол. для подол. насл-ків фін. Кризи, частина коштів від МФВ спрям-ся на подол. дефіциту держ. бюдж-ту. У 2008 р. для подол. дефіциту держ. бюдж-ту від Світ. банку було залучено 0,8 млрд. дол., а в 2009 р. – 1,25 млрд. дол.. Причина: мнр. орг. вимагають менші відсотки за позиками та пропон-ть довші строки надання позик.

Держ. та гарант-й держ-ю Б. У. 327,219 млрд.грн. або 41,3 млрд.дол., в т.ч.: держ. та гарант-й держ-ю З.Б. – 204.,5 млрд.грн. (62,51% від заг. суми держ. та гарант-го держ-ю Б.) або 25,8 млрд.дол. (2010). Держ. З.Б. 131,18 млрд. грн. або 16,55 млрд. дол. (40%). Гарант. держ-ю З.Б. 73,34 млрд. грн. (22,42%) або 9,26 млрд. дол.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС