Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 179 вопросов..doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

74. Науково-технічний прогрес як структуроутворюючий чинник розвитку сфери міжнародних послуг України

Науково-технічний прогрес не тільки «поглиблюється» — веде до подальшого збільшення інтелектуальної місткості продукції традиційно «підпорядкованих» йому галузей, а й «поширюється» — охоплює ті сфери економіки, які раніше були малочутливими до нього.

Науково-технічні послуги за самою своєю сучасною природою не можуть не вносити радикальних змін до системи міжнародної кооперації, розподілу суспільних ресурсів, передусім робочої сили та капіталів. Причому такі зміни є взаємно пов’язаними: потреба в збільшенні послуг у сферах комп’ютерно-інформаційних технологій, телекомунікацій, кредитно-фінансовому, страхувальному секторах, торгівлі, автосервісі зумовили приплив до них як додаткової робочої сили, так і інвестицій.

Специфіка та функціональна роль саме міжнародної торгівлі послугами особливо тісно пов’язані з сучасним характером економічного, науково-технічного прогресу, зростанням значення інформаційного обміну, збільшенням інтелектуальної компоненти у ВВП. Сфера послуг потребує великого «інтелектуального навантаження», передусім завдяки таким своїм компонентам, як електронні програмні розробки, телекомунікації, ділові, наукомісткі, кредитно-фінансові та страхові послуги, охорона здоров’я, інші групи наукомістких галузей.

Крім того, автоматизація та інформатизація конторської праці витісняє зі сфери послуг канцелярських працівників, а така особливість сфери послуг, як можливість працювати в ній неповний робочий день або тиждень, збільшує можливості залучення до неї молоді, зокрема студентської, осіб пенсійного віку, жінок.

Сфера послуг лідирує за критерієм наукомісткості виробництва, причому це лідерство стає дедалі виразнішим. Наприклад, у США наприкінці минулого століття на частку послуг у високотехнологічному секторі господарства припадало близько 4/5 фірм і третина зайнятих. Причому приріст робочої сили у сфері послуг відбувався саме завдяки цьому сектору. Характерним є постійне збільшення витрат на НДДКР провідними корпораціями та дрібнішими компаніями.

Якщо комп’ютерні, телекомунікаційні компанії стали піонерами впровадження інформаційних технологій та нового рівня НДДКР, то слідом за ними значно активізували свої зусилля щодо проведення власних досліджень і високотехнічних робіт фірми, які зайняті в усіх інших сферах міжнародних послуг.

75. Місце міжнародних технологічних послуг в структурі міжнародних послуг України

Міжнародні технологічні послуги є різновидом торгівлі послугами.

Міжнародна передача технологій має наступні комерційні форми:

  • продаж патентів та ліцензій;

  • спільне проведення наукових розробок;

  • науково-виробнича кооперація (інжиніринг, франчайзинг);

  • портфельні інвестиції, лізинг;

  • продаж технологій у матеріальному вигляді (устаткування) тощо.

Експорт послуг з України 2008 р. 11,7 млрд. дол., серед них роялті та інші ліцензійні послуги склали 39,5 млн. дол. (тобто 0,34 %). Для порівняння у 2005 р. частка була лише 0,16. За 3 роки експорт даних послуг за вартістю зріс в 4 рази. З 6,5 млрд. дол. імпортованих послуг в Україну в 2008 р., роялті та інші ліцензійні послуги склали 287 млн. дол. (4%), а у 2005 р. частка складала 7%, хоча по вартості за 3 роки імпорт даних послуг зріс на 37%.

Висновки:

- експорт технологічних послуг з України активно зростав за вартістю, але в структурі послуг він все одно займає незначну частку, яка зростає дуже повільно;

- частка технологічних послуг в імпорті послуг України, навпаки, зменшується. Але тим не менш, повільно зростає за вартістю;

- отже Україна активніше експортує технологічні послуги, аніж ввозить їх, що свідчить про позитивний розвиток даних технологій всередині країни;

- але повільне зростання імпорту технологічних послуг є негативною рисою – повільніше зростатиме виробництво технологічних товарів в Україні.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС