Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 179 вопросов..doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

48.Основні інструменти підтримки експорту України

ЕКСПОРТ – продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (у тому числі з оплатою в не грошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

Основні інструменти підтримки експорту України:

1)створення технологічно пов’язаних, конкурентоспроможних на міжн ринках товарів, здатних нарощувати товарний експорт;

2)удосконалення механізмів фінансування та кредитування виробництв, які здійснюють експорт;

3)налагодження ефективної системи страхування експортн. Операцій;

4)забезпечення отримання сертифікатів на продукцію вітчизняного виробництва;

5)стимулювання інвестиц.діяльності за допомогою податкових, фінансових механізмів.

49.Галузева структура експортоорієнтованої промисловості України

ЕКСПОРТ – продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (у тому числі з оплатою в не грошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

У 2009 р. Ех склав 4194 млн $. Він суттєво знизився порівняно із 2008 р., коли складав 7870млн $.

Товарна ст-ра експорту: металургійна продукція 28%, продукція АПК 24%, машинобудівна 19,4%, мінеральна продукція 11,4%, продукція хім..пром.8,1%. Головними товарами, що експорт., є чорні та кольорові метали, паливо, хімічні продукти, продукти харчування.

50.Призначення та методи визначення митної вартості товару в Україні

Митна вартість - це та вартість товару, яка використовується для розрахунку митних платежів при переміщенні товарів через митний кордон з метою митного обкладення, тобто в якості вихідної розрахункової бази (основи) для обчислення адвалерні митних платежів (мит, акцизів, ПДВ і зборів за митне оформлення). Основне функціональне призначення категорії "митна вартість товару" полягає саме в тому, щоб бути базою для розрахунку митних платежів.

Методи розрахунку митної вартості

Загальновизнані міжнародні методи розрахунку митної вартості викладені у вже згаданій ст. VII "Оцінка товару для митних цілей" ГАТТ, в Україні вони реалізовані в ст. 266–274 Митного Кодексу України (далі – МК): 6 методів визначення митної вартості товарів, які імпортуються та 1 метод визначення митної вартості при експорті:

Для імпорту:

     метод 1 "За ціною угоди щодо товарів, які імпортуються";

     метод 2 "За ціною угоди щодо ідентичних товарів";

     метод 3 "За ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів";

     метод 4 "На основі віднімання вартості";

     метод 5 "На основі додавання вартості";

     метод 6 "Резервний".

Кожен наступний метод застосовується, якщо митна вартість товарів не може бути визначена шляхом застосування попереднього методу. Основним методом є перший – "За ціною угоди щодо товарів, які імпортуються", тобто приведення фактурної (контрактної) вартості до вартості за умовами поставки "на кордон України".

У разі застосування методу віднімання вартості береться реалізаційна ціна на ідентичні (аналогічні) товари, яка склалася на внутрішньому ринку, після чого віднімаються витрати до моменту перетину кордону.

У разі додавання вартості проводиться калькуляція вартості товару, що імпортується (вартість матеріалів і витрат, витрат на навантаження, вивантаження, транспортування, страхування до місця перетину митного кордону України, прибутку тощо).

Для експорту:

     на основі ціни, яку було фактично сплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетину митного кордону України.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС