Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Роль міжнародного лізингу в економіці України

Лізинг – це довгострокова оренда машин і обладнання, видача обладнання напрокат. Лізинг дозволяє промисловим, торговим, транспортним та іншим підприємствам (орендаторам) отримувати в комерційних банках і лізингових компаніях (орендодавців) за певну орендну плату в довгострокове користування широкий перелік основних засобів.

Актуальність розвитку лізингу в Україні насамперед зумовлена значною питомою вагою морально застарілого обладнання, низькою ефективністю його використання. Можливим варіантом вирішення цих проблем є лізинг, що виступає ефективним механізмом залучення інвестицій в основні фонди для вітчизняних підприємств,тим самим може забезпечити високу конкурентоспроможність продукції на світових ринках. Необхідність застосування лізингу доведена вітчизняною і закордонною фінансово-виробничою практикою.

Впровадження лізингу дає змогу здійснити оновлення основних фондів та їх ефективне використання, а також

повне фінансування капіталовкладень, зберігаючи фінансову незалежність підприємств. Лізинг виступає одним з інвестиційних каналів, а також є засобом придбання й збуту продукції, за допомогою якого Україна могла б налагодити виробництво якісних конкурентоспроможних не тільки на внутрішньому ринку товарів. Для місцевих та зарубіжних постачальників обладнання лізинг є механізмом розширення доступу до користувачів цього обладнання та засобом збільшення обсягів продажу.

Оскільки традиційні форми інвестування (залучення власних коштів і банківських кредитів) на сучасному етапі розвитку України неспроможні задовольнити потреби в інвестиціях і стримують розвиток НТП, то необхідність впровадження новітніх розробок і бізнес-стратегій у сфері лізингу є терміновою.

  1. Розвиток страхових послуг в Україні як фактор інтеграції в систему міжнародного поділу праці

Ринковий механізм господарювання, що створюється в Україні ефективно діє лише на основі розгалуженої інфраструктури, до якої входять товарні й фондові біржі, комерційні банки, аудиторські й консалтингові фірми тощо. Важливе місце серед них посідають страхові компанії, котрі разом з банківською системою є базою сучасного ринку.

Особливістю сучасного страхового ринку в Україні є те, що уже здійснена гармонізація видів страхування з прийнятими у світі традиціями. Адаптовано стандартні вимоги, прийняті у ЄС; проведена структуризація страхового ринку, відбувається інтеграція України з Європейським страховим ринком.

Необхідною складовою системи підтримки національних учасників міжнародної економічної діяльності є державне страхування операцій, контрактів зовнішньоекономічній діяльності від різних видів ризику. Страхування як необхідна складова валютно-фінансових і кредитних відносин обслуговує більшість видів міжнародної економічної діяльності та співробітництва.

Важливим компонентом і практичним інструментом макроекономічної політики у сфері страхування є підтримка експорту у формі державного страхування експортних поставок та експортних кредитів. Особливо важливу роль виконує держава у страхуванні ризиків, пов’язаних із міжнародно-політичною, соціально-економіч­ною і валютно-фінансовою нестабільністю.

В усіх країнах з ринковою економікою страховий ринок є об'єктом свідомого державного регулювання та нагляду. Це обумовлюється, в першу чергу тим, що страхування займає особливе місце як в економіці країни, так і в особистому житті кожного громадянина.

Отже, наявність добре розвинутого страхового ринку та потужних страхових компаній з бездоганною репутацією дозволяє суттєво скоротити бюджетні витрати, зокрема на охорону здоров'я, пенсійне забезпечення та в значній мірі перекласти тягар багатьох інших соціальних виплат на плечі страхових компаній. Саме тому розвиток страхового ринку є одним із головних факторів інтеграції України в систему міжнародного поділу праці.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС