Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Інституційні посередники в міжнародній економічній діяльності України

До інституційних посередників в МЕДУ відносяться біржі, аукціони, виставки та ярмарки.

За допомогою виставок і ярмарок компанія мо­же отримати інформацію для аналізу SWOT - діагностики своїх сильних та слабких сторін, ризиків та шансів у порівнянні з конкурентами. Представлені на виставці нові товари та послуги ха­рактеризують зміни і тенденції, властиві певній галузі в даний час. А сьогодні, як відомо, своєчасне отримання необхідної інформації може сприяти створенню пев­ної конкурентної переваги за умов швид­кої та правильної реакції фірми.

В Україні зародження виставкової справи існуючого світового зразка по­чалося на початку 90-х років, тому цей вид бізнесу є досить молодим і перспек­тивним. Разом з тим, вже сформувались певні тенденції розвитку національного виставкового бізнесу:

• дедалі зростає частка спеціалізова­них виставкових та ярмаркових заходів у загальній їх кількості;

• більшій частині заходів, що прово­дяться а Україні, надається статус міжна­родних;

• окреслюються лідери серед компаній-організаторів на українському ринку;

• компанії-організатори тяжіють до спеціалізації (діяльність за певними тема­тиками, робота з окремими галузями).

Витрати на участь у торговельних ярмарках і вис­тавках у США становлять 18% загаль­них витрат на маркетинг. У Німеччині такі витрати становлять 25% витрат на рекламу.

Одним із способів МТ є аукціон. Міжнародні товарні аукціони являють собою спеціально організовані, періодично діючі у певних місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів у заздалегідь обумовленний час та у спеціально визначенному місці відбувається продаж попередньо оглянутих покупцем товарів, що переходять у власність покупя, який запропонував найбільш високу ціну. На аукціонах відбувається продаж товарів, що мають індивідуальні властивості. Найбільш розповсюджені організовані у формі АТ. У багатьох випадках це великі компанії, що монополізують торгівлю окремими видами товарів.

У проведенні аукціону розрізнюють чотири стадії: підготовка аукціону, огляд товарів, аукціонний торг, оформлення і виконання аукціонної угоди.

Центри аукціонної торгівлі. Нью-Йорк, Амстердам, Лондон, Копенгаген, Осло, Стокгольм, Санкт-Петербург.

  1. Географічна структура міжнародної торгівлі послугами України

Загалом структура міжнародної торгівлі послугами в Україні має позитивне сальдо. І в останні роки спостерігається тенденція до його зростання. Найбільшу частку становлять транспортні послуги, послуги зв’язку, будівельні, страхові, фінансові та комп’ютерні послуги. Найінтенсивніші відносини у сфері торгівлі послугами Україна має з країнами СНД. Зокрема, з Азербайжаном, Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Російською Федерацією, Молдовою. Проте імпорт тут майже вдвічі перевищує експорт. Найбільшу частку в експорті послуг займають країни СНД , а в імпорті країни Європи. Серед країн Європи Україна найбільше співпрацює з Австрією, Бельгією, Болгарією, Грецією, Данією, Іспанією, Фінляднією, Італією, Латвією, Чехією. Серед країн Азії найбільшим партнерами України є Гонконг, Грузія, Індія, Іран, Арабські Емірати, Японія. Серед країн Америки – Домініканська Республіка, Болівія, Канада, Перу.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС