Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами України

Послуга – це цілеспрямована дія економічного змісту, результат якої виражається в термінах споживання вартості та проявляється як задоволення конкретної потреби людини. Основною в цій сфері постає частка транспортних послуг − 82,7%, особливо послуг трубопровідного транспорту

Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами України є досить широкою і охоплює майже всі країни світу. Зовнішньотор­говельні операції послугами Україна здійснювала з партнерами із 218 країн світу.

Стосовно обсягів експорту зовнішньої торгівлі послугами України у 2010 р. становив млн дол. США і порівняно з 13859 , імпорту відповід­но — 12202 млн дол. Найбільший експорт послуг до країн СНД, становив 40 % від загального обсягу експорту, та до країн ЄС — 31,4 %.

Проте ім­порт послуг із країн СНД становив лише 15,1 %, а з країн ЄС — 58,1 %, являються найбільшими імпортерами в Україну. Основними парт­нерами в експорті послуг є Російська Федера­ція, на яку припадало 36,3 % від загального обсягу експорту, Сполучене Королівство — 5,7 %, Кіпр — 4,8 %, Сполучені Штати Америки — 4,6 %, Німеч­чина — 3,9 % та Швейцарія — 3,2 %. Найбільшу питому вагу в загальному обсязі імпорту мали: Кіпр (12,9 %), Російська Федерація (12,6 %), Спо­лучене Королівство (12,4 %), Німеччина (7 %), Сполучені Штати Америки (5,9 %), Франція (5,8 %), Швейцарія та Австрія (по 4,4 %). У структурі імпорту послуг подорожі становлять 30%, транспортні послуги - 29%, фінансові та страхові спостерігається тенденція зростання 9%, будівельні послуги − 1% тощо.

Серед головних торгових партнерів країн СНД у 2010 р. експорт послуг найбільше зменшився до Російсь­кої Федерації, Білорусі та Молдови, проте на даний час спостерігається тенденція зростання. Зменшилися обсяги експорту послуг до Сполучених Штатів Америки також до деяких країн — членів ЄС. Проте Україна відрила новий ринок торгівлі послугами – Азія, де состерігається тиндеція зростання. У структурі експорту транспортних послуг головна частка припадає на трубопровідний транспорт − 51,9%. З них питома вага залізничного транспорту − 15,8% , він є найрозвиненішим в Україні, морський − 13,8% і посідає третє місце за вантажообігом після трубопровідного та залізничного транспорту, повітряного − 10,5%. Подорожі -17% , Будiвельнi послуги- 1.8%, Фiнансовi послуги -1,6% тощо.

  1. Роль державного страхування у мед України

Державне страхування відіграє важливу роль у міжнародній економічній діяльностті України. Надаючи гарантії держава стимулює приплив іноземних інвестицій, збільшується рух капіталів тощо,Виділяють кілька різновидів страхування: • експортне страхування; • страхування іноземних інвестицій; • страхування авансових платежів по імпорту; • страхування трьохсторонніх операцій.

Основну роль у системі державних гарантій ма-ють відігравати експортне страхування та страху-вання іноземних інвестицій. Суть першого полягає в тому, що уряд зобов’язується взяти на себе вит¬рати щодо виконання контрактів, якщо покупець не може виконати прийняті умови, а друге — це надання гарантій іноземним інвесторам.

Страхування експортних кредитів передбачає: • захист вітчизняного експортера від можли¬вого ризику неплатежу з боку іноземного покупця; • гарантії, які захищають комерційні банки від збитків, що можуть виникнути в резуль¬таті неповернення позики експортерами .

Об’єктами цього страхування є комерційні кредити, надані покупцеві; банківські позики постачальнику чи покупцеві; зобов’язання і пору-чительства за кредитом; довгострокові інвестиції тощо.

У системі державного страхування можна виділити таких два види найважливіших гаран¬тій:

• видача гарантій щодо кредитів безпосеред¬ньо банкам, що фінансують експорт. Ці га¬рантії стали неодмінною умовою отриман¬ня банківського кредиту;

• у доповнення до традиційних гарантій щодо більш-менш традиційних комерційних ризиків (стихійні лиха, відмова від това¬ру, неплатоспроможність імпортера тощо) страхування охопило й багато інших видів політичних ризиків (військові дії, револю¬ція, експропріація, націоналізація тощо). Нині комерційні й політичні ризики покри¬ваються, як правило, на 70–80 %].

Страхування експортних кредитів є ефектив¬ним маркетинговим і фінансовим засобом, який допомагає фірмі збільшувати продажі, кількість контрактів, проникати на нові ринки. Первинною вигодою від такого страхування є те, що воно на¬дає можливість фірмі використовувати конкурен¬тні кредитні умови для збільшення міжнародних продаж і, як наслідок, одержувати вищі прибутки.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС