Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Співробітництво України з країнами Південної та Південно-Східної Азії

Співпраця між Україною та країнами Східної Азії останнім часов розвивається динамічно.

Для співробітництва в галузі ліквідації ядерної зброї між Японією та Україною було засновано спеціальний Комітет співробітництва. Для реалізації цього проекту японська сторона виділила Україні 16 млн дол . В цілому, угода створила базу для надання Україні Японією допомоги у сфері ядерної безпеки близько 100 млн дол.

Україна вже отримала від Японії близько 120 млн дол. як допомогу, які пішли на розбудову української державності.

Україна зацікавлена у підтримці Японією проектів у екологічній сфері,

у співробітництві в рамках Кіотського протоколу,в активізації співпраці з кредитування, інвестування.

Слід відзначити і взаємодію України та Республіки Корея з питань виборів до органів міжнародних організацій,зокрема на виборах до Ради Міжнародної організації цивільної авіації; до складу членів Комісії з питань

розмежування континентального шельфу; до складу Виконавчого комітету ЮНЕСКО.

Участь капіталів Китаю і Японії у розвитку української економіки є невеликою у порівнянні з їх ролю економічних гігантів у світі. Отже, потребує розширення економічне співробітництво України з країнами Східної Азії. Для цього Україні необхідно досягти внутрішньої політичної та економічної стабільності, просувати у регіоні позитивний імідж надійного партнера, розвивати політичний діалог.

Україна і країни Східної Азії координують свою політику в ООН.

  1. Глобальні проблеми сучасного розвитку та міжнародна економічна діяльність України

МЕД - Міжнародна економічна діяльність — це цілісна система господарських зв’язків між національними економіками різних країн, належних до них або утворених ними суб’єктами господарського життя, а також міжнародними організаціями, яка має характерні лише для себе взаємозв’язки, закономірності та реалізує ті специфічні інтереси, які пов’язані з використанням переваг міжнародного співробітництва, поділу праці та факторного розміщення.

Глобальні проблеми поділяються на 3 сфери:

До першої сфери належать проблеми, які виникають у сфері взаємодії природи і суспільства. Серед них: надійне забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством тощо, збереження природного навколишнього середовища, освоєння ресурсів Світового океану, оволодіння космічним простором.

До другої сфери належать проблеми суспільних взаємовідносин, а саме: відносин між державами різних економічних устроїв, подолання економічної відсталості багатьох країн світу, локальні регіональні та міжнародні кризи тощо.

Третя сфера – розвиток людини, забезпечення її майбутнього. Вона охоплює передусім проблеми пристосування сучасної людини до умов природного і соціального середовища, що змінюються під впливом НТП, питання сучасної урбанізації, боротьби з епідеміями і тяжкими захворюваннями (серцево-судинними, онкологічними, СНІДом).

Серед глобальних проблем, що стоять сьогодні перед людством – це збереження миру.

Виникнення екологічної проблеми, як і виникнення інших глобальних проблем у сфері взаємовідносин суспільства з природою, пов’язане з прискоренням НТР, який створює можливості для посилення людського впливу на навколишній світ.

Як і раніше, гостро стоїть проблема забезпечення людства сировиною і енергією.

Останнім часом набула глобальності проблема освоєння Світового океану. Світовий океан надає людству біоресурси та мінеральну сировину.

Проблема економічного відставання країн, що розвиваються, виявляється також у кризі заборгованості. Вона належить до групи глобальних проблем, пов’язаних із взаємовідносинами між державами.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС