Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Задачі та передумови європейської інтеграції України

Європейський вибір Укр став закономірним наслідком відновлення країною державної незалежності. Він викристалізувався з усієї попередньої історії укр народу і його зв’язків з іншими народами Європи, його культури та глибоких демократичних традицій.

Нинішній розвиток політичного діалогу між Укра та ЄС базується на впровадженні Укр Стратегії інтеграції до ЄС, виконанні сторонами угоди про партнерство й співробітництво та Плану дій у рамках Європ політики сусідства. Належна реалізація плану дій має сприяти поступовій інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС та створити передумови для започаткування з ЄС зони вільної торгівлі. Кінцевою політ метою плану дій має стати укладення нової угоди з ЄС, яка повинна замінити чинну на сьогодні угоду про партнерство й співробітництво, строк дії якої завершується на початку 2008 року.

Пріоритетним для Укр є реалізація Європ напряму моделі відкритої економіки з урахуванням новітньої політики та сучасного етапу розширення ЄС; адаптація зак-ва України до зак-ва ЄС у пріоритетних сферах протягом.; розв’язання проблем, пов’язаних зі вступом Укр. до СОТ; створення зони вільної торгівлі з ЄС, яка б передбачала функц-ня ринкових інструментів, гарантув правових норм у ділов сфері, провадило стабільні та недискримінаційні правові рамки, чітко визнач права вл-ті тощо; поступове залучення Укр. До участі у галузевих програмах ЄС; запровадження нових інструментів в сфері технічної допомоги; інтеграція інфраструктурних мереж Укр в європ-кі енергетичні, трансп, та телекомунікаційні мережі; розрахунок та реалізація проектів, розрахованих на стратегічне технічне та техніко-ек-не співр-во на 2008-2012рр.; повне виконання Україною зобов’язань за укладеними між нар угодами до 2015р.

На сьогодні динамічно розвивається торгов-економ співр-во між Україною та ЄС. Стабільно зростає двосторонній зовнішньоторгов обіг та прямі іноземні інвестиції з країн ЄС в українську економіку. Розширений ЄС є найбільшим зовнішньоторг партнером України. Його частка у загальному обсязі зовнішнього товарообігу Укр сягає 29,8 %, тобто близько третини зовнішньоекономічної діяльності Укр орієнтується саме на цей ринок. Для порівняння -частка Росії становить 29,12% загального обсягу товарообігу.

Передумови розвитку зв'язків України з країнами ЄС:1. Подолання негативно впливаючих зовнішніх факторів, тобто господарської кризи, політичної та соціальної нестабільності. 2. Поліпш якісних хар-к вітчизняних товарів:- нарощув обсягів та перехід в категорію товарів, що класифікуються, - припинення обігу сурогатів та незаконної діяльності. 3. Підвищ ролі держави, для чого потрібно: - створення державної довгострок концепції та політики дій в галузі відновлення зовнішніх зв'язків та його регулювання; - формув узгодженої системи державного регулювання; - прискорене утворення регулятивної інфраструктури та правової бази. 4. Підвищення якості продукції та надання товарн виду. 5. Зниження рівня інфляції в укр економіці.

Переведення політики європейської інтеграції України в якісну практичну

площину передбачає реалізацію нашою державою наступних завдань:

-гармонізація національного законодавства із законодавством ЄС;

• створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Укра-

їною та ЄС;

• запровадження безвізового режиму з країнами Євросоюзу.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС