Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / МЕДУ. 184 вопроса..doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Стратегічні пріоритети сучасної інтеграційної політики України

Екон. інтеграція є процесом об'єднання та взаємного структурного наближення нац. економік, який приводить до появи спільн. ринкового простору, створення інтернаціональних форм господарюв., збільш. взаємозалежності виробн. комплексів, все більш широкого узгодж. екон. політ. та спільного регулюв. на основі міждержавних угод і за мікроекономічної підприємницької взаємодії.

Стратегія інтеграції Укр. до ЄС

Стратегія інтеграції Укр. до ЄС має забезпечити входження держави до європ. політ., ек. і правов. простору і отримання на цій основі статусу асоційованого члена ЄС, що є гол. зовнполіт. пріоритетом Укр. Осн. напрями інтеграц. процесу: 1 адаптація зак-ства Укр. до зак-ства ЄС, забезпечення прав людини; 2 ек. інтеграція та розвиток торг. відносин між Укр. і ЄС; 3 інтеграція Укр. до ЄС у контексті загєвроп. безпеки; 4 політ. консолідація та зміцнення демократії; 5 адаптація соц. політики Укр. до стандартів ЄС; 6 культурно-освітня і науково-технічна інтеграція; 7 регіональна інтеграція Укр.; 8 галузева співпраця; 9співробітництво у галузі охорони довкілля.

Одним з перспективних регіон інтеграційних об’єднань може стати ГУАМ. Спільні економічні інтереси держав ГУУАМ найбільше сконцентровані навколо двох питань - транспортування прикаспійських енергоносіїв та прокладання нових транзитних маршрутів через Кавказький регіон. Відкриття, розробка та прокладання транспортних комунікацій з нафтогазових родовищ в Азербайджані, Туркменистані, Казахстані перетворюють закавказький причорноморський регіон у надзвичайно привабливий. Водночас регіон Причорномор'я, у тому числі й Закавказзя, має неабияке значення як ринок збуту української продукції. Україна має значення стратегічного транзитного маршруту енергоносіїв для європейських країн і з огляду на її переробні потужності має шанс стати суттєво важливою ланкою ек. безпеки Європи. Перспективним напрямком ек. співробітництва є також розвиток інвестиційної діяльності між державами ГУАМ, створення СП по переробці с/г продукції, в галузі машинобудування, енергетики і транспорту. В перспективі в межах ГУАМ може утворитися самодостатня в багатьох аспектах регіональна зона ек. співробітництва. Другий напрямок співпраці в межах ГУУАМ - це проблеми безпеки і стабільності в регіоні.

Стратегія інтеграції України до ОЧЕС.

Гол. мета існування ОЧЕС, з погляду Укр., полягає у сприянні зміцненню миру, стабільності та довіри у регіоні, забезпеченні добробуту та процвітання народів країн Причорномор’я на шляху до нової європ. спільноти. Укладення Статуту забезпечить суттєве зростання відчуття взаємоповаги народів, прискорення розбудови плідної співпраці на двостор. та багатостор. рівнях, ефективне просування інтересів Укр., зокрема, в питанні інтеграції до європ. міжн. стр-р. Розбудова всебічного співробітництва з дер-вами Чорномор. регіону є одним із важлив. напрямків зовн. пол-ки Укр. ЧЕС належить важливе місце у процесах створення загєвроп. ек. простору. Тому роль організації у цьому контексті полягає у сприянні процесам інтеграції Укр. у світогосп. життя.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС