Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Тема 9. Антикризовий моніторинг стану підприємства

Сутність та різновиди антикризового моніторингу. Моніторинг стану та параметрів діяльності підприємства. Системи моніторингу підприємства. Принципи побудови системи антикризового моніторингу. Складові антикризового моніторингу фірми та їх забезпечення. Глобальний і локальний моніторинг. Поверхневий, опосередкований і глибинний моніторинг. Особливості здійснення фонового моніторингу. Постійний та періодичний антикризовий моніторинг.

Головні завдання моніторингу стану підприємства. Спостереження за джерелами кризових проявів. Визначення динаміки чинників дестабілізуючого впливу. Аналіз зміни стану середовища. Оцінка прогнозованого стану.

Основні процедури антикризового моніторингу. Алгоритм функціонування системи антикризового моніторингу підприємства. Технологія виокремлення об’єкту спостереження. Обстеження виокремленого об’єкту. Формування інформаційної моделі об’єкту спостереження. Планування робіт у рамках моніторингу. Періодичність здійснення спостережень.

Тема 10. Особливості подолання технічних і техногенних криз на підприємстві

Технічна криза у виробничій системі підприємства. Техніко-технологічна база підприємства як фактороутворююча основа технічної кризи. Основні ознаки та прояви технічної кризи. Способи ліквідації проявів та передумов технічної кризи.

Прояви техногенної кризи на підприємстві. Техногенна криза як сукупність наслідків технічних криз. Техногенні катаклізми природного характеру. Динаміка екологічних змін у межах розповсюдження проявів техногенної кризи.

Управління локалізацією криз технічного спрямування. Плани з забезпечення гомеостатичності підприємства. Організація робіт з локалізації та ліквідації наслідків кризових проявів у техніко-технологічних системах.

Управління попередженням технічних та техногенних криз на підприємстві. Системи планово-попереджувальних дій на підприємстві. Оцінка стану технічної системи виробництва. Управління підготовкою персоналу до роботу в умовах технічних та техногенних кризових проявів.

Тема 11. Процеси розв’язання конфліктних ситуацій на підприємстві

Сутність і типологія конфліктів у трудовому колективі підприємства. Сутнісна характеристика конфліктної ситуації та конфлікту. Об’єктивні та суб’єктивні причини виникнення конфліктів. Типи конфліктів. Модель процесу конфлікту на підприємстві. Особливості ескалації та розв’язання організаційно-управлінського конфлікту.

Методи та способи подолання конфліктів. Основні методи подолання конфліктів. Теорія втручання. Силові стосунки в організаціях та їх різновиди. Аналіз конфліктної ситуації.

Управління конфліктами на підприємстві. Сутність процесів управління конфліктами. Наслідки конфлікту. Структурні та особисті методи управління конфліктною ситуацією. Стилі поведінки у конфліктній ситуації. Вирішення проблем та розв’язання конфліктів. Профілактика конфліктів у організації.

Тема 12. Оцінювання ефективності функціонування системи антикризового управління

Основні напрями оцінювання ефективності функціонування антикризової системи управління підприємства. Оцінка ефективності використання техніко-технологічної складової підприємства. Визначення раціональності організації діяльності підприємства. Фінансова доцільність антикризового управління. Напрями підвищення ефективності антикризового менеджменту персоналу.

Визначення прибутковості впровадження антикризових заходів. Особливості визначення абсолютного ефекту у різних напрямах діяльності підприємства. Загальні витрати на реалізацію антикризових заходів. Зміна собівартості продукції при підвищенні організаційного та техніко-технологічного рівня виробництва. Прогнозні оцінки зростання ефективності виробничої діяльності підприємств.

Показники оцінювання організаційно-технічного рівня неплатоспроможного підприємства. Техніко-технологічний рівень підприємства. Показники рівня організації виробництва. Аналітичні показники рівня організації праці на підприємстві. Рівень організації управління підприємством.

Оцінювання соціальної ефективності реалізації антикризових заходів на підприємстві. Сутність та етапи соціальної діагностики підприємства. Оцінка ефективності організаційної культури фірми. Загальна соціальна ефективність впровадження антикризових заходів.

    1. Рекомендована література

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy