Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
278.02 Кб
Скачать
  1. Програма дисципліни та рекомендована література

    1. Програма дисципліни

ВСТУП

Об’єктивна необхідність і прикладне значення вивчення курсу «Антикризове управління підприємством ІІ”. Мета, завдання, логіко-структурна побудова, методичний апарат і інструментарій курсу, його місце і значення для підготовки економістів вищої кваліфікації. Змістовна характеристика та особливості викладання дисципліни стосовно певних магістерських програм.

Тема 1. Сучасна теоретична основа антикризового управління підприємством

Сучасна кризологія.. Поняття кризи, інциденту і проблеми в антикризовому управління. Типологія криз підприємства і їх основні ознаки. Екзогенні та ендогенні чинники появи кризи на підприємстві. Передумови виникнення інцидентів та їх вплив на динаміку розвитку підприємства. Класифікація інцидентів на підприємстві і їх ознаки. Чинники утворення проблемних ситуації.

Кризовий процес на підприємстві, його складові та основні ознаки. Поняття кризового процесу. його стадії та етапи. Життєвий цикл інциденту і узагальнений процес його вирішення. Причини і послідовність трансформації проблемних ситуацій у кризові процеси на підприємстві. Кризове явище, як основний елемент кризи підприємства. Механізм утворення кризової ситуації на підприємстві. Основні ознаки кризового стану підприємницької структури.

Основні складові антикризової діяльності. Наукові погляди на категорію «антикризова діяльність» та її класифікація. Активна та пасивна антикризова діяльність. Структуризація дій антикризової діяльності. Головні складники антикризової діяльності на підприємстві. Місце антикризової діяльності у загальному господарському механізмі фірми.

Тема 2. Методи діагностики кризи підприємства

Методи визначення глибини і масштабів кризи підприємства. Загальні і спеціальні методи ідентифікації і оцінювання кризових процесів. Особливості застосування експерних і аналітичних методів діагностики кризи.

Сутність і різновиди моделей і метрик ідентифікації та оцінки кризи підприємства. Поняття економетричної моделі. Різновиди економетричних моделей. Поняття метрики процесу або явища. Різновиди метрик для ідентифікації кризи на підприємстві

Використовувані показники для діагностики кризових процесів на підприємстві. Системи показників та неформалізованих індикаторів кризового процесу. Гранична кількість діагностичних показників по різних напрямах прояву кризи підприємства. Сукупність інтегральних показників економічної кризи підприємницької структури.

Інтегральні моделі експрес-діагностики економічної кризи підприємницьких структур. Інтегральні показники, розраховані за методом мультиплікативного аналізу. Особливості використання багатофакторних моделей визначення та прогнозування прояву економічної кризи на підприємстві. Засоби експрес-діагностики кризового стану підприємницької структури.

Тема 3. Регулювання антикризових процесів у зовнішньому і внутрішньому середовищі підприємства

Особливості державного антикризового регулювання. Антикризове регулювання та антикризове управлыння, їх взаємозв’язок та структуризація за сферами використання. Різновиди антикризового регулювання економіки. Рівні антикризового регулювання діяльності підприємств. Способи регулятивного впливу на діяльність фірм з метою запобігання кризових процесів.

Державне регулювання відносин неплатоспроможності (банкуртства). Об’єкти та суб’єкти регулювання стану повноі неплатоспроможності (банкрутства) підприємства. Порядок підготовки справ про банкрутство. Алгоритми здійснення процедури банкрутства та арбітражного управління підприємством. Санація державних і недержавних підприємств.

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy