Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
819.2 Кб
Скачать

3. Програма дисципліни та рекомендована література

Тема 1. Економічна безпека бізнесу: сутність і передумови формування

1.1. Поняття і роль безпеки у функціонуванні економічних систем.

Сутність економічної безпеки та основні підходи до її трактування. Взаємозв’язок безпеки з надійністю, стійкістю та адаптивністю економічної системи. Роль безпеки у забезпечення ефективного функціонування і розвитку економічних систем. Зміст і основні види деструктивних чинників економічної безпеки. Види економічної безпеки за рівнями економічних систем.

1.2. Економічна безпека бізнесу: сутність і складові.

Поняття економічної безпеки бізнесу. Інформаційний, зовнішній та ресурсно-функціональний підходи до дослідження економічної безпеки бізнесу. Класифікацію загроз економічній безпеці бізнесу. Мета і завдання забезпечення безпеки бізнесу. Основні функціональні складові (напрями) економічної безпеки суб’єктів господарювання.

1.3. Передумови та чинники формування економічної безпеки національних підприємств.

Об’єктивні передумови необхідності забезпечення безпеки вітчизняних підприємств. Вплив держави на рівень економічної безпеки бізнесу. Поняття і види чинників економічної безпеки бізнесу.

Тема 2. Організаційні та техніко-технологічні основи економічної безпеки бізнесу

2.1. Організаційні моделі підприємств і рівень їх безпеки.

Особливості підприємства як системи. Сутність організаційної моделі підприємства. Характеристики та особливості функціонування організаційних моделей підприємства: бюрократичної, корпоративної, стратегічної та соціально орієнтованої. Взаємозв`язок організаційної моделі та складових економічної безпеки підприємства.

2.2. Бізнес-процеси як основа формування економічної безпеки.

Сутність процесного підходу до забезпечення економічної безпеки підприємства. Основні типи бізнес-процесів для управління економічною безпекою підприємства. Поняття і складові системи управління бізнесом в контексті забезпечення його економічної безпеки.

2.3 Техніко-технологічна складова економічної безпеки підприємства.

Поняття, особливості та роль техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства. Характеристика основних технологічних укладів. Елементи техніко-технологічної бази підприємства, які формують технологічний уклад. Процес формування техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства. Методи оцінювання рівня техніко-технологічної безпеки підприємства. Основні етапи процесу забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки.

Тема 3. Ринкова та зовнішньоекономічна безпека бізнесу

3.1. Сутність та основні методи оцінювання ринкової безпеки бізнесу.

Поняття ринкової безпеки підприємства. Сутність, роль, види та етапи проведення бенчмаркінгу. Модель п’яти сил конкуренції М.Портера. Поняття і роль конкурентної розвідки у забезпеченні ринкової безпеки бізнесу.

3.2. Напрями і способи захисту ринкової позиції суб’єкта господарювання.

Поняття ринкової позиції суб’єкта господарювання. Методи оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства на ринку. Ринковий потенціал компанії. Види стратегій розвитку суб’єкта господарювання. Характеристика основних способів захисту ринкової позиції підприємства.

3.3. Тіньовий бізнес та недобросовісна конкуренція в контексті економічної безпеки бізнесу.

Поняття і особливості тіньової економіки. Види тіньової економічної діяльності суб’єктів господарювання. Сутність та методи ведення недобросовісної конкуренції. Особливості тіньового бізнесу в Україні. Характеристика основних методів оцінювання рівня «тінізації» економіки.

3.4. Злиття і поглинання як чинники розвитку та загрози економічній безпеці підприємства.

Сутність та роль злиття і поглинання в бізнесі. Основні причини, що підштовхують компанії до злиття і поглинань. Стратегічні альянси як форма злиття компаній на ринку. Переваги і недоліки злиття і поглинання.

3.5. Способи захисту підприємств від рейдерства.

Сутність та роль рейдерства в ринковій економіці. Технології проведення «недружніх» поглинань. Основні способи захисту бізнесу від рейдерських атак.

3.6. Безпека зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Вплив глобалізації і інтернаціоналізації світової економіки на економічну безпеку суб’єктів господарювання. Поняття, особливості і складові міжнародної економічної безпеки. Взаємозв’язок міжнародної економічної безпеки країни і зовнішньоекономічної безпеки підприємства. Ризики та загрози зовнішньоекономічної безпеки підприємства. Управління безпекою зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Тема 4. Інтелектуальна та кадрова складові економічної безпеки підприємства

4.1. Поняття, структура та особливості інтелектуальної безпеки підприємства.

Сутність інтелектуальної безпеки підприємства. Особливості та структура інтелектуальних ресурсів підприємства. Поняття і особливості охороноздатності окремих видів інтелектуальних ресурсів. Процес формування охороноздатних інтелектуальних ресурсів підприємства.

4.2. Напрями та способи охорони інтелектуальної власності.

Нормативно-правова база захисту інтелектуальної власності. Об’єктна характеристика промислової власності та авторських і суміжних прав. Правова охорона об’єктів інтелектуальної власності в Україні. Діяльність державних органів органи та громадських організацій спрямована на виконання низки завдань, що забезпечують захист інтелектуальної власності

4.3. Комерційна таємниця та забезпечення її охорони.

Поняття та складові комерційної таємниці підприємства. Перелік відомостей, які не можуть бути віднесені до комерційної таємниці підприємства в Україні. Характеристика правових, технічних та організаційних методів захисту комерційної таємниці.

4.4. Кадрова безпека підприємства: сутність, складові та методи оцінювання.

Поняття і складові кадрової безпеки. Характеристика загроз кадровій безпеці підприємства. Роль відділу по роботі з персоналом у забезпеченні кадрової безпеки підприємства. Показники оцінювання рівня кадрової безпеки.

4.5. Напрями та методи забезпечення кадрової безпеки підприємства.

Основні напрямки формування кадрової безпеки підприємства. Характеристика правових, економічних, фінансових, адміністративних, організаційних, фізичних та психологічних методів забезпечення кадрової безпеки. Роль кадрової політики (HR) у забезпеченні безпеки підприємства.

Тема 5. Фінансова безпека бізнесу

5.1. Поняття і роль фінансової безпеки в діяльності підприємства.

Поняття, особливості і основні завдання фінансової безпеки бізнесу. Характеристика загроз фінансовій безпеці підприємства. Стратегія фінансової безпеки підприємства.

5.2. Діагностика рівня фінансової безпеки підприємства.

Зміст, принципи та етапи проведення діагностики фінансової безпеки підприємства. Інструментарій діагностики фінансової безпеки. Підходи до оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства.

5.3. Оцінювання ймовірності банкрутства суб’єктів господарювання.

Поняття, переваги і недоліки основних методів оцінювання ймовірності банкрутства суб’єктів господарювання. Зміст найбільш поширених однофакторних і багатофакторних моделей прогнозування ймовірності банкрутства підприємств.

5.4. Напрями та методи забезпечення фінансової безпеки підприємства.

Сутність управління фінансовою безпекою підприємства. Основні етапи процесу антикризового фінансового управління. Принципи побудови та функціонування системи управління фінансовою безпекою підприємства.

Тема 6.  Інформаційна безпека бізнесу

6.1. Сутність і роль інформаційної безпеки в бізнесі.

Сутність та принципи інформаційної безпеки підприємства. Характеристика основних загроз інформаційній безпеці бізнесу. Концептуальна модель безпеки інформації на підприємстві. Цілі і завдання інформаційної безпеки підприємства.

6.2. Методи та засоби захисту інформації на підприємстві.

Необхідність забезпечення захисту інформації. Модель побудови корпоративної системи захисту інформації. Основні методи захисту інформації на підприємстві

6.3. Бізнес-розвідка підприємства: сутність, завдання та технологія проведення.

Поняття і роль бізнес–розвідки у забезпеченні економічної безпеки бізнесу. Основні напрями проведення бізнес-розвідки. Інформаційні джерела бізнес-розвідки. Концептуальні підходи до побудови служби бізнес-розвідки на підприємстві.

Тема 7. Політико-правова, силова та екологічна складові економічної безпеки

7.1. Політико-правова безпека.

Сутність та роль політико-правової складової економічної безпеки підприємства. Класифікація загроз політико-правовій безпеці бізнесу. Способи оцінювання рівня політико-правової складової економічної безпеки бізнесу.

7.2. Сутність, завдання та об’єкти силової безпеки.

Поняття і завдання силової безпеки підприємства. Основні складові комплексної системи силового захисту підприємства

7.3. Організація режиму безпеки та охорони на підприємстві.

Концептуальні основи і принципи організації режиму безпеки і охорони на підприємстві. Основні етапи організації системи безпеки і охорони підприємства.

7.4. Напрями, методи та засоби забезпечення фізичної безпеки персоналу підприємства.

Класифікація об’єктів охорони на підприємстві. Поняття внутрішньооб’єктного і контрольно-пропускного режимів на підприємстві. Технічні засоби охорони підприємства.

7.5. Екологічна безпека підприємства: поняття, оцінювання та забезпечення.

Поняття і основні загрози екологічній безпеці підприємства. Діагностика стану екологічної безпеки підприємства. Механізм забезпечення і управління екологічною безпекою на підприємстві.

Тема 8. Діагностика економічної безпеки

8.1. Критерії та індикатори діагностики економічної безпеки суб’єктів господарювання.

Поняття і завдання діагностики економічної безпеки бізнесу. Підходи до обґрунтування критеріїв і показників (індикаторів) економічної безпеки суб’єктів господарювання. Принципи і методи формування переліку індикаторів економічної безпеки підприємства. Стан суб’єкта бізнесу залежно від значення індикаторів економічної безпеки. Моніторинг економічної безпеки бізнесу.

8.2. Інформаційне забезпечення діагностики економічної безпеки.

Зміст інформаційного забезпечення діагностики економічної безпеки. Основні джерела інформації. Вимоги до якості зібраних даних. Поняття і необхідність створення баз даних.

8.3. Методичні підходи до оцінювання рівня економічної безпеки підприємства.

Інтегральний індикаторний підхід до оцінювання рівня економічної безпеки. Відтворювальний підхід до оцінювання рівня економічної безпеки підприємства. Методика багатовекторного оцінювання рівня економічної безпеки підприємства. Методика функціонального аналізу рівня економічної безпеки підприємства.

Тема 9.  Система управління економічною безпекою бізнесу

9.1. Зміст і завдання системи управління економічною безпекою бізнесу.

Сутність системи управління економічною безпекою бізнесу. Об’єкти і суб’єкти безпеки. Стратегії забезпечення безпеки. Політика безпеки на підприємстві. Складові елементи механізму забезпечення безпеки бізнесу. Режими функціонування системи управління безпекою підприємства. Концепція економічної безпеки суб’єкта господарювання.

9.2. Служба безпеки підприємства: сутність, структура та завдання.

Основні підходи до організації системи безпеки бізнесу. Роль і завдання служби безпеки підприємства. Основні функції служби безпеки. Структура служби безпеки сучасного великого підприємства. Функції і завдання окремих підрозділів служби безпеки: охорони, режиму, по роботі з персоналом і документами з грифом «КТ», інженерно-технічного захисту, розвідки та інформаційно-аналітичної діяльності.

9.3. Організація діяльності служби безпеки на підприємстві.

Поняття організації діяльності служби безпеки. Характеристика основних етапів організації функціонування служби безпеки.

9.4. Оцінювання ефективності функціонування служби безпеки підприємства.

Необхідність оцінювання ефективності функціонування служби безпеки. Характеристика існуючих підходів до оцінювання роботи служби безпеки підприємства. Метод комплексного оцінювання результативності та ефективності діяльності служби безпеки підприємства.

Тема 10. Зарубіжний досвід забезпечення економічної безпеки бізнесу

10.1. Правове регулювання захисту комерційної таємниці в різних країнах.

Підходи до трактування поняття «комерційна таємниця» в різних країнах. Нормативно-правове регулювання захисту комерційної таємниці в провідних країнах світу.

10.2. Досвід забезпечення економічної безпеки персоналу в зарубіжних країнах.

Досвід США в сфері забезпечення кадрової безпеки підприємства. Забезпечення безпеки персоналу в Російській Федерації.

10.3. Роль економічної розвідки в діяльності зарубіжних компаній.

Поняття і завдання розвідки у діяльності зарубіжних компаній. Основні методи проведення економічної розвідки підприємствами провідних країн світу.

10.4. Особливості організації захисту бізнесу в зарубіжних країнах.

Роль державних і недержавних органів у забезпеченні економічної безпеки бізнесу в різних країнах. Системи колективної безпеки підприємств. Діяльність приватних охоронних фірм.

Рекомендована література

Основна література:

  1. Берлач А. І. Безпека бізнесу : [навч. посіб.] / Берлач А. І. – К. : Університет «Україна», 2007. – 280 с.

  2. Гапоненко В. Ф. Экономическая безопасность предприятий. Подходы и принципы / Гапоненко В. Ф., Беспалько А. А., Власков А. С. – М. : Изд-во «Ось-89», 2007. – 208 с.

  3. Грунин О. Экономическая безопасность организации / Грунин О., Грунин С. — СПб. : Питер, 2002. — 160 с.

  4. Донець Л. І. Економічна безпека підприємства: [навч. посіб.] / Донець Л. І., Ващенко Н. В. – К. : Центр учбової літератури, 2008. – 240 с.

  5. Економічна безпека підприємств, організацій та установ : навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / [В. Л. Ортинський, І. С. Керницький, З. Б. Живко та ін.]. – К. : Правова єдність, 2009. – 544 с.

  6. Економічна безпека бізнесу : навч. посіб. / [Г. О. Швиданенко, В. М. Кузьомко, Н. І. Норіцина та ін.] ; за заг. та наук. ред. Г. О. ІІІви­даненко. — К.: КНЕУ, 2011. – 511, [1] с.

  7. Зацеркляний М. М. Основи економічної безпеки: [навч. посіб.] / Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф. – К. : КНТ, 2009. – 337 с.

  8. Козаченко Г. В. Економічна безпека підприємства: сутність та механізми забезпечення: [монографія] / Козаченко Г. В., Пономарьов В. П., Ляшенко О. М. – К. : Лібра, 2003. – 280 с.

  9. Мак-Мак В. П. Служба безопасности предприятия (организационно-управленческие и правовые аспекты деятельности) / В. П. Мак-Мак – М. : Мир безопасности, 1999. - 160 с.

  10. Реверчук Н. Й. Управління економічною безпекою підприємницьких структур: [монографія] / Реверчук Н. Й. – Львів : ЛБІ НБУ, 2004. – 195 с.

  11. Соснин А. С. Менеджмент безопасности предпринимательства: [учеб. пособие] / Соснин А. С., Прыгунов П. Я. – К. : Изд-во Европ. ун-та, 2004. – 357 с.

  12. Шарый Л. Д. Безопасность предпринимательской деятельности: [учебник] / Шарый Л. Д., Родачин В. М., Сошников А. П. ; под общ. ред. д.ф.н. Шарый Л. Д. – М. : Изд-во «ВК», 2005. – 480 с.

  13. Шнипко О. С. Безпека бізнесу в умовах конкурентної боротьби [Текст] : лекц. курс : [посібник] / Шнипко О. С. - К. : Вид-во Європ. ун-ту, 2011. - 309 с.

  14. Экономическая безопасность [Текст] : учеб. пособие / Е. Б. Дворядкина, Н. В. Новикова ; [отв. за вып. В. Е. Кучинская] ; М-во образования и науки РФ, Урал. гос. экон. ун-т, Центр дистанционного образования. – Екатеринбург : Изд-во Урал. гос. экон. ун-та, 2010. – 367 с.

  15. Экономическая и национальная безопасность: [учебник] / [Е. А. Олейников, В. И. Видяпин, В. И. Дуженков и др.] ; под ред. Е. А. Олейникова. – М. : Изд-во «Экзамен», 2004. – 768 с.

  16. Экономическая и национальная безопасность: [учебник] / Под ред. д.э.н., проф. Л. П. Гончаренко. – М. : ЗАО «Издательство «Экономика», 2008. – 543 с.

  17. Ярочкин В. И. Основы безопасности бизнеса и предпринимательства / Ярочкин В. И. Бузанова Я. В. – М. : Академический Проект: Фонд «Мир», 2005. – 208 с.

  18. Ярочкин В. И. Система безопасности фирмы / Ярочкин В. И. – [3-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Ось-89, 2003. – 352 с.

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy