Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
358.4 Кб
Скачать

0  Kij  1 та .

Отримані таким чином оцінки можуть бути використані для оперативного планування та управління роботами у межах стадії розроблення ПЗ ОТ.

18.5. Нормування праці фахівців, зайнятих технічним обслуговуванням і ремонтом засобів от

Визначення норм часу на технічне обслуговування та ремонт засобів ОТ здійснюється з допомогою Типових норм часу на технічне обслуговування засобів ОТ [106]. Ці норми застосовуються для нормування праці електромеханіків, інженерів-електронників, техніків, зайнятих ремонтом і ТО ЗОТ, і встановлюють норму часу на ТО та норму обслуговування.

Норму часу встановлено в годинах на загальний обсяг робіт з ТО однієї машини (пристрою) протягом одного місяця. Витрати часу на підготовчо-заключні роботи, обслуговування робочого місця, відпочинок та особисті потреби передбачено у розмірі 11,5% оперативного часу. Норма часу змінюється залежно від кількості змін роботи обладнання і за умови неповного навантаження (К = 0,6).

Норми часу розраховано для пристроїв ЕОМ, клавішних і перфораційних машин.

Нормативна частина Типових норм містить також склад робіт з ТО для кожного типу ЗОТ. Усі таблиці побудовано за єдиною схемою: у підметі таблиці — марка машини (пристрою), у присудку — коефіцієнт змінності. На перетині знаходять норму часу в годинах.

Норма обслуговування — це кількість машин (пристроїв), які обслуговуються одним працівником за місяць:

Нобсл = ФНчас,

де Ф — середньомісячний фонд часу одного працівника;

Нчас — норма часу на ТО за місяць.

Якщо працівник обслуговує декілька пристроїв або типів ЗОТ, норма обслуговування визначається на основі номограм*.

Рис. 18.1. Приклад номограми

У нашому випадку номограма — це відрізок прямої, який знизу закінчується колом, з кодом відповідного пристрою (машини), над відрізком зазначають норму обслуговування — максимальне число пристроїв, яке може обслуговувати один фахівець. Ліворуч на прямій — рівномірна шкала від 0 до 100%, яка показує ступінь використання фонду робочого часу. Праворуч — шкала рівномір­ного розподілу максимальної кількості машин (пристроїв), яку може обслуговувати один фахівець. На рис. 18.1 наведено номограму для пристроїв з кодом 25 і 27.

Зокрема, якщо на підприємстві є один пристрій з кодом 25, то на обслуговування його необхідно 28,6% робочого часу одного працівника, двох пристроїв — 57,2%, трьох — 85,8%. А для пристрою з кодом 20—27%, якщо він один, та відповідно 40,60,80 і 100%, якщо пристроїв два, три, чотири, п’ять.

Отже, використовуючи номограми, можна раціонально розподілити робочий час працівників і полегшити роботу з планування їх праці.

*Номограма — графік, застосовуваний для обчислення результатів за різних комбінацій окремих значень змінних, від яких залежать ці результати. Використовується для швидкого визначення величини показника залежно від значення деяких змінних без додаткових розрахунків.

29

Соседние файлы в папке ekonomika_ta_organ_inform_biznesu_lazareva