Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
106
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
453.63 Кб
Скачать

Тема 3. Чисті грошові потоки (cash-flow) корпорації

3.3 Основні формули та кількісні закономірності

Чистий грошовий потік (або Чистий рух коштів за звітний період) (Cash Flow або Net Cash Flow).

CF = CFoper+ CFinvest+ CFfinanc, де [].

CFoper- чистий грошовий потік від операційної діяльності;

CFinvest – чистий грошовий потік від інвестиційної діяльності.

CFfinanc - чистий грошовий потік від фінансової діяльності.

Вільний (незалежний) грошовий потік або Грошовий потік до фінансування (Free Cash Flow). Показує здатність підприємства забезпечити операційну діяльність та планові інвестиції за рахунок внутрішніх фінансових джерел (незалежно від зовнішнього фінансування). Від’ємне значення FreeCF показує потребу підприємства у зовнішньому фінансуванні, а позитивне – свідчить про наявність надлишку коштів, які можуть бути використані для виплати дивідендів, погашення банківських позичок чи викупу власних корпоративних прав.

FreeCF =CFoper + CFinvest, де [].

CFoper- чистий грошовий потік від операційної діяльності;

CFinvest – чистий грошовий потік від інвестиційної діяльності.

Нетто грошовий потік. Показує наявні грошові кошти підприємства після виплат дивідендів власникам корпоративних прав.

nettoCF = Cash Flow – грошові дивіденди, де [].

Cash Flowрізниця між вхідними і вихідними грошовими потоками від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємства.

Корпоративний грошовий потік. Показує суму грошових коштів, яку сплачено в якості погашення зобов’язань і плати за використання позичкових коштів.

CorporateCF = Finance Cash Outflows + Interests, де [].

CorporateCF — корпоративний грошовий потік суб’єкта господарювання;

Finance Cash Outflows — вихідний грошовий потік від фінансової діяльності суб’єкта господарювання;

Interests — абсолютна величина сплачених суб’єктом господарювання відсотків по кредитам та іншим позикам.

Показник тривалості погашення заборгованості:

Слугує індикатором спроможності підприємства за рахунок власних ресурсів виконувати свої зобов’язанні.

Тпз = (ПК-ГК-Егк-ПФІ-ДтЗ-З)/ CFoper де, [].

ПК – позичковий капітал;

ГК – грошові кошти;

Егк – еквіваленти грошових коштів;

ПФІ – поточні фінансові інвестиції;

ДтЗ – дебіторська заборгованість (без урахування резерву сумнівних боргів);

З – ліквідні запаси товарів на складі;

ГПопер – операційний грошовий потік.

Показник обернено пропорційний до тривалості погашення заборгованості. Показує здатність підприємства розрахуватись зі своїми боргами за рахунок грошових коштів від операційної діяльності.

Зрз=1/ Тпз [];

Коефіцієнт достатності чистого грошового потоку. Показує здатність підприємства за рахунок наявних грошових коштів розрахуватись зі своїми боргами, поповнити оборотні кошти і сплатити дивіденди.

, де [];

КД - коефіцієнт достатності чистого грошового потоку

СF – сума чистого грошового потоку підприємства в період, що розглядається;

БЗ – сума виплат основного боргу по довгостроковим та короткостроковим кредитам і позикам підприємства;

З – сума приросту запасів товарно-матеріальних цінностей у складі оборотних активів підприємства;

Д – сума дивідендів (процентів), що сплачені власникам підприємства (акціонерам) на вкладений капітал (акції).

Коефіцієнт "якості" чистого грошового потоку (Кя): надає узагаль­нюючу характеристику структури джерел формування чистого грошового потоку. Висока якість чистого грошового потоку характеризується зростанням частки чистого прибутку в його формуванні за рахунок зростання обсягів операційної діяльності.

[];

де ЧП - обсяг чистого прибутку;

Ам - обсяг амортизаційних відрахувань;

ЧГП - обсяг чистого грошового потоку.

Показник самофінансування інвестицій, у %. Показує частку інвестицій, профінансовану за рахунок внутрішніх джерел.

Іс = ГПопер/(ΔНА+ΔОЗ+ΔДФІ) де, [].

ГПопер – операційний грошовий потік;

ΔНА – сума приросту нематеріальних активів;

ΔОЗ – сума приросту основних засобів;

ΔДФІ – сума приросту довгострокових фінансових інвестицій.

Чиста Cаsh-flow маржа, у %. Показує величину Cаsh-flow, яка припадає на одиницю обороту від реалізації.

ЧМ cf = CFoper /ВР , де [].

CFoper — абсолютна величина операційного грошового потоку;

ВР – оборот від реалізації продукції.

Ліквідний грошовий потік характеризує зміни у чистій кредитній позиції підприємства і є показником надлишкового чи дефіцитного сальдо грошових коштів у випадку повного покриття суб'єктом господарювання його заборгованості за кредитами:

ЛГП = (ДКк + ККк – ГКк) - (ДКп + ККп – ГКп) , де [].

ЛГП – ліквідний грошовий потік;

ДКк та ДКп - довгострокові кредити на кінець та початок звітного періоду;

ККк та ККп - короткострокові кредити на кінець та початок звітного періоду

Склад вхідних і вихідних грошових потоків від операційної фінансової та інвестиційної діяльності (Cash Inflows. Cash Outflows)

Вхідні грошові потоки від операціної діяльності

Operating Cash Inflows = OCI1+ OCI2+ OCI3+ OCI4+ OCI5+ OCI6+ OCI7+ OCIn []; , де

OCI1 - грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

OCI2 - Грошові надходження від погашення векселів одержаних, від їх продажу.

OCI3 - Сума одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами від покупців і замовників під наступну поставку продукції (товарів, робіт, послуг).

OCI4 - Сума одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банківського рахунку.

OCI5 - Відшкодовані підприємству з бюджету суми податкового кредиту з ПДВ шляхом зарахування грошових коштів на рахунки в установах банків, а також надходження від повернення інших податків і зборів

OCI6 - Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені).

OCI7- Надходження грошових коштів від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих господарств, від операційної оренди активів та інші надходження від операційної діяльності.

OCIn - Інші грошові надходження, які стосуються операційноЇ діяльності.

Вихідні грошові потоки від операційної діяльності

Operating Cash Outflows = OCO1+ OCO2+ OCO3+ OCO4+ OCOn []; , де

OCO1 - Грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одержані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

OCO2 - Суми попередньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть поставлені (виконані, надані).

OCO3 - Грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.на службові відрядження. сума сплачених внесків із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування.

OCO4 - Сума сплачених до бюджету податку на додану вартість, податку на прибуток (за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю), інших податків і зборів (обов'язкових платежів)

OCOn - Сума використаних грошових коштів на інші напрями операційної діяльності, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

Вхідні грошові потоки від інвестиційної діяльності

Іnvesting Cash Inflows = ICI1+ ICI2+ ICI3+ ICI4+ ICI5 + ICIn []; , де

ICI1 - суми грошових надходжень від продажу акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток у капіталі інших підприємств (інші, ніж надходження за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей).

ICI2 - надходження грошових коштів від продажу інвестиційної нерухомості, необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття, а також інших довгострокових необоротних активів (крім фінансових інвестицій).

ICI3 - надходження грошових коштів від продажу дочірніх підприємств та інших господарських одиниць (за вирахуванням грошових коштів, які були реалізовані у складі майнового комплексу).

ICI4 - надходження грошових коштів у вигляді відсотків за позики, надані іншим сторонам (інші, ніж позики, здійснені фінансовою установою), за фінансовими інвестиціями в боргові цінні папери, за використання переданих у фінансову оренду необоротних активів тощо.

ICI5 - суми грошових надходжень у вигляді дивідендів як результат придбання акцій або часток у капіталі інших підприємств (крім виплат за такими інструментами, які визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримаються для дилерських або торговельних цілей).

ICIn - Інші надходження грошових коштів, у тому числі від повернення авансів (крім авансів, пов'язаних з операційною діяльністю) та позик, наданих іншим сторонам (інші надходження, ніж аванси та позики фінансової установи), надходження грошових коштів від ф'ючерсних контрактів, форвардних контрактів, опціонів тощо (за винятком тих контрактів, які укладаються для основної діяльності підприємства, або коли надходження класифікуються як фінансова діяльність), та інші надходження, які не передбачені у вищезазначених статтях.

Вихідні грошові потоки від інвестиційної діяльності

Іnvesting Cash Outflows = ICO1+ ICO2+ ICO3+ ICOn []; , де

ICO1 - виплати грошових коштів для придбання акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах (інші, ніж виплати за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей).

ICO2 - виплати грошових коштів для придбання (створення) основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій). У цій статті також відображаються суми сплачених відсотків, якщо вони включені до вартості будівництва (створення, вирощування тощо) необоротних активів.

ICO3 - грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за вирахуванням грошових коштів, придбаних у складі майнового комплексу).

ICOn - Інші платежі, у тому числі показуються аванси (крім пов'язаних з операційною діяльністю) і позики грошовими коштами, надані іншим сторонам (крім авансів і позик фінансових установ); виплати грошових коштів за ф'ючерсними контрактами, форвардними контрактами, опціонами тощо (за виключенням випадків, коли такі контракти укладаються для операційної діяльності підприємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність); інші платежі, що не передбачені у вищезазначених статтях.

Вхідні грошові потоки від фінансової діяльності

Financing Cash Inflows = FCI1+ FCI2+ FCIn []; , де

FCI1 - надходження грошових коштів від розміщення акцій та інших операцій, що призводять до збільшення власного капіталу.

FCI2 - надходження грошових коштів у результаті утворення боргових зобов'язань (позик, векселів, облігацій, а також інших видів короткострокових і довгострокових зобов'язань, не пов'язаних з операційною діяльністю).

FCIn - Інші надходження грошових коштів, пов'язані з фінансовою діяльністю.

Вихідні грошові потоки від фінансової діяльності

Financing Operating Cash Outflows = FCO1+ FCO2+ FCO3+ FCO4+ FCOn []; , де

FCO1 - виплати грошових коштів для погашення отриманих позик.

FCO2 - суми дивідендів, сплачені грошовими коштами.

FCOn -Інші платежі, у тому числі використання грошових коштів для викуплення раніше випущених акцій підприємства, виплати грошових коштів орендодавцю для погашення заборгованості за фінансовою орендою та за іншими платежами, пов'язаними з фінансовою діяльністю

Методи розрахунку чистого руху грошових коштів за звітний період.

І. Прямий метод може застосовуватись для оцінки чистого грошового потоку від будь-якого виду діяльності суб’єкта підприємництва: операційної, інвестиційної чи фінансової.

При застосуванні прямого методу, інформація про основні види надходжень і виплат грошових коштів може бути отримана:

  1. з облікових регістрів (для всіх видів діяльності);

  2. шляхом коригування доходу від реалізації, собівартості реалізації та інших статей Звіту про фінансові результати з урахуванням (тільки для операційної діяльності):

а) змін, що відбулися протягом звітного періоду у товарно-матеріальних запасах, дебіторської і кредиторської заборгованості;

б) негрошових статей;

в) інших статей, що результат впливу яких на рух грошових коштів в більшій мірі відноситься до інвестиційної та фінансової діяльності

  1. Отримані абсолютні величини окремих грошових потоків формують цільовий показник у наступному порядку:

, де [];

Cash Flow — чистий грошовий потік, що розраховується прямим методом (передбачає використання даних оборотів за рахунками «Каса» й «Рахунки в банку» безпосередньо з регістрів бухгалтерського обліку);

ICFi — i – ий вхідний грошовий потік (Cash Inflows);

OCFj — j – ий вихідний грошовий потік (Cash Outflows).

2) Алгоритм визначення чистого грошового потоку від операційної діяльності (operating Cash Flow) прямим методом на основі корегування даних звіту про фінансові результати на зміни у статтях балансу з урахування інформації про фінансову та інвестиційну діяльність. Передбачає трансформування кожної статті звіту про фінансові результати і операції щодо фінансової і інвестиційної діяльності, які вплинули на обсяг прибутку або збитку підприємства.

Вхідні грошові потоки розраховуються таким чином:

Грошові надходження за продану продукцію = Чистий дохід +/- Зміна дебіторської заборгованості за відвантажені товари (роботи послуги).

Грошові надходження від інших видів операційної діяльності = Інші операційні витрати +/ - Зміни у статтях майбутніх і незароблених доходів періодів.

Правило визначення знаку Inflows Cash operating для прямого методу:

Якщо А ↑ або П ↓, то Грошові надходження ↓

Якщо А ↓ або П ↑, то Грошові надходження ↑

Вихідні грошові потоки розраховуються наступним чином:

Грошові виплати за придбання запасів = Собівартість реалізації +/-Зміна кредиторської заборгованості та запасів

Грошові виплати по іншим витратам = Інші операційні витрати+/-Зміни у забезпеченнях наступних витрат і платежів і витратах майбутніх періодів

Правило визначення знаку Outflows Cash operating для прямого методу

Якщо А ↑ або П ↓, то Грошові видатки ↑

Якщо А ↓ або П ↑, то Грошові видатки ↓

ІІ. Непрямий метод може застосовуватись виключно для оцінки чистого грошового потоку від операційної діяльності.

При застосуванні непрямого методу, чистий рух грошових коштів, що виникає в результаті операційної діяльності, визначається шляхом коригування чистого прибутку або збитку з урахуванням:

1) змін, що відбулися за звітний період у товарно-матеріальних запасах, дебіторської і кредиторської заборгованості від операційної діяльності;

2) негрошових статей, таких як амортизація, резерви, відстрочені податки, нереалізовані прибутки та збитки при перекладі іноземної валюти в національну, нерозподілені прибутки в асоційовані компанії і частки меншості;

3) усіх інших статей, результат впливу яких на рух грошових коштів відноситься до інвестиційної та фінансової діяльності (прибутки чи збитки від продажу основних засобів та ін.)

Алгоритм визначення чистого грошового потоку від операційної діяльності непрямим методом:

Чистий прибуток або збиток

Корегування на:

+ Амортизаційні відрахування

(+) Збільшення або (-) зменшення суми забезпечень наступних витрат і платежів

(-) Прибуток і (+) збиток від нереалізованих курсових різниць

(-) Прибутки і (+) збитки від фінансової і інвестиційної діяльності

+/- Зміни у статтях поточних активів і поточних зобов’язань

Правило визначення знаку грошового потоку:

Якщо А ↑ або П ↓, то Грошові надходження ↓

Якщо А ↓ або П ↑, то Грошові надходження ↑

Чистий грошовий потік від операційної діяльності

Соседние файлы в папке ПРИКЛАДИ фінансових вправ і тестів