Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УФСП / Для заоч

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Студенти заочної форми навчання індивідуальне завдання з дисципліни УФСП виконують у формі:

САНАЦІЙНОГО АУДИТУ ФІНАНСОВОЇ СФЕРИ ПІДПРИЄМСТВА

Аудит фінансової сфери підприємства включає обчислення та трактування в динаміці певної кількості показників на основі форм фінансової звітності за останні 3 роки, здійснення висновків про фінансовий стан підприємства та вироблення рекомендацій щодо його поліпшення. Основним джерелом інформації для здійснення аналізу фінансової сфери є форми річної фінансової звітності підприємств. Якщо студент не має доступу до аналітичної інформації та форм звітності підприємства, то для проведення аудиту необхідно використати інформацію, розміщену на сайтах: www.istock.com.ua, www.smida.gov.ua

Для здійснення аналізу необхідно використовувати ДВІ МЕТОДИКИ:

Одну з методик однофакторного аналізу:

  1. Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств та організацій , затверджено наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 27 червня 1997 р. №81,

  2. Методика інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств та організацій, Затверджено наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій 23.02.98 №22,

  3. Методичні рекомендації щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджено Наказом міністерства економіки України від 20 січня 2006 року №14

  4. Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації, затверджено наказом Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України від 26 січня 2001 р, № 49 /121. (рекомендовано для використання, порядок розрахунку показників наведено окремим файлом)

  5. Методика аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору економіки, затв. Наказом міністерства фінансів України від 14.02.2006 №170

Одну з методик багатофакторного аналізу:

  1. Порядок проведення оцінки фінансового стану бенефіціара та визначення виду забезпечення для обслуговування і погашення позики, наданої за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 1 квітня 2003 р. № 247.

  2. Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями: Затверд. Постановою Правління НБУ від 25.01.2012 р. №23(рекомендовано для використання, порядок розрахунку показників наведено окремим файлом)

Результати розрахунків з відповідними поясненнями слід оформити в таблицях,наступного формату.

Таблиця 1.1.

Аналіз коефіцієнтів назва групи коефіцієнтів підприємства______________ за 2009-2011роки

Назва

показника

Значення показника по роках

Зміна показника

01.01.2010

01.01.2011

01.01.2012

01.01.2011до 01.01.2010

01.01.2012 до 01.01.2011

Трактування динаміки показників:

Таблиця 1.2.

Прогнозування банкрутства на основі моделі ________________________

Рік

Межі

Значення Z-рахунка

Імовірність банкрутства

2009

2010

2011

Трактування отриманих результатів та їх адекватності проведеним вище дослідженням:

Загальний висновок:

Рекомендації:

Форми фінансової звітності та інші дані, які використовувались при написанні роботи, також додаються до роботи. Рекомендації і висновки повинні бути конкретними, містити в собі чіткі висновки щодо фінансового стану підприємства та практичні рекомендації щодо його поліпшення, які ґрунтуються на здійснених дослідженнях.

Захист комплексного практичного завдання здійснюється на консультації перед іспитом. Захист комплексного індивідуального практичного завдання (презентація розробленого плану фінансового оздоровлення (поліпшення фінансового стану) підприємства) здійснюється у формі співбесіди з викладачем. Індивідуальне завдання, залежно від рівня виконання та якості захисту, може бути оцінене від 0 до 20 балів.

Для перевірки завдання його необхідно здати за ТИЖДЕНЬ до к. 075 і зробити запис в журналі реєстрації контрольних робіт.

Поточний контроль знань студентів заочної форми навчання здійснюється за підсумками оцінювання виконання та захисту індивідуального завдання з використанням практичного матеріалу.

Критерії оцінювання захисту завдань з використанням практичного матеріалу, що виконується студентами заочної форми навчання

20 балів – студент виконав завдання у повному обсязі і дає розгорнуті відповіді на питання стосовно його виконання; використовуючи статистичні дані обґрунтовує зроблені в роботі висновки та пропозиції; наводить альтернативні шляхи фінансового оздоровлення конкретного підприємства та аргументує доцільність викладеного в роботі варіанту; демонструє знання законодавчих та нормативних актів України.

15 балів – студент виконав завдання, відповідає на питання стосовно його виконання, але при викладі матеріалу були допущені незначні помилки в формулюванні термінів та розрахунку показників; обґрунтування зроблених висновків та пропозицій відсутнє.

10 балів - студент виконав завдання, стисло відповідає на питання стосовно його виконання, але при викладі матеріалу були допущені помилки в формулюванні термінів, окремі розділи роботи викладено занадто стисло; цифровий матеріал використовується недостатньо.

5 балів – студент надав до захисту завдання, але у викладі матеріалу були допущені помилки в формулюванні термінів, використанні цифрового матеріалу, робота місить зайвий матеріал, що не відповідає змісту дисципліни, студент не відповідає на питання стосовно виконання завдання.

0 балів - студент не надав до захисту завдання або робота є ідентичною роботі іншого студента.

Підсумковий контроль знань студентів з дисципліни “Управління фінансовою санацією підприємств” здійснюється у формі іспиту. Іспит проводиться у письмовій формі по білетах, укладених на основі програми курсу і затверджених кафедрою. Під час іспиту не дозволяється користуватися конспектами, підручниками, довідниками тощо.

При оцінці відповіді на білет студентами заочної форми навчання використовується 100-бальна система, структура білету наведена нижче.

Структура білету для складання письмового іспиту

студентами заочної форми навчання:

Кожен білет містить десять завдань, в тому числі:

5 програмних питань;

2 тестові завдання (кожне тестове завдання складається з 5 тестів);

3 задачі (з яких 1 – задача-тест).

Підсумкова оцінка знань студентів заочної форми навчання з дисципліни складається з:

  • оцінки за виконання та захист контрольної роботи - індивідуального завдання з використанням практичних матеріалів (максимум 20 балів);

  • оцінки іспиту (максимум 100 балів).

Загальна підсумкова оцінка знань студентів заочної форми навчання з дисципліни складається з суми балів за результати поточного контролю знань (від 0 до 20 балів) і підсумкового контролю (від 0 до 100), проте не повинна перевищувати 100 балів.

Питання, що виносяться на екзамен з дисципліни.

  1. Зміст та теоретичні основи антикризового управління фінансами підприємств.

  2. Сутність, суб’єкти та об’єкт антикризового управління фінансами підприємств. Інституційні та функціональні аспекти антикризового фінансового менеджменту.

  3. Фінансова криза на підприємстві та її фактори.

  4. Поняття, фази і види фінансової кризи на підприємстві.

  5. Типи реакції підприємства на фінансову кризу. Характеристика першочергових заходів, спрямованих на поліпшення ліквідності активів підприємства.

  6. Економічна сутність, мета та порядок проведення фінансової санації підприємства.

  7. Класична модель фінансової санації.

  8. Випадки, в яких може прийматися рішення про проведення санації підприємств.

  9. Необхідність та завдання діагностики банкрутства. Типові методики оцінки фінансового стану, які використовуються в Україні, їх недоліки

  10. Моделі прогнозування банкрутства підприємств.

  11. Однофакторні моделі діагностики банкрутства. Система показників У.Бівера.

  12. Дискримінантний аналіз як інструмент оцінки ймовірності банкрутства. Однофакторний та багатофакторний дискримінантний аналіз.

  13. Багатофакторний дискримінантний аналіз. Закордонні моделі діагностики банкрутства та наслідки їх застосування для оцінки ймовірності банкрутства вітчизняних підприємств.

  14. Інтегральні моделі діагностики українських підприємств.

  15. Фінансовий контролінг у системі антикризового менеджменту.

  16. Стратегічний та оперативний фінансовий контролінг.

  17. Використання специфічних методів контролінгу для підвищення ефективності антикризового менеджменту.

  18. Сутність, функції, необхідність та основні завдання оперативного санаційного контролінгу.

  19. Поняття системи раннього попередження та реагування.

  20. Характеристика методів контролінгу.

  21. Факторний аналіз відхилень як метод санаційного контролінгу.

  22. СОФТ-аналіз як метод санаційного контролінгу.

  23. Портфельний аналіз як метод санаційного контролінгу.

  24. Вартісний аналіз як метод санаційного контролінгу.

  25. Аналіз точки беззбитковості як метод санаційного контролінгу.

  26. Бюджетування як інструмент оперативного контролінгу. Нуль-базис-бюджетування.

  27. АВС(XYZ )-аналіз як метод санаційного контролінгу.

  28. Бенчмаркінг як метод санаційного контролінгу.

  29. Методологічні основи планування антикризових заходів.

  30. Принципи антикризового планування. Структура плану антикризових заходів.

  31. Особливості складання плану маркетингу, плану виробництва та організаційного плану, системи фінансових бюджетів у процесі антикризового планування.

  32. Сутність, мета та характерні риси санаційного аудиту.

  33. Програма та етапи проведення санаційного аудиту.

  34. Сутність та економічні критерії санаційної спроможності підприємства.

  35. Характеристика методів та інструментів санаційного аудиту.

  36. Факторний аналіз відхилень як метод санаційного аудиту.

  37. СОФТ- аналіз як метод санаційного аудиту. Виявлення сильних та слабких місць на підприємстві.

  38. Портфельний аналіз як метод санаційного аудиту.

  39. Вартісний аналіз як метод санаційного аудиту.

  40. Аналіз точки беззбитковості як метод санаційного аудиту.

  41. Бюджетування як метод санаційного аудиту. Нуль-базис- бюджетування.

  42. АВС(XYZ)- аналіз як метод санаційного аудиту.

  43. Бенчмаркінг як метод санаційного аудиту.

  44. Характеристика джерел інформації для проведення санаційного аудиту.

  45. Система показників, що використовується при проведенні санаційного аудиту.

  46. Аналіз виробничо-господарської діяльності як елемент санаційного аудиту.

  47. Зміст та етапи проведення аудиту фінансової сфери підприємства.

  48. Методика оцінки фінансового стану неплатоспроможного підприємства.

  49. Аналіз динаміки та структури валюти балансу при проведенні санаційного аудиту.

  50. Аудит власного капіталу при проведенні санаційного аудиту.

  51. Оцінка ринкової активності акціонерного товариства при проведенні санаційного аудиту.

  52. Аудит позичкового капіталу та кредиторської заборгованості при проведенні санаційного аудиту.

  53. Оцінка ліквідності активів підприємства та його платоспроможності при проведенні санаційного аудиту.

  54. Аналіз дебіторської заборгованості при проведенні санаційного аудиту.

  55. Аудит реальних та фінансових інвестицій при проведенні санаційного аудиту.

  56. Аналіз Cash-flow при проведенні санаційного аудиту.

  57. Аналіз прибутковості (збитковості) підприємства при проведенні санаційного аудиту.

  58. Оцінка ділової активності підприємства при проведенні санаційного аудиту.

  59. Оцінка становища підприємства на ринку факторів виробництва та на ринку збуту готової продукції.

  60. Складання та зміст акту аудиторської перевірки.

  61. Методи оцінки ефективності та наслідки санації підприємства.

  62. Економічний зміст і мета санації балансу.

  63. Санаційний прибуток та його складові частини. Порядок проведення санації балансу.

  64. Завдання, методи та мотиви зменшення статутного капіталу підприємств в процесі санації балансу підприємства.

  65. Внутрішні фінансові джерела фінансової стабілізації підприємств, їх класифікація і зміст.

  66. Зовнішні фінансові джерела санації підприємств, їх класифікація і зміст.

  67. Форми участі власників у санації підприємства.

  68. Збільшення статутного капіталу в процесі санації підприємства. Методи та джерела збільшення статутного капіталу.

  69. Двоступінчата санація.

  70. Альтернативна санація як метод фінансування оздоровлення підприємств.

  71. Участь кредиторів у фінансовому оздоровленні боржника.

  72. Форми фінансової участі персоналу в санації підприємства.

  73. Зміст, необхідність, форми та методи державної санаційної підтримки підприємств.

  74. Надання фінансових ресурсів на поворотній та безповоротній основі.

  75. Непрямі методи державної фінансової підтримки санації суб’єктів господарювання.

  76. Практика та наслідки використання різних форм державної фінансової підтримки санації підприємств в Україні.

  77. Реструктуризація підприємства як специфічний напрямок антикризового управління.

  78. Види та способи реструктуризації підприємств.

  79. Реорганізація як специфічна форма фінансування санації підприємства. Поняття і форми реорганізації.

  80. Характеристика форм реорганізації, спрямованих на укрупнення підприємств. Мотиви, що можуть спонукати санатора до реорганізації укрупненням.

  81. Реорганізація злиттям та приєднанням. Принципова різниця. Реорганізація поглинанням.

  82. Характеристика форм реорганізації, спрямованих на розукрупнення підприємств. Мотиви, що можуть спонукати санатора до реорганізації розукрупненням.

  83. Реорганізація поділом та виокремленням. Принципова різниця.

  84. Перетворення як особлива форма реорганізації. Роль перетворення в оптимізації фінансування підприємства.

  85. Передавальний та роздільний баланси. Принципи складання розподільного балансу.

  86. Підстави та порядок порушення справи про банкрутство в Україні.

  87. Характеристика судових процедур, які застосовуються до боржника в процесі порушення провадження у справі про банкрутство.

  88. Поняття банкрутства підприємств. Характеристика правової бази, що регулює фінансові відносини в процесі провадження у справі про банкрутство.

  89. Сутність та види банкрутства. Характеристика правової бази, що регулює фінансові відносини в процесі провадження у справі про банкрутство.

  90. Завдання інституту банкрутства підприємств. Функції законодавства про банкрутство.

  91. Приховане, фіктивне та зумисне банкрутство. Поняття, ознаки, мотиви та цілі прихованого, фіктивного та умисного банкрутства.

  92. Зміст і функції Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

  93. Характеристика правової бази, що регулює фінансові відносини в процесі провадження у справі про банкрутство в Україні.

  94. Підготовче засідання господарського суду, попереднє засідання, проведення зборів кредиторів.

  95. Порядок оголошення підприємства банкрутом.

  96. Учасники провадження справи про банкрутство.

  97. Функції та повноваження розпорядника майна в процесі порушення провадження у справі про банкрутство.

  98. Функції та повноваження керуючого санацією в процесі порушення провадження у справі про банкрутство.

  99. Функції та повноваження ліквідатора та членів ліквідаційної комісії в процесі порушення провадження у справі про банкрутство.

  100. Функції та повноваження арбітражного керуючого в процесі порушення провадження у справі про банкрутство.

  101. Порядок складання, затвердження та зміст плану санації боржника в ході провадження справи про банкрутство.

  102. Порядок складання, затвердження та зміст звіту керуючого санацією боржника.

  103. Порядок проведення санації згідно вітчизняного законодавства.

  104. Продаж в процедурі санації частини майна боржника

  105. Поняття добровільної та примусової ліквідації. Ліквідаційна процедура згідно вітчизняного законодавства.

  106. Порядок оцінки майна банкрута, визначення ліквідаційної маси. Продаж майна банкрута.

  107. Черговість задоволення вимог кредиторів в ліквідаційній процедурі.

  108. Порядок складання та зміст ліквідаційного балансу. Можливі комбінації статей ліквідаційного балансу. Затвердження ліквідаційного балансу.

  109. Порядок складання, затвердження та зміст звіту ліквідатора.

  110. Поняття, порядок та умови укладення мирової угоди. Наслідки її виконання (невиконання).

  111. Порядок списання і розстрочення податкової заборгованості платників податків при укладенні мирової угоди у справі про банкрутство.

  112. Особливості проведення досудової санації державних підприємств.

  113. Особливості санації та банкрутства містоутворюючих підприємств.

  114. Особливості санації та банкрутства особливо небезпечних підприємств.

  115. Особливості санації та банкрутства сільськогосподарських підприємств.

  116. Особливості санації та банкрутства страховиків.

  117. Особливості санації та банкрутства професійних учасників ринку цінних паперів.

  118. Банкрутство суб’єкта підприємницької діяльності - фізичної особи.

  119. Специфіка санації та банкрутства банків. Тимчасова адміністрація банків. Особливості ліквідації банку у разі його неплатоспроможності.

  120. Функції та повноваження державного органу з питань санації та банкрутства підприємств.

  121. Форми, правила та умови фінансування санації підприємств.

  122. Визначення потреби в капіталі, необхідному для фінансування санації підприємства.

  123. Необхідність, мета та види оцінювання майна підприємства.

  124. Методи оцінки вартості майна підприємства.

Соседние файлы в папке УФСП