Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
24.06 Кб
Скачать

ОГОЛЬ О.В.

Київський національний економічний університетi

РОЛЬ УПРАВЛЯЮЧОГО В РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Роль особистості в історії незаперечна. Так само визначальним чинником успішної реалізації стратегічних змін на підприємстві може стати особа керівника. Дослідження американських учених[1] дозволили зробити певні висновки стосовно особистих рис характеру, освіти та досвіду роботи управляючих, які уможливлюють реалізацію різних рівнів стратегічних змін.

Для реалізації стратегії концентрації шляхом вертикальної або горизонтальної інтеграції необхідно запросити нового агресивного управляючого з великим досвідом роботи в галузі – експерта в динамічній галузі. Стратегія диверсифікації, навпаки, потребує керівника з аналітичним розумом, який знає і розуміє специфіку різних галузей, здатний управляти різними виробництвами – портфельного менеджера-аналітика. Для підприємства, яке обрало стратегію стабілізації, буде в нагоді управляючий з консервативним стилем – обережний планувальник прибутків. Як правило, це людина з інженерною освітою, яка має досвід бюджетного контролю, управління капітальними вкладеннями, запасами та стандартних процедур. Слабкі підприємства у малопривабливих галузях шукають спеціалістів по санації для свого порятунку. Якщо підприємство неможливо врятувати, запрошують професійного ліквідатора, який закриє фірму і ліквідує активи. При реалізації стратегії зростання керівники більше прихильні до ризику, амбіційні, мають досвід роботи в сфері реалізації і маркетингу. Управляючі, які успішно реалізують стратегію диференціації, мають більший досвід у дослідженнях і розробках. Підрозділи, які дотримуються стратегії низьких витрат, як правило, управляються досвідченими виробничниками. Керівники фірм-розвідників значно молодші та освіченіші, ніж у фірмах, що обороняються. Керівники-розвідники мають досвід досліджень і розробок або маркетингу, ті, що обороняються – фінансів, інженерний або виробництва.

Література: 1. Thomas L. Wheelen, J. David Hunger, “Strategic Management and Busi

ness Policy” – 4th ed., 1992.

i1 Тези доповіді// Теорія і практика управління організацією з погляду тисячоліть. Матеріали У111 міжнародної науково-практичної конференції. 24-26 травня 2001 р. - Київ:Політехніка, 2001.-326 с.