Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spory_marketing / шпора маркетинг_print.DOC
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
866.3 Кб
Скачать

19. Основні напрямки класифікації маркетингу

Існують такі напрямки класифікації маркетингу і відповідні їм його види:

1)Орієнтація маркетингової діяльності:

Продуктовий маркетинг - орієнтація підприємця на внутрі­шньовиробничу збалансованість, досягнення найвищої якості, зменшення собівартості продукції, унаслідок чого товари (послу­ги) «рекламують» себе самі, продаються без допоміжних (специ­фічних) маркетингових зусиль.

Споживчий маркетинг - орієнтація підприємця на наявні та майбутні запити споживачів, мобілізація для цього всіх ресурсів та засобів фірми з обов'язковим підкріпленням ринкових зусиль відповідним збутовим та комунікаційним інструментарієм (типо­вий маркетинг підприємців у США).

Змішаний маркетинг - орієнтація як на споживача, так і на продукт, а особливо на високу репутацію та добротність остан­нього (типовий європейський маркетинг).

2) Період, на який розробляється мар­кетингова політика підприємства:

Стратегічний маркетинг - це розробка та реалізація гене­ральної програми дій підприємства для ефективного розміщення ресурсів і завоювання перспективного цільового ринку. Його предметом є вирішення питань щодо того, які саме продукти чи стратегічні простори мають бути освоєні, як саме можна цього до­сягти.

Тактичний маркетинг - це розробка та реалізація конкрет­них програм діяльності підприємства в контексті загальних стра­тегічних рішень на період до п'яти років.

Оперативний маркетинг - це розробка та реалізація деталь­ного маркетингового інструментарію на період до одного року.

3) Сфера маркетингової діяльності:

Маркетинг споживчих товарів - це діяльність, об'єктом якої є кінцевий споживач, тоді як маркетинг промислових товарів (промисловий маркетинг) спрямовано на виробничо-технічних споживачів

Маркетинг ідей суспільного характеру - це розробка, реалі­зація і контроль за виконанням програм, які сприятимуть усвідом­ленню та сприйняттю цільовою групою населення певної суспіль­ної ідеї, руху чи практики.

Маркетинг місць - це діяльність зі створення, підтримання або зміни погляду чи ставлення споживачів (клієнтів) до окремих місць, місцезнаходження об'єктів.

Маркетинг організацій - діяльність зі створення, підтриман­ня чи зміни ставлення і поведінки всіх осіб та організацій, в яких заінтересована дана фірма.

Торговий маркетинг є посередницькою діяльністю, яка, з од­ного боку, забезпечує ефективний збут продукції виробників, а з другого - так само ефективне задоволення потреб споживачів. Опосередкований зв'язок між товаровиробником і споживачем є вигіднішим, ніж прямий для цих обох сторін. Він водночас є прибутковим і для посередника.

4)Види попиту:

-Підтримуючий маркетинг(Підтримка попиту, якості товарів, І сервіс)

-Конверсійний(Створення активного попиту зни­женням цін, стимулюванням збуту, поліпшенням якості товару)

-Стимулюючий(Надання товару нових характерис­тик, рекламування, пропонування товарів іншим ринкам (сегментам))

-Ремаркетинг(Надання товару ринкової новизни, репозиціювання)

-Синхромаркетинг(Згладжування сезонних коливань ви­робництва та продажу, використан­ня гнучких цін, політики знижок)

-Розвиваючий(Стимулювання збуту, поліпшення якості товару, рекламування)

-Демаркетинг(Зниження цін, рекламної активнос­ті, посилення збутової діяльності)

-Тактичний(Посилення оперативного плануван­ня діяльності)

-індивідуальний(Розвиток сервісу, персональний продаж)

-з метою протидії(Зменшення небажаного попиту)

5) Об'єкти уваги, кінцеві цілі та засоби їх досягнення

-товарний

-виробничий

-збутовий

-ринковий

-розвинутий

6)Цілі діяльності:

Комерційний маркетинг - це діяльність, метою якої є отри­мання підприємством відповідного зиску, тоді як метою

некомерційного маркетингу є створення відповідного іміджу підпри­ємства чи його продукції.

7) Рівень координації маркетингових функцій:

Інтегрований маркетинг - це діяльність, яка здійснюється через відповідні структури підприємства (відділи, бюро тощо), що створює можливість організаційного об'єднання всіх викону­ваних маркетингових функцій. Водночас у певних випадках ці функції можуть виконувати різні підрозділи підприємства (неін-тегрований маркетинг), у тім числі відділи цін, збуту, реклами, технічної інформації тощо.

8) Види діяльності:

Маркетинг товарів - це діяльність, спрямована на фізичний продукт; маркетинг послуг - діяльність, що пропонує ринку вчинки, дії, виконання, зусилля тощо.

-інноваційний

9) Рівень діяльності:

Макромаркетинг - це діяльність, яка розглядає обмінні про­цеси й системи з урахуванням суспільних перспектив та їх на­слідків, тоді як мікромарквтинг розглядає ті самі процеси тільки з позиції їх сприяння (обмеження) діяльності окремої фірми.

10) Географія діяльності:

-внутрішній

-зовнішній(міжнародний) - ділова активність для задоволен­ня потреб іноземних споживачів.

11)Рівень диференціації маркетингової діяльності:

-глобальний(пропонування стандартизованих товарів широкому ринку споживачів)

-масовий

-диференційований(спрямована на певний конкретний сегмент, зосеред­жена на його запитах маркетингова діяльність фірми)

12)Спосіб зв’язку із споживачем

-прямий(без посередників)

-опосередкований

-телевізійний (зв'язок зі споживачами здійснюється за допо­могою телепередач)

-поштовий (з використанням за­собів поштового зв'язку)

-за каталогами (реклама і пропонування товарів здійснюються через спеціальні каталоги)

13) Вплив на споживача:

-активний

-пасивний

Нині у зв'язку з поглибленням маркетингу у сфері ділової акти­вності, поширенням маркетингових концепцій на неприбуткові ор­ганізації з'являються все нові й нові його види. З них важливі такі:

Міжнародний маркетинг - ділова активність для задоволен­ня потреб іноземних споживачів.

Екологічний маркетинг - діяльність зі збереження якості навколишнього середовища, захисту здоров'я споживачів.

Гуманістичний маркетинг - концепція, яка спирається на високі етичні принципи задоволення потреб та інтересів широких верств суспільства.

Соціально-етичний маркетинг - концепція, яка об'єднує принципи екологічного та гуманістичного маркетингу, оцінюючи результати діяльності підприємства з погляду суспільства в ціло­му, а не лише з власних вузькопідприємницьких інтересів фірми.

Мегамаркетинг - дальший етап розвитку соціально-етичного маркетингу. У ньому екологія та держава розглядаються як основ­ні чинники впливу на формування маркетингових цілей та стра­тегій.

Постачальницький маркетинг - концепція, що орієнтує під­приємство не тільки на збут, а й на закупівлю продукції виробни­чо-технічного призначення [за іншою версією - це маркетинг, який завдяки впровадженню на ринок нових технологій (наприк­лад, копіювання документів, телебачення, обчислювальної техні­ки) створює попит як на цю продукцію, так і на допоміжні атри­бути].

Маркетинг персоналу - діяльність для забезпечення підпри­ємства відповідними кадрами (у вузькому розумінні) або активна форма соціального обмінного процесу між підприємством і рин­ком робочої сили (у широкому розумінні).

Внутрішньоорганізаційний (управлінський) маркетинг - це діяльність, спрямована на інтеграцію апаратів управління фірми і збутової системи за пріоритету останньої.

Соседние файлы в папке spory_marketing