Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
441.86 Кб
Скачать

5.1.1. Потенціал місцезнаходження об'єкта оцінки

Для визначення внеску потенціалу місцезнаходження об'єкта необхідно використати метод прямої капіталізації річного рентного доходу від користування земельною ділянкою, де розташований цей об'єкт.

Згідно з Порядком експертної оцінки нематеріальних активів, вартість такого нематеріального активу є відношенням прибутку від його використання до ставки капіталізації При цьому норма капіталізації прийнята в відповідності з Порядком експертної оцінки нематеріальних активів рівною 12% за півроку, тобто 24% на рік. Таким чином.

де – вартість нематеріальногоактиву;

–прибуток від володінням цим активом.

Прибуток можна визначити за "Методикою грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", затвердженою Постановою КМУ від 23.03.95р., №213, "Порядку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", затвердженого наказом Держкомзему України, Держкоммістобудування України, Мінсільгосппроду України та Української академії аграрних наук від 27 листопада 1995 року №76/230/325/150 та змін і доповнень до нього від 15.04.97р. №46/131/63/34.

У відповідності з цими документами та методикою "Методики оцінки вартості об'єктів приватизації" від 12 жовтня 2000 р. середній доход (прибуток) від використання земельної ділянки доцільно визначати як грошову оцінку землі помножену на 5,0%.

Грошова оцінка земельної ділянки в м. Києві визначається згідно базових ставок встановлених рішенням Київської міської ради № 104/825 від 27.04.2000 р. Ця оцінка визначається за формулою:

де – базова ставка, вгрн. за один квадратний метр;

–коефіцієнт, який характеризує відносну прибутковість в залежності від функціонального використання земельної ділянки (під житлову та громадську забудову, для промисловості, транспорту та ін.);

– коефіцієнт, який характеризує місцеположення земельної ділянки в межах економіко-планувальної зони. Значення коефіцієнта обумовлюється дією шести груп рентоутворюючих факторів (функціонально-планувальних, інженерно-інфраструктурних, інженерно-геологічних, історико-культурних, природно-ландшафтних, санітарно-гігієнічних) і розраховується за формулою:

–площа земельної ділянки, яка припадає на об'єкт оцінки, в кв.м. В нашому випадку:

для економіко-планувальної зони № 29 "Промзона Грушки-Гарматна" рівна згідно з рішенням Київської міської ради № 104/825 від 27.04.2000 р. рівна 234,75 грн. за 1 кв.м.

На основі наведеної вище інформації, студентам необхідно:

1. Враховуючи індекси подорожчання вартості землі (1,182; 1,13; 1,02) визначити вартість 1 кв.м. землі на дату оцінки, Вз.

2. Визначити ціну земльного участка під об’єктом комерційної нерухомості - Цз, враховуючи загальний коефіцієнт місцеположення землі.

Загальний коефіцієнт місцеположення землі становить:

тобто

Км = 1,24 х 1x1x1x1x1 = 1,24.

3. Визначити вартість земельного компонента у загальнй вартості комерційної нерухомості, враховуючи такі дані:

  • Рентний прибуток від використання земельної ділянки становить 1% в рік;

  • ставку капіталізації приймаємо за 6 % річних.

4. Обчислити загальну вартість комерційної нерухомості за витратним підходом із врахуванням компоненту вартості землі.