Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
164
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.2 Mб
Скачать

3.2.6. Розрахунок ставки капіталізації

Ставка капіталізації для підприємства звичайно виводиться із ставки дисконту шляхом вирахування очікуваних середньорічних темпів зростання доходу або грошового потоку (залежно від того, яка величина капіталізується). Відповідно для одного і того ж підприємства ставу капіталізації звичайно нижче, ніж ставка дисконту.

З математичної точки зору ставу капіталізації - це дільник, який застосовується для перетворення величини доходу або грошового потоку за один період часу в показник вартості.

Отже, щоб визначити адекватну ставку капіталізації, потрібно спочатку розрахувати відповідну ставку дисконту, використовуючи наступні можливі методики. Існують різні методики визначення ставки дисконту, найпоширенішими з яких є:

  • модель оцінки капітальних активів;

  • метод кумулятивної побудови;

  • модель середньовзваженної вартості капіталу.

Цінова модель капітальних активів (CAPM: Capital Assets Price Model). Використання даної моделі найбільш поширене в умовах стабільної ринкової економіки за наявності достатньо великого числа даних, що характеризують прибутковість роботи підприємства.

Модель використовує істотним чином показник ризику конкретної фірми, який формалізується введенням показника . Цей показник влаштований таким чином, що, якщо активи компанії цілком безризикові (випадок скільки бажаний, так же рідкий). Показникрівний нулю, наприклад, для казначейських облігацій США. (Декларовано також, що облігації внутрішньої державної позики в Україні також мають нульовий ступінь ризику). Показник, якщо активи даного підприємства так же ризикові, що і середні по ринку всіх підприємств країни. Якщо для конкретного підприємства маємо: 0<<<1, то це підприємство менш ризикове в порівнянні з середнім по ринку, якщо >1, то підприємство має великий ступінь ризику.

Розрахункова формула моделі має вигляд

де

- показник прибутковості (віддача) для безризикового вкладення капіталу,

СМ - середній по ринку показник прибутковості

- фактор ризику.

Виникає питання: як визначити показник для даного підприємства? Єдиний розумний спосіб - це використання даних минулих років. За порівняльними даними прибутковості аналізованого підприємства і середньої ринкової прибутковості будується відповідна прямолінійна регресійна залежність, яка відображає кореляцію прибутковості підприємства і середньої ринкової прибутковості. Регресивний коефіцієнт цієї залежності служить основою для оцінки- фактора. В передових західних країнах для орієнтації потенційних інвесторів друкують довідники, що містять показникдля більшості крупних фірм.

Приклад. Підприємство АВС є відносно стабільною компанією з величиною . Величина процентної ставки безризикового вкладення капіталу рівна 6%, а середня по фондовому ринку - 9%. Згідно цінової моделі капітальних активів вартість капіталу компанії рівна:

.

Кумулятивний підхід має певну схожість з САРМ (модель оцінки капітальних активів). В обох випадках за базу розрахунків береться ставка доходу по безризикових цінних паперах, до якої додається додатковий доход, пов'язаний з ризиком інвестування в даний вид цінних паперів. Потім вносяться поправки (у бік збільшення або зменшення) на дію кількісних і якісних факторів ризику, пов'язаних із специфікою даної компанії.

Приведені нижче дані дозволяють отримати уявлення про залежність між величиною ставок доходу і рівнем ризику, пов'язаного з тими або іншими інвестиціями. З їхньою допомогою може бути проілюстрована концепція кумулятивного зростання ставок доходу під час переходу від менш ризикованих (безризикових) до більш ризикованих інвестиціям/

Розрахунок вартості власного капіталу згідно кумулятивного підходу проводиться в два етапи:

  • визначення відповідної безризикової ставки доходу;

  • оцінка величини відповідної премії за ризик інвестування в дану компанію.

При відомій ставці дисконту ставу капіталізації визначається в загальному вигляді по наступній формулі:

R=d-g

де R - ставка капіталізації; d - ставка дисконту; g - довгострокові темпи зростання доходу або грошового потоку.

Останні етапи застосування методу капіталізації доходу є нескладними операціями.

Попередня величина вартості розраховується по формулі, що приводилася

I:R=V.

Для проведення поправок на нефункціонуючі активи потрібна оцінка їхньої ринкової вартості відповідно до ухвалених методів для конкретного виду активів (нерухомість, машини і устаткування і т.і.).

Що стосується поправок на контрольний або неконтрольний характер оцінюваної частки, а також на недолік ліквідності, то порядок їхнього застосування детально розглядається нижче.

Модель середньовзваженної вартості капіталу

Приклад. Нехай банк надає підприємству кредит на умовах $2 на кожне буття у нього $1 власних засобів. Своїх грошей підприємство не має, але може привернути акціонерний капітал, почавши випуск акцій. Банк надає кредит по ставці 6%, а акціонери згодні вкладати гроші за умови отримання 12%. Якщо підприємству необхідні $3,000, то воно повинне отримати чистий грошовий доход $2,000 0.06 = $120 з тим, щоб задовольнити вимогам банку і $1,000 0.12 = $120 для задоволення вимог акціонерів. Таким чином, вартість капіталу складе $240/$3,000 = 8%.

Точно такий же результат можна отримати, використовуючи наступну схему:

Таблиця 3.3.

Вид капіталу

Вартість

 

Частка

 

Компоненти

Позиковий

6%

*

2/3

=

4%

Власний

12%

*

1/3

=

4%

Загальна вартість капіталу

8%

Такий підхід часто називають обчисленням зваженої середньої вартості капіталу, яка часто позначається WACC (Weighted Average Cost Capital).

Соседние файлы в папке оцінка студент