Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
349.7 Кб
Скачать

8. Податкова політика в системі державного регулювання економіки на макро- і мікрорівні.

В умовах ринк. відн-н розвиток економіки має циклічний хар-р, тому д-ва може викор-ти непрямі методи, в т.ч. і под-ву пол-ку для макроекономічного регулювання, тобто для стабілізації економ. циклу (короткотермінові завдання) та стимулювання економ-го зростання (довгострок. завд.). Для вирішення цих завдань викор-ся різні важелі.

Под-ва пол-ка може впливати на екон. цикл як автоматично, так і дискреційно. Автом-й вплив повяз. з “вбудованими стабілізаторами”, до яких відносять под-ки, пок-к еласт-ті яких щодо ВВП є вищим за 1, тобто темпи приросту под-х надх-нь перевищ-ть темпи приросту ВВП при незмінності умов опод-ня. Ефек-ть дії под-ї сис-ми як “вбуд. стаб-ра” прямо залежить від 2 чинників: %-ої частки под-х надх-нь в обсязі ВВП та еластичності под-ї сис-ми. При збільш. цих чинників зростає і потенціал под-ї сис-ми в автом-му регулюванні циклу.

В свою чергу еластичність под-ї сис-ми залеж. від кожного п-ку і його %-го значення в заг. сумі под-х надх-нь.

Еласт-ть окрем. п-ку залеж. від елас-ті обєкта опод-ня щодо ВВП та методу визначення його ставок. Ставки, що визн-ся і абсол-му виразі (тверді), а також регресивні сприяють зменшенню пок-ка елас-ті, а максим. ефект щодо підвищ. елас-ті мають процентні прогресивні ставки.

Дискреційна под-ва пол-ка передб. свідоме внесення змін в діючу под-ву сис-му з метою збільшення чи зменшення обсягу под-х надх-нь залеж. від фази економ. циклу: в період кризи доцільним є зменш. под-го тягаря, в період піднесення  збільшення.

Недоліки та обмеження активної дискреційної політики привели до того, що нині вона не викор-ся для вирішення короткотерм. завдань регулювання екон. циклу, а лише для довгострок. цілей  стимулювання екон. зрост-ня. Для цього викор-ть такі пок-ки як співвіднош. між реальним і потенц-м екон. зрост-м, а гол. інструментами є “под-й дивіденд” та “под. гальмо”, а також елементи пол-ї пол-ки, які стимулюють нагромадження, інвестиції, конкуренцію та наук.-техн. прогрес.

Под. пол-ка може також впливати на мікроекон. показники за рах. диференціації умов опод-ня як для окремих товарів або товарних груп, так і для платників, в залеж. від завдань, які намаг. досягнути д-ва. При цьому завдання, які вирішує под. п-ка, можуть мати цілі втручання в екон. процеси: стимул. чи обмеж. в-ва на певних тер-х, стимул. наук.-техн. прогресу, та виріш. соц. проблем. Для цього викор-ся такі елементи опод-ня, як диференціація под-х ставок, звільнення від опод-ня даяких плат-в, тов-в, галузей чи тер-ій, надання под-го кредиту та под. знижок, аморт-на політика, включення до вал. витр. деяких видів видатків п-ств тощо.

Податки мають різні можл-ті щодо вирішення тих чи інших завдань. Так, для вир-ня екон. завдань викор-ся насамперед такі прямі п-ки, як под-к на приб-к п-ств, под-к на землю. Для виріш. соц. проблем викор-ся непрямі п-ки та приб-й под-к з гром-н. Так, ПДВ не стяг. з таких товарів і послуг, які мають соц. направленність (ліки, послуги освіти, охорони здор.). АЗ опод-є лише товари непершої необх-ті та товари, вжив. яких д-ва намаг. змен-ти. За рах. приб-го п-ку з гром. звальняються від опод-ня особи з невеликими дох-ми, а також певні платники.

Мех-м впливу п-ків на мікроек-ні по-ки тісно повяз. з перекладанням п-ків, тобто з реальним розподілом под. тягаря між платником та його покупцем або пост-м завдяки змінам в обсязі доходів та товарних цін, які є наслідком змін в умовах опод-ня. Перекладання п-ків залеж. від елас-ті попиту та пропозиції по цінам щодо окрем. тов-в, а також мех-му стягнення под-в  по прямим п-кам под. тягар переклад. на покупця за рах. підвищ. ціни лише по тов-х з неелас-ним попитом, в інших випадках тягар прямих п-ків повністю несе виробник. По непрямих п-ках тягар майже завжди несе споживач, за вийнятком товарів з високим пок-м елас-ті пропозиції. Т.ч., прямі п-ки викор-ся перш за все для стимулювання в-ва окремих тов-в та послуг, а непрямі  для стимул. або обмеж. окремих видів товарів.

Соседние файлы в папке Подт кодекс