Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
349.7 Кб
Скачать

35. Порядок оподаткування прибутковим податком доходів громадян від здійснення підприємницької діяльності.

Оподаткуванню підлягають доходи громадян одержані протягом календарного року від здійснення підприємницької діяльності без створ. юр. особи. Оподатковуваним доходом вважається чистий сукупний доход – різниця між валовим доходом і документарно підтвердженими витратами, безпосередньо повязаними з одержанням доходів. до складу витрат безпосередньо повязаних із одержанням доходів належать витрати, що включаються до валових витрат, відповідно до закону про оподаткування прибутку. Податок обчислюється податковими органами за місцем пост. прож. платника на підставі декларацій про доходи, поданих платником, і інших відомостей про доходи громадян. Протягом року платники сплачують авансові платежі по 25% від річної суми податку, обчисленої за доходами за попередній рік, а платники, що вперше залучаються – від суми, обчисленої за оціночним доходом за поточний рік. строки сплати авансових платежів – до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня, до 15 листопада. платники щоквартально у 40 ден. строк після закінчення кварталу, після закінчення року – до 1 квітня, подають податковим органам декларацію, в якій зазначаються загальні суми доходів, витрат і сплаченого податку за звітний рік. Податкові органи проводять розрахунок суми прибуткового податку у 15 ден. строк після одержання декларації. Додатково нараховані суми податку підлягають сплаті не пізніше 1 місяця з дня одержання громаданином повідомлення податкового органу. Надміру сплачені податки повертаються платнику на протязі 1 міс. після проведення остаточного розрахунку, або за заявою платника зараховуються у рахунок майбутніх платежів. Фіксований податок можуть сплачувати громадяни, які займаються піпр. дія-тю без ств. юр. особи, за умови: 1) кількість осіб, що перебуваютьу трудових відносинах з платником не перевищує 5. 2) валовий дохід платника за останні 12 календарних місяців не превищує 7 тис. н.м. 3) платник здійснює піпр. дія-ть з продажу товарів на ринках та є платником ринкового збору. 4) не здійснює торгівлю алкогольними та тютюновими виробами. Для одержання патенту платник подає до податкового органу заяву та документ, який свідчить про сплату фіксованого податку. Розміри фіксованого податку встановлюються відповідною місцевою радою залежно від територіального розташування місця торгівлі і не можуть бути менше 20 грн. та більше 100 грн. за календарний місяць. Якщо платник здійснює підпр. дія-ть з використанням найманої праці, розмір фіксованого податку збільшується на 50% за кожну особу. Доходи платника, одержані від здійснення діяльності, що оподатковується фіксованим податком не вкл. до складу його сукуп. опод-го доходу за звітний рік, крім того платник звільняється від ведення обовязкового обліку доходів і витрат. Якщо такий платник має інші доходи, вони оподатковуються за загальною шкалою.

36. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

Призначенння – мобілізаця коштів для відтворення лісового фонду, поліпшення його якісного складу, забезпечення правильної експл-ї лісів. До спец. викор-ня лісових ресурсів належить: 1) заготівля деревини під час зрубок головного користування. 2) заготівля живиці. 3) заготівля другорядних лісових матеріалів. 4) побічні лісові користування.

1), 2) належать до лісових ресурсів держ. значення. Такси на ці ресурси затверджуються КМУ. Другорядні лісові матеріали та лісові ресурси. віднесені до побічних лісових користувань, належать до лісових ресурсів місцеого значення, такси на які встановл-ся обласними адміністраціями. Спец-не викор-ня лісових ресурсів здійсн-ся за спец. дозволом – лісорубним квитком (ордером), або лісовим квитком. Плата (збір) справляється за встановленими таксами або у вигляді орендної платі чи доходу, одержаного від реалізації лісових ресурсів на конкурсних умовах. Такси на деревину лісових порід, що відпускається на пні, застосовуються з урахуванням розподілу лісів за лісотаксовими поясями і розрядами, видами основних порід лісу, якістю деревини та сортаментом ділової древисини. у разі застосування конкусних умов реалізації лісових ресурсів збір за них встановлюється не нижче діючих такс. Розмір орендної плати визначається за узгодженням сторін у договорі оренди, але не нижчн встановлених такс. Держані та громадські лісозаготівельні організації й підпр-ва сплачують плату за відпуск деревини на пні 8 разів на рік% 15.02 – 15%, 15.03 – 10%, 15.04 – 10%, 15.06 – 10%, 15.07 – 10%, 15.09 – 15%, 15.11 – 15%, 15.12 – 15% річної суми платежу. Колективні, приватні підпр-ва і громадяни вносять до бюджету ці платежі при одержанні лісорубного квитка (ордера).

Соседние файлы в папке Подт кодекс