Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
349.7 Кб
Скачать

33. Платники, ставки, пільги і обєкт оподаткування по прибутковому податку з громадян.

Платниками прибуткового податку є фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства – як ті що постійно проживають в Україні, так і ті що не мають постійного місця проживання в Україні. Для всіх платників передбачена єдина шкала ставок, за якими оподатковується сукупний річний дохід і доходи громадян за місцем основної роботи. Шкала:1 н.м. – не оподатковується, 1 – 5 н.м. – 10% суми що перевищує 5н.м., 5 – 10 н.м. – 15%, 10 – 60 н. м. – 20%, 60 – 100 н. м. – 30%, >100 н.м. – 40%. Ставка податку на доходи, одержані не за місцем основної роботи і одержані тими, хто не має постійного місця проживання в Україні складає 20% від суми доходу. Пільги щодо прибуткового податку діляться на 2 групи: 1)Звільнення від оподаткування певних видів доходу. 2)Зменшення сукупного оподатковуваного доходу. -1)До сукупного опод-го доходу не вкл.: 1.Допомога по держ. соц. страх і забезпеченню. 2. Суми одержуваних аліментів. 3.Держ. пенсії і додаткові пенсії. 4.Компенсаційні виплати. 5.Суми отримувані в результаті відчуження майна. 6.Доходи від продажу с/г продукції, вирощеної у власному підсобному госп-ві. 7.Суми одержані у рез-ті дарування, успадкування. 8.%, дисконтні доходи, виграші по облігіціях держ. позик, грошових вкладах, виграші у держ. лотерею. 9. суми отр. за договорами страх.10.Суми отрим. від розміщен. їх заощаджень у банках. і т.д. -2)Зменшення сук. опод. дох.: 1.За кожен місяць на суму 1н.м. 2.На 1 н.м. одному з батьків на кожну дитину віком до 16р., якщо розмір місячного опод. дох. не перевищує 10 мін. міс. з/п. 3.Сума приб. под. зменш. на 50% одному з батьків – робітників, службовців, які мають на утриманні 3 і більше дітей віком до 16р. 4.На 10 н.м. включно з пільгами 1,2 пп у громадян, які постраждали від аврії на ЧАЕС, ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 5.На 5 н.м. у інвалідів з дит-ва та їх батків, інвалідів 1,2 гр.; постраждалих від аварії на ЧАЕС 3,4 категорії; у батьків та одного з подружжя військовослужб-в, які загинули при виконаннні служб. обов.; реабілітованих громадян. 6.На 15 н.м. учасникам війни, бойових дій, особам з особливими заслугами перед батьківщиною.

Обєктом оподаткування у громадян, які постійно проживають в Україні є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік, який визначається як сума місячних сукупних оподатковуваних доходів, одержаних із різних джерел на території України та за її межами. у громадян, які не мають постійного місця проживання в Україні обєктом оподаткування є дохід, одержаний лише з джерел в Україні. У громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, обєктом оподаткування є різниця між валовим доходом і документарно підтвердженими витратами, безпосередньо повязаними з одержанням доходу.

34. Порядок оподаткування прибутковим податком з громадян доходів громадян за місцем основної і неосновної роботи.

Прибутковий податок з доходів, одержаних за місцем основної і неосновної роботи нараховується і перераховується до бюджету підпр-ми та орг-ми а також фіз. особами – субєктами підпр. дія-ті, які виплачують такі доходи. таке перерахування проводиться після закінчення місяця. за яким нараховано податок, але не пізніше строку одержання в установах банків коштів на виплату з/п. Юридичні та фіз. особи одночасно з поданням чеків на отримання з/п подають до установ банків платіжні доручення на перерахування до бюджету утриманих сум прибуткового податку. Надміру утримані суми податку повертаються платнику або зараховуються до сплати майбутніх платежів за заявою платника. Доход за місцем осн. роботи оподатковується заосновною шкалою оподаткування. При цьму по закінченню календарного року здійснюється перерахунок, визначається сума сукупного річного доходу, прибутковий податок з цієї суми. розрахована сума приб. под. порівнюється із фактично сплаченою сумою приб. под. за рік. Якщо сальдо з “+” то різниця доплачується у бюджет, якщо з “-“ то різниця утримується з бюджету. такий перерахунок здійснюється бухгалтнрією підприємства до 1 березня року, наступного за звітним. на протязі 60 дн. після закінчення звітного року ці відомості подаються до податкового органу. Доходи не за місцем осн. роботи оподатковуються за ставкою 20%. Юрид. та фіз. особи, які здійснюють такі виплати зобовязані на протязі 20 дн. після закінчення місяця, в якому проводились такі виплати надіслати до податкового органу за місцем прож. фіз. особи відомості про виплачені доходи та утримані суми приб. под. Громадяни, які мали доходи не за місцем осн. роботи зобовязані до 1 квітня року. наступного за звітним подати до податкової інсп-ї за місцем свого прож. декларацію про одержані доходи, на основі якої проводиться перерахунок приб. под. виходячи з сер. міс. суми доходу з усіх джерел і сплачених на протязі року податків. Доходи, одержані за межами України громадянами з пост. місц. прож. в Україні вкл. до складу сукуп. оподатков-го доходу. суми податку, сплачені за кордоном з таких доходів зараховуються ними при сплаті приб. под. в Україні, але в розмірі, що не перевищує суми приб. под., що має бути сплачений відпов. до законод-ва України.

Соседние файлы в папке Подт кодекс