Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
349.7 Кб
Скачать

27. Особливості віднесення витрат подвійного призначення до складу валових витрат платника податку на прибуток підприємств.

До валових витрат включаються:

  1. Витрати на забезпечення найманих працівників спец. обмундируванням та продуктами спец. харчування.

  2. Витрати, крім тих, що підлягають амортизації, пов’язані з наук-техн. забезпеченням госп. діяльності, виплатою роялті та придбанням нематеріальних активів для їх використання в госп. діяльності. Витрати на придбання спец. літератури, на проведення аудиту, витрати, пов’язані з професійною підготовкою фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником, за винятком пов’язаних осіб в українських закладах освіти.

  3. Б-я витрати на гарантійний ремонт або гарантійні заміни товарів, проданих платником, але не більше 10% від сукупної вартості товарів, що були продані, та по яких не закінчився строк гарантійного обслуговування.

  4. Витрати платників на проведення передпродажних та рекламних заходів стосовно товарів, що продаються таким платником.

  5. Б-я витрати платника, пов’язані з утриманням та експлуатацією фондів природоохоронного призначення.

  6. Витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю, транспортування продукції, цивільної відповідальності, пов’язаною з експлуатацією транспортних засобів, майна платника, кредитних та комерційних ризиків, за винятком страхування життя.

  7. Витрати на придбання ліцензій, спец. дозволів, виданих держ. органами для ведення основної діяльності.

  8. Витрати на відрядження фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником, у межах фактичних витрат на проїзд, на проживання, на телефонні переговори, оформлення закордонних віз, паспортів, обов’язкове страхування, суми добових.

  9. Витрати платника на утримання об’єктів соціальної сфери, що перебували на балансі платника до 01.07.97 за переліком, визначеним законом.

  10. Б-я витрати, пов’язані з виплатою або нарахуванням % за борговими зобов’язаннями, якщо такі виплати здійснюються у зв’язку з веденням госп. діяльності.

  11. Витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником, виплати за виконання робіт, послуг згідно з договорами цив-правового характеру.

  12. Суми зборів на загальнообов’язкове страхування.

  13. До суми валових витрат відноситься убуток балансової вартості покупних товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих на складах. З суми валових витрат віднімається приріст балансової вартості покупних товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих на складах.

28. Пільги та строки сплати по податку прибуток підприємств.

  1. Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, що засновані громадськими організаціями інвалідів, отриманий від продажу товарів, робіт, послуг, за винятком підакцизних товарів та прибутку від грального бізнесу.

  2. Звільняється прибуток, отриманий від продажу у країні спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва, спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін

  3. Оподатковується в розмірі 50% від діючої ставки прибуток від продажу інноваційного продукту. Ці пільги діють перші 3 роки після реєстрації продукції як інноваційної.

  4. Звільняється міжнародна технічна допомога та прибуток ЧАЕС, якщо вони направлені на фінансування об’єкту “Укриття” та виведення АЕС з експлуатації.

  5. Оподаткування підприємств - суб’єктів спеціальних економічних зон здійснюється з урахуванням особливостей, встановлених відповідними законами.

  6. Для підприємств гірничо-металургійного комплексу встановлена ставка в розмірі 30% від діючої, а різниця спрямовується на поповнення обігових коштів.

  7. Суми податків на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарської діяльності за кордоном зараховуються під час сплати податку на прибуток в Україні. Розмір зарахованих сум не може перевищувати суми податку, визначеної за українським законодавством.

  8. 50% від ставки сплачують платники від проведення науково - дослідних та реставраційних робіт у сфері охорони культурної спадщини.

Платники податку, що мають пільги ведуть окремий облік доходів, щодо яких встановлено пільги, та витрат, пов’язаних з одержанням таких доходів.

Платники самостійно визначають суми податку, що підлягає сплаті. Податок сплачується не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Платники не пізніше 40 днів після закінчення звітного кварталу подають до податкового органа податкову декларацію про прибутковий податок за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку року. Протягом звітного кварталу платники, за винятком нерезидентів, бюджетних організацій, виробників с/г продукції сплачують до бюджету авансові внески по податку на прибуток. Авансові внески сплачуються за підсумками 1-го та 2-го місяця звітного кварталу до 20 числа слідуючого місяця. Надміру сплачені суми податку зараховуються в рахунок наступних платежів, або повертаються платнику не пізніше 10 днів з дня отримання письмової заяви платника.

Соседние файлы в папке Подт кодекс