Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Боровський А.М. КПІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Висновки

В ході проведеного дослідження було проаналізованого теоретичні відомості про асортимент. Трактування цього поняття подібні у всіх проаналізованих джерелах. Під товарним асортиментом слід розуміти набор продуктів пов'язаних між собою за певними ознаками, пропонованих підприємством ринку з урахуванням споживчих вимог і переваг. Він характеризується наступними показниками: ширина, глибина, насиченість, гармонійність та оновлення. Кожне підприємство намагаються ефективно маніпулювати та оперувати цими характеристиками з метою створення максимально оптимального асортименту. Під оптимальним товарним асортиментом необхідно розуміти такий асортимент, який максимізує чистий прибуток від його реалізації при максимальному задоволені потреб споживачів.

Для формування оптимального асортименту існує велика кількість методик. Вони умовно поділяються на маркетингові, які орієнтуються аналіз ринку при формуванні асортименту, та економічні, які орієнтується на забезпечення певного рівня рентабельності. Найпопулярніші інструменти: АВС-аналіз, XYZ-аналіз ABC-XYZ-аналіз, матриця БКГ, матриця МакКінсі, коефіцієнт рентабельність, коефіцієнт вкладу на покриття, коефіцієнт маржинальної рентабельності. Проте найефективнішими інструментами оптимізації є методики, які поєднують обидва підходи. В загальному вигляді вони передбачають аналіз ринку, конкурентів, споживчих вподобань, динаміки попиту, а потім розрахунок визначених заздалегідь економічних показників. Процес аналізу асортименту та його подальшої оптимізації передбачає розроблення комплексу рекомендації щодо прийняття управлінських рішень по кожному товару в асортименті.

З огляду на це було розроблено процедуру оптимізації товарного асортименту підприємства. Вона поєднує в собі методику проведення АВС-аналізу та економічного аналіз. АВС-аналіз проводиться за показниками «Виручка» та «Рентабельність», результати яких суміщаються для більш детального аналізу. Формується дев’ять груп товарів, ключовими характеристиками яких є їхній вклад в загальну виручку та загальну рентабельність. Під час економічного аналізу розраховуються такі коефіцієнти: вклад на покриття, запас фінансової міцності, операційний важіль та еластичність товарообороту. Використання описаних інструментів забезпечує комплексний підхід до аналізу асортименту, зокрема аналіз прибутковості, покриття витрат та перспективності кожної з товарних одиниць. Використання результатів аналізу слугує базою для розроблення рекомендації по оптимізації товарного асортименту підприємства.

Також в розробленій процедурі передбачена система ведення переліку товарів, якими необхідно доповнити асортимент. Вона ґрунтується на запитах споживачів та аналізі асортименту конкурентів. Варто додати, що результат оптимізації може бути представлено в наочному вигляді, використовуючи розроблений коефіцієнт «загальний ранг привабливості товарної одиниці». Він являє собою інтегральний показник прибутковості, покриття витрат та перспективності окремої товарної одиниці.

В ході проведення дослідження було верифіковано та протестовано розроблену процедуру оптимізації товарного асортименту підприємства. В процесі верифікації та тестування було перевірено розроблену процедуру на безпомилковість, дієвість, адекватність та відповідність ринковим вимогам. Це було реалізовано за допомогою верифікації та тестування процедури на реальному асортименті з розробленням рекомендацій, які були схвалені директором підприємства під час експертного інтерв’ю. По ходу цього процесу було виявлено певні особливості застосування процедури оптимізації в ринкових умовах. Вони пов’язані з певними недоліками процедури, які виявляються при певних особливостях ринку та підприємства. Ці недоліки дещо знижують ефективність розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства. В ході аналізу було запропоновано комплекс рекомендації із застосування та впровадження процедури оптимізації на практиці, які знижують їх негативний вплив на кінцевий результат.

Також було проведено апробацію, за допомогою якої було доведено економічну ефективність розробленої процедури оптимізації. Апробацію було реалізовано за допомогою проведення лабораторного експерименту. В ході нього 100 учасників експерименту купували товари не оптимізованого та оптимізованого асортиментів. Було розраховано та виконано порівняння показників економічної ефективності асортименту (загальна виручка, загальний чистий прибуток, загальний товарообіг, загальна рентабельність, відсоток витрачених коштів). Оптимізований асортимент був суттєво ефективнішим по всім показникам. На основі цього було обґрунтовано економічну доцільність впровадження процедури оптимізації в діяльність підприємства. Також було розроблено комплекс рекомендації із впровадження процедури оптимізації.

Також варто зазначити рекомендації із застосування процедури:

  • Найефективнішим є його застосування до товарного асортименту з відносно невеликою кількістю товарних одиниць.

  • Необхідно надавати максимально достовірні та повні вхідні дані для аналізу асортименту і його подальшої оптимізації.

  • Проведення аналізу асортименту за декілька періодів представляє найбільш точну характеристику стану структури асортименту.

  • При аналізі результатів оптимізації обов’язково необхідно враховувати результати АВС-аналізу та економічного аналізу, а не тільки загальний ранг привабливості.

Підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що в ході дослідження було проаналізовано велику кількість теоретичних матеріалів і на основі їх розроблено дієву та ефективну процедуру оптимізації товарного асортименту підприємства. Я вважаю, що є перспективним подальше вивчення цього питання та вдосконалення процедури. Було б доцільним апробувати процедуру в умовах імітації ринку за допомогою комп’ютерної моделі. Ці результати дали б більш точну оцінку ефективності розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства.