Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Боровський А.М. КПІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розділ ііі. Апробація та економічне обгрунтування застосування процедури оптимізації товарного асортименту підприємства

3.1. Планування, організація та реалізація процесу апробації розробленої процедури оптимізації товарного асортименту

В цьому розділі планується визначити економічну доцільність застосування процедури оптимізації на практиці. Під економічною доцільністю слід розуміти з’ясування відсотку зміни економічних показників ефективності асортименту за рахунок проведеної оптимізації асортименту. Для цього необхідно провести апробацію процедури оптимізації товарного асортименту підприємства

Апробація це перевірка на практиці, в реальних умовах теоретично побудованих методів. [14]

В даному випадку апробація розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства буде реалізована за допомогою маркетингового експерименту. Це пояснюється тим, що проведення апробації цієї процедури в реальних умовах потребує великих затрат часу та фінансових ресурсів підприємства на модифікацію асортименту. Також це несе певні ризики підприємству пов’язані з тим, що процедура може виявитися неефективною, та підприємство понесе збитки. Саме це обумовлює проведення експерименту в лабораторних умовах, де вдасться суттєво зекономити час на апробацію та повністю виключити фінансові ризики.

Метод експерименту це дослідження, під час якого в контрольованих умовах змінюють один або кілька параметрів. [15]

Експериментом називається маніпулювання незалежними змінними з метою визначення ступеня їх впливу на залежні змінні при збереженні контролю за впливом інших, не досліджуваних параметрів. Незалежні змінні можуть змінюватися на розсуд експериментатора (ціни, витрати на рекламу і т.п.), в той час як залежні змінні практично не знаходяться в сфері його безпосереднього управління (обсяг продажів, показник ринкової частки).

Виділяють два типи експериментів:

  1. Лабораторні експерименти.

  2. Польові експерименти. проводяться в реальних умовах: в магазинах, на дому у споживачів і т.д. [16]

Для проведення апробації розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства буде використано метод лабораторного експерименту. Це забезпечить суттєву економію часу та коштів на проведення експерименту. Також в лабораторному експерименті зручніше та легше контролювати вплив сторонніх факторів на результат. Результатом буде обсяг закупок з відповідною виручкою та чистим прибутком від цього, а змінною буде структура асортименту та цінова характеристика його складових.

Об’єктом дослідженнявиступатиме гіпотетичний товарний асортимент гіпотетичного підприємства. В асортименті будуть представлені популярні товари, які купуються в Інтернет-магазинах. Використання Інтернет-магазину є доцільним, оскільки в них споживачі менш підвладні комунікаційному впливу маркетингу та здійснюють покупку керуючись в більшій мірі ціновим критерієм.

Товари цього гіпотетичного асортименту не матимуть назв брендів та особливих сильновиражених конкурентних переваг. Виключення цих факторів під час опису товарів знизить їх вплив на покупців і змусить максимально орієнтуватися на ціновий критерій вибору. Це є необхідним для забезпечення чистоти проведеного експерименту.

Асортимент складатимуть виключно товари, а не послуги. Доцільність цього пояснюється тим, що під час верифікації та тестування процедури оптимізації було з’ясовано, що вона є більш ефективною для торгових підприємств з товарним асортиментом.

Суб’єктами дослідженнябуде група людей, користувачів Інтернету, які згодилися прийняти участь в проведені експерименту.Ці людини здійснюють регулярні покупки в Інтернет-магазинах та є потенційними споживачами товарів аналізованого асортименту.

Предметом дослідженнябуде фінансовий результат підприємства від процесу покупки товарів в ході експерименту.

З огляду на вище зазначене, можна сформулювати мету дослідженняоцінення економічної ефективності розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства в умовах експерименту. Для досягнення поставленої цілі необхідно здійснити наступні дії:

  1. Організувати експеримент та процес збору даних.

  2. Оцінити економічні показники ефективності існуючого асортименту підприємства в умовах експерименту.

  3. Провести оптимізацію існуючого асортименту підприємства за допомогою розробленої процедури згідно плану описаному в п.1.2 цієї роботи.

  4. Оцінити економічні показники ефективності оптимізованого асортименту підприємства в умовах експерименту.

  5. Порівняти отримані дані та зробити висновок про ефективність процедури оптимізації товарного асортименту підприємства.

Отже, як зазначалося вище інструментом який буде використано в ході дослідження буде експеримент. Його планується організувати в лабораторних умовах, а точніше за допомогою мережі Інтернет. Організація експерименту саме в лабораторних умовах забезпечить можливість легше маніпулювати асортиментом та цінами на окремі товари при цьому не впливаючи на свідомість споживачів за допомогою реклами, переконання та стимулювання збуту. Тобто, фактично, використавши метод лабораторного експерименту можна буде змінювати потрібні для експерименту фактори, не змінюючи при цьому всі інші фактори. Експеримент планується організувати за допомогою мережі Інтернет, використовуючи окрему гілку на форумі forum.snet.com.ua, запрошуючи туди учасників експерименту.

Буде набрано групу учасників складом 100 чоловік серед Інтернет-користувачів. Їх пошук буде здійснено на форумі 0day.kiev.ua. Критерієм вибору будездійснення регулярних покупок товарів в Інтернет-магазинах. Доцільність вибору учасників експерименту за таким критерієм пояснюється тим, що вони при покупках керуються в першу чергу фактичною ціною товару, а не маркетинговим впливом на них. В ході експерименту учасникам необхідно буде двічі здійснити процес покупки в штучно створеному Інтернет-магазині на суму до 2000 грн кожна.

Експеримент буде проведено в два етапи. На першому етапі, учасники експерименту будуть обирати товари, які б вони купили серед товарів існуючого асортименту, зважаючи на фінансові обмеження (до 2000 грн). На другому етапі серед товарів оптимізованого асортименту. Після проведення цих двох етапів експерименту буде проведено розрахунок отриманих економічних показників від реалізації товарів окремо існуючого та оптимізованого асортиментів.

В окремій гілці форуму буде створено тему обговорення «Існуючий асортимент». В першому повідомлені теми буде зазначено перелік товарів аналізованого асортименту, їх коротка характеристика та ціни. Кожен з учасників експерименту залишить в цій темі по одному повідомленню в якому зазначить, які товари від придбав, враховуючи фінансові обмеження в 2000 грн. Як тільки всі 100 учасників залишать свої повідомлення тема буде закрита, і почнеться аналіз отриманих даних. Вони будуть занесені в електрону базу пакетуMS Excel. Використовуючи дані про кількість продажів буде розраховано виручку та чистий прибуток. Потім асортимент буде оптимізовано за допомогою розробленої процедури оптимізації, і створено на форумі тему «Оптимізований асортимент». В ній буде розміщено перелік товарів, які залишилися після оптимізації, їх коротка характеристика та змінена ціна. Потім аналогічним чином буде змодельована покупка товарів й проведено збір та обробка даних.

На основі отриманої інформації після проведення експерименту буде визначено, який з асортиментів (існуючий чи оптимізований) є більш прибутковим і наскільки. Планується порівняти наступні показники економічної ефективності асортименту:

  • Загальна виручка.

  • Загальний чистий прибуток.

  • Загальний товарообіг.

  • Рентабельність.

  • Відсоток витрачених коштів на покупку.

У тому разі, якщо показники оптимізованого асортименту будуть вищі, ніж показники існуючого асортименту – можна вважати, розроблена процедура оптимізації є ефективною. Якщо показники оптимізованого асортименту будуть нижчі, ніж показники існуючого асортименту, то розроблена процедура оптимізації буде неефективною і потребує вдосконалення.

Детальний опис проведення експерименту подано в додатку Ж.