Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Боровський А.М. КПІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розділ іі. Верифікація та тестування процедури оптимізації товарного асортименту підприємства

2.1. Планування і реалізація процесу верифікації та тестування розробленої процедури оптимізації товарного асортименту

В цьому розділі буде проведено верифікацію та тестування розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства. Доцільність їх проведення зумовлена тим, що в першу чергу після розроблення процедури необхідно підтвердити на практиці її дієвість та відповідність ринковим вимогам. Це дозволить з’ясувати недоліки процедури та напрямки її вдосконалення. Також проведення верифікації та тестування буде доцільним з точки зору виявлення особливостей застосування процедури оптимізації.

Верифікація (лат. verificatia підтвердження)логіко-методологічна процедура встановлення істинності наукової гіпотези на підставі їхньої відповідності емпіричним даним або теоретичним положенням, що відповідають емпіричним даним. [10]

Фактично, верифікація дозволяє оцінити якість та відповідність заявленим вимогам теоретичної розробки на практиці. В нашому випадку гіпотезою, яка буде висунута під час верифікації буде «чи є розроблена процедура оптимізації товарного асортименту дієвою та адекватною?». Для забезпечення реалізації процесу верифікації буде застосовано методику тестування.

Тестування застосовується для визначення відповідності предмета випробування заданим специфікаціям. [11]:

В ході виконання тестувальних робіт планується отримати достатню інформацію, яка дасть підстави підтвердити чи відхилити поставлено гіпотезу для верифікації. Для цього буде проведено експертне інтерв’ю, яке буде описане нижче.

Тестування дозволить нам визначити стан того, що вже зроблено, і покаже, на яке місце треба звернути увагу і куди внести виправлення. Верифікація, насамперед, покликана допомогти нам уникнути помилок.

Отже, основною метою цієї верифікації та тестування буде визначення можливостей та доцільності застосування розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємств на практиці. Для досягнення зазначеної мети планується вирішити наступні задачі:

  1. Визначити недоліки та переваги розробленої процедури.

  2. Оцінити результативність використання АВС-аналізу для оцінки прибутковості товарних одиниць.

  3. Оцінити доцільність використання економічного аналізу для оцінки покриття витрат та перспективності товарних одиниць.

  4. Оцінити синергетичний ефект від застосування комбінації методик в розробленій процедурі оптимізації.

  5. Розробити рекомендації з особливостей застосування процедури оптимізації для різних типів підприємств.

Вирішення наведених вище задач дозволить оцінити ефективність використання розробленої процедури на практиці, її дієвість, а також виявити недоліки, які необхідно виправити. Також вирішення задач буде корисним з точки зору виявлення особливостей застосування цієї процедури на практиці, і розроблення відповідних рекомендації.

Процес верифікації та тестування процедури оптимізації товарного асортименту буде виконаний паралельно. Фактично, в процесі тестування процедури будуть формулюватися висновки з якості її роботи в цілому та на конкретних етапах. Це буде реалізовано за наступним планом:

  1. Визначення об’єкту оптимізації.

Об`єктом оптимізації виступатиме товарний асортимент ПП «Скайнет». Це підприємство є проектом компанії ТОВ "ЕВРОТЕЛЕКОМ", спрямованим на надання приватним особам і організаціям широкосмугового доступу в Інтернет без використання телефонної лінії і модему. ТОВ "ЕВРОТЕЛЕКОМ" веде активні роботи з будівництва високошвидкісних багаторівневих мереж у м. Києві. ПП «Скайнет» працює на ринку Києва. Мережа покриває близько 60% жилого масиву Троєщина м. Києва[12].

У формуванні асортименту ПП «Скайнет» керується вимогами ринку та діями конкурентів. Так, в асортименті підприємства присутні всі найзатребуваніші та найнеобхідніші послуги та товари, що пропонуються на ринку. Основними послугами є 8 пакетів доступу до мережі Інтернет. Крім цього ПП «Скайнет» надає ряд додаткових послуг своїм клієнтам, зокрема послуги по налаштуванню локальної мережі, роутера, обслуговуванню та налаштуванню ПК, а також продаж та заміна обладнання для організації локальної мережі, яке вийшло з ладу у клієнта.

Доцільність вибору асортименту саме цього підприємства пояснюється тим, що він має особливість, оскільки містить в собі товари та послуги. Провівши аналіз та оптимізацію такого асортименту вдасться визначити особливості застосування розробленої процедури оптимізації для товарів і для послуг. На основі цього, можна буде зробити висновок про те в яких умовах та для якого асортименту (товарів чи послуг) розроблена процедура оптимізації виявиться більш дієвою та адекватною.

  1. Визначення мети оптимізації.

Метою оптимізацію товарного асортименту є максимізація прибутку. Очікується отримання максимального прибутку у разі скорочення неприбуткових товарних позицій та концентрування зусиль на просуванні прибуткових товарних позицій. Також можливою є розробка рекомендації з актуальних напрямків розширення асортименту, що також забезпечить максимізацію прибутку.

  1. Опис об’єкту оптимізації.

В ході оптимізації планується розглянути економічні показники по кожній товарній одиниці за три квартали 2011 року. Інформація по товарному асортименту за кожен квартал подано у додатку Д. Для зручності запису назви послуг та товарів, які реалізує ПП «Скайнет» були закодовані цифрами від 1 до 23.

  1. Проведення процедури оптимізації згідно плану в п.1.2 даної роботи:

  • Складання переліку номенклатури продукції, яку реалізує підприємство.

  • Охарактеризування кожної одиниці продукції економічними показниками, які далі потрібні будуть для проведення економічного аналізу.

  • Проведення АВС-аналізу.

  • Проведення економічного аналізу.

  • Визначення товарів, якими доцільно розширити існуючий товарний асортимент підприємства.

  • Кінцевий результат проведеної оптимізації.

Детальний опис цього процесу подано в додатку Е.

  1. Аналіз отриманих результатів оптимізації.

Отримані результати оптимізації товарного асортименту будуть оцінені на адекватність та відповідність ринковим вимогам. Для цього планується організувати та провести експертне інтерв’ю з директором ПП «Скайнет» Олексієм Тепляковим.

Експертне інтерв'ю один з різновидів глибинного інтерв'ю, його головною особливістю є статус і компетентність респондента, який виступає досвідченим учасником досліджуваного ринку.[13]

Для нашого випадку, експертне інтерв’ю планується провести за допомогою особистого контакту при зустрічі. Зустріч буде проводитися на території експерта. Сам експерт, Олексій Тепляков, є директором підприємства з часу його заснування та має великий досвід роботи на ринку послуг широкополосного доступу до мережі Інтернет. Тому його можна визнати як компетентного та досвідченого фахівця.

Орієнтовний перелік питань для обговорення під час інтерв’ю:

  • Які Ваші очікування від проведеної оптимізації асортименту?

  • Чи є отримані результати адекватними з точки зору ведення Вашого бізнесу? Чому?

  • Чи є отримані результати таким, що можуть бути використанні при сучасних умовах на ринку? Чому?

  • Чи скористаєтесь Ви розробленими рекомендаціями по оптимізації асортименту Вашого підприємства? Чому?

  • Чи бажаєте Ви регулярно проводити оптимізацію Вашого асортименту?

Результати інтерв’ю та враження самого респондента від проведеної оптимізації асортименту його підприємства слугуватимуть чітким індикатором якості роботи процедури. На основі цього можна буде прийняти рішення щодо підтвердження чи відхилення зазначеної раніше гіпотези.

Транскрипт експертного інтерв’ю подано в додатку Є.

  1. Формулювання висновків та розроблення рекомендацій по застосуванню процедури.

На основі отриманої інформації можна буде відповісти на поставлені перед верифікацією та тестуванням задачі. Це забезпечить можливість сформулювати висновки щодо якості роботи розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства, визначити перспективні напрямки її вдосконалення та розробити комплекс рекомендацій з особливостей її застосування для різних типів підприємств.

Відповіді на п.5 та п.6 являють собою, фактично, аналіз переваг та недоліків розробленої процедури оптимізації, оцінку доцільності та рекомендації до її застосування на практиці. Більш детально це буде розглянуто в наступному підрозділі цієї роботи.