Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Скороход К.О. КПІ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
200.81 Кб
Скачать

Розділ 3. Висновки за результатами дослідження

ITmk3 технологія – це простий процес з одно-кроковою операцією в кільцевій печі з обертовим подом, де і здійснюється перетворення залізного дріб’язку та вугільного пилу у гранули заліза, які називають гранульований чавун.

Унікальність цієї технології полягає в тому, що вона дозволяє отримувати високоякісну металургійну сировину, яку можна використовувати для виробництва сталі, забезпечуючи при цьому зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

У рамках наукової роботи було проведено оцінювання можливостей комерціалізації технології прямого відновлення заліза на ринку України. Зазначу, що автором були вирішені всі поставлені на початку роботи завдання.

Проаналізувавши технологічний процес виплавки сталі на різних металургійних підприємствах України було виявлено, що гранульований чавун, виготовлений на основі технології прямого відновлення заліза, може бути використаний в середині кисневого конвертора або електропечах при безперервному завантаженні. Потенційними його споживачами є підприємства з повним металургійним циклом та спеціалізовані.

У ході аналізу споживачів визначено критерії, що впливають на поведінку споживачів на ринку при виборі сировини. Варто зазначити, що виробники все більше уваги починають приділяти показникам конкретних виробничих витрат і собівартості в цілому. Саме тому одним із важливих завдань сталеплавильних підприємств стає зниження ресурсоємності виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій. Перелік критеріїв, що визначають поведінку споживачів на ринку, наведено нижче:

  • Вміст заліза в металургійній сировині;

  • Вміст корисних домішок (P, Al, S, Ti, Cu, Na, K та інших);

  • Ціна сировини;

  • Собівартість виробництва сталі з використанням даного типу сировини;

  • Енергоємність виробництва сталі за умови використанням даної сировини;

  • Можливість здійснення перевезення;

  • Вартість доставки сировини до місця призначення тощо.

Використовуючи наведені критерії було проведено аналіз конкурентоспроможності сировини, виготовленої на основі технології прямого відновлення заліза. Отримані результати свідчать про те, що гранульований чавун є більш конкурентоспроможним товаром на ринку, ніж металобрухт, проте поступається за рівнем конкурентоспроможності рідкому чавуну. Це викликано необхідністю використання додаткової енергії для плавлення гранул, що підвищує собівартість виготовлення сталі. Оскільки для оцінювання були використані результати опитування споживачів, то переваги будуть очевидними і вагомими для споживачів, при умові донесення інформації про гранульований чавун до споживачів, і свідчать про можливості переходу споживачів на новий вид сировини.

Також було проаналізовано забезпеченість ринку металургійною сировиною. Виявлено, що на ринку існує штучний дефіцит сировини для металургійної промисловості. Поточний рівень дефіциту сировини на ринку в розрізі окремих металургійних заводів та комбінатів, що працюють на українському ринку, представлено на рис. нижче.

Рис. Обсяг дефіциту металобрухту, виходячи із потреб МК та МЗ

Дана ситуація викликана політикою підтримуючих та споріднених галузей та свідчить про низький рівень кооперації у гірничо-металургійному комплексі. Справа в тім, що гірничо-видобувним підприємствам вигідніше експортувати видобуті ресурси, ніж продавати її на внутрішньому ринку. Це і призвело до появи на ринку штучного дефіциту сировини, який вітчизняні металургійні підприємства намагаються усунути за рахунок імпорту. За даними Інтернет – журналу «Металл Украины, СНГ, мира» за 10 місяців Україна збільшила обсяг імпорту металобрухту у 13,5 раз до 104,2 тис. тонн.

Окрім того, було виявлено можливе зростання ємності внутрішнього ринку сировини для металургійної промисловості, що пов’язано із появою нових споживачів. Заплановано відкривання двох сталеплавильних заводів: по-перше, компанія «Інтерпайт» оголосила про запуск у IІІ-му кварталі 2013 року нового електросталеплавильного заводу «Дніпросталь», по-друге, було почато переговори про будівництво в Білій Церкві електросталеплавильного заводу, інвестором якого була компанія «Євро Фінанс». Таким чином, вихід на ринок нових споживачів призведе до зростання ємності ринку, а отже свідчить про існування можливостей комерціалізації технології.

На основі проведеного опитування потенційних споживачів було зроблено висновки щодо потенційного попиту на гранульований чавун. Згідно з отриманими результатами можна говорити наявність потенційного попиту в обсязі 556,12 тис. тонн в рік гранульованого чавуну.

Для прийняття управлінського рішення про доцільність комерціалізації технології було розраховано наступні фінансово-економічні показники: чиста приведена вартість, індекс прибутковості, точка беззбитковості, період окупності інвестицій та коефіцієнт рентабельності інвестованого капіталу. Згідно з отриманими результатами, проект можна вважати ефективним, що свідчить про доцільність комерціалізації технології на українському ринку.

Впровадження технології на ринок обумовлює необхідність активного інформування про вихід на ринок нового продукту, навчання споживачів, формування первинного попиту на даний товар тощо. Це обумовлює необхідність розробки стратегії просування технології прямого відновлення та гранульованого чавуну, виготовленого на її основі, на національному ринку. Варто також зазначити, що на даний момент стратегія просування відсутня, що підтверджує актуальність запропонованого заходу.

Разом з тим, ще до моменту комерціалізації на ринку, як було виявлено у ході опитування споживачів, уже сформувалась певна думка про технологію прямого відновлення, якість гранульованого чавуну, а головне – про особливості його застосування у рамках виробничого процесу різних за типом металургійних підприємств. При цьому суб’єктивне сприйняття продукції споживачами не відповідає об’єктивним її характеристикам. Тому додатково необхідно реалізувати комплекс маркетингових комунікації для просування технології прямого відновлення на українському ринку сировини для чорної металургії.

До основні засобів просування слід віднести PR, оскільки саме за його допомогою можна буде сформувати імідж технології як такої, що дозволяє отримувати високоякісну металургійну сировину із 96-98 % заліза, яку можна використовувати для виробництва сталі та підвищити рівень поінформованості про гранульований чавун і технологію прямого відновлення заліза, на основі якої його виготовлено. Додатковим засобом просуванням вважаємо особистий продаж. Доцільність його застосування обумовлена необхідністю пошуку перших клієнтів підприємства, обговорення можливих контрактів з ними ще до моменту запуску гранульованого чавуну у широкомасштабне виробництво. Окрім того, у ході реалізації стратегії особистого продажу буде забезпечено додаткове інформування потенційних споживачів про комерціалізацію технології прямого відновлення, її особливості, умови та особливості співпраці із компанією.

Таким чином, проект по комерціалізації технології прямого відновлення заліза можна вважати ефективним, що свідчить про доцільність комерціалізації технології на українському ринку.