Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Тема 7. Вартість і оптимізація структури капіталу

Сутність капіталу та його роль у діяльності підприємства. Капітал підприємства як об’єкт фінансового менеджменту. Характеристика капіталу суб’єкта господарювання. Види капіталу підприємства. Принципи формування капіталу підприємства. Класифікація капіталу підприємства та її роль в управлінні капіталом.

Управління власним капіталом. Форми власного капіталу та їх характеристика. Особливості управління власним капіталом підприємств різних організаційно-правових форм та форм власності.

Дивідендна політика її типи і формування капіталу підприємства. Роль дивідендної політики в управлінні економічними інтересами учасників. Класифікації дивідендних виплат. Внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на дивідендну політику. Дивідендна політика підприємства та можливості її вибору.

Оцінювання вартості власного капіталу. Особливості та методики оцінювання вартості власного капіталу. Політика управління власним капіталом як частина загальної фінансової стратегії підприємства.

Управління позичковим капіталом. Форми позичкового капіталу. Оцінка вартості позичкового капіталу. Мета та задачі управління позичковим капіталом. Політика управління позичковим капіталом. Оцінка ефективності використання позичкового капіталу.

Вартість і структура капіталу. Визначення вартості капіталу. Поняття структури капіталу її характеристика та оптимізація.

Ліверидж в управлінні активами підприємства. Види лівериджу та їх характеристика. Роль лівериджу в управлінні активами підприємства. Теорії структури капіталу (традиційний, компромісний та сигнальний підходи).

Тема 8. Управління інвестиціями

Мета та завдання інвестиційної діяльності, підприємства. Економічна сутність інвестицій та їх класифікація. Визначення поняття «інвестиційна діяльність підприємства» та «інвестиції». Забезпечення розробки інвестиційної стратегії. Інвестиційні потреби підприємства. Класифікація інвестицій. Інвестиційна політика підприємства. Суб’єкти інвестиційної діяльності та їх роль в управлінні інвестиціями.

Управління реальними інвестиціями. Управління інвестиціями на рівні підприємства. Аналіз інвестиційного клімату країни та вибору напрямів інвестиційної діяльності. Оцінка інвестиційної привабливості галузі. Вибір конкретних об’єктів інвестування. Визначення ліквідності інвестицій. Визначення обсягу інвестиційних ресурсів та джерел їх формування. Інвестиційний портфель та його формування. Управління інвестиційними ризиками.

Інвестиційні проекти, їх класифікація та методи оцінювання. Значення інвестиційного проекту в управлінні капітальними інвестиціями. Вибір інвестиційних проектів. Оцінювання ефективності інвестиційних проектів. Прогнозування ефективності довгострокових інвестицій та методи їх оцінки (розрахунок строку окупності, розрахунок індексу рентабельності, визначення чистого приведеного ефекту, визначення внутрішньої норми дохідності).

Управління джерелами фінансування реальних інвестицій. Централізовані та децентралізовані джерела фінансування інвестиційних проектів. Внутрішні джерела фінансування. (прибуток та амортизаційні відрахування). Зовнішні джерела фінансування інвестиційних проектів (залучення додаткового акціонерного капіталу, продаж пакетів акцій, кредитування, фінансовий лізинг, іноземні інвестиції).

Управління фінансовими інвестиціями. Фінансові інвестиції як форма використання тимчасово вільного капіталу. Форми здійснення фінансових інвестицій.

Портфель фінансових інвестицій як об’єкт управління. Типи портфелів інвестицій, Завдання, способи управління портфелем інвестицій. Методичні підходи та моделі оцінки фінансових інвестицій.

Соседние файлы в папке Normative_discipline