Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Тема 4. Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

Методичний інструментарій оцінювання вартості грошей у часі та його застосування у фінансовий розрахунках. Зв’язок між теперішньою і майбутньою вартістю грошей. Методичний інструментарій оцінки вартості грошей за складними процентами. Завдання щодо визначення зміни вартості грошей у часі.

Визначення майбутньої вартості грошей у фінансових розрахунках. Моделі, що використовуються для аналізу грошових коштів. Оцінка майбутньої вартості наявних грошових коштів на основі використання складного процента. Ануїтет: звичайний та авансовий. Розрахунок майбутньої вартості звичайного ануїтету. Розрахунок майбутньої вартості авансового ануїтету.

Визначення теперішньої вартості грошей у фінансових розрахунках. Дисконтування як форма визначення вартості грошових потоків в часі. Моделі дисконтування та їх характеристика. Дисконтування майбутніх грошових потоків з використанням простого і складного процентів.

Тема 5. Управління прибутком

Прибуток як об’єкт фінансового менеджменту. Особливості моделі управління прибутком підприємства. Функціонально організаційна структура управління прибутком. Структурні елементи цілісної системи управління прибутком. Мета і завдання управління прибутком.

Організація та інструментарій управління прибутком. Стратегія управління прибутком. Концепції обґрунтування стратегії управління прибутком. Критерії організації управління прибутком підприємства. Основні фінансові індикатори для обґрунтування фінансових рішень щодо управління прибутком: економічна ринкова грошова вартість додана.

Управління формуванням доходів. Основні складові та завдання управління формуванням доходів суб’єкта підприємництва. Управлінські фінансові рішення щодо визначення обсягів реалізації та формування цінової політики підприємства. Фактори, що впливають на рівень попиту.

Цінова політика суб’єкта підприємництва як елемент моделі управління прибутком. Функції ціни. Масштаб цін та система показників, що визначають ціну продукції.

Зміст та роль управління витратами підприємства в формуванні прибутку. Ефективності управління витратами підприємства. Класифікація витрат підприємства, порядок їх визнання та відображення у фінансовому обліку. Калькуляція собівартості про­дукції.

Управління використанням прибутку. Використання прибутку підприємства залежно від організаційно-правової форми та форми власності. Вплив використання прибутку на забезпечення фінансової стійкості та розвиток підприємства. Дивідендні виплати та дивідендна політика. Капіталізація прибутку підприємства

Тема 6. Управління активами

Активи підприємства як об’єкт фінансового менеджменту. Сутність та структура активів підприємства. Класифікація активів підприємства. Управління оборотними активами.

Управління виробничими запасами та запасами готової продукції. Операційний цикл та його вплив на обсяг, структуру й ефективність використання товарно-матеріальних цінностей.

Управління операційним циклом. Прискорення оборотності матеріальних цінностей у процесі виробництва продукції. Методичні підходи щодо визначення оптимального розміру замовлень матеріальних цінностей.

Управління грошовими коштами. Визначення оптимальної потреби в грошових коштах.

Управління дебіторською заборгованістю. Розробка кредитної політики щодо покупців продукції.

Стратегія фінансування оборотних активів. Моделі фінансування поточних активів.

Мета та завдання управління необоротними активами. Механізми управління необоротними активами з урахуванням вимог П(с)БО. Особливості управління окремими видами оборотних активів.

Оцінювання ефективності управління оборотними і необоротними активами. Показники оцінки. Напрями удосконалення ефективності управління.

Соседние файлы в папке Normative_discipline