Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
463.36 Кб
Скачать

Тема 3. Послуги з маркетингових досліджень та реалізації плану маркетингу

Консалтингові послуги. Визначення. Види послуг і їх групування в Європейській класифікації. Структура сфер консалтингу на національному рівні.

Група консалтингових послуг з маркетингу. Види послуг. Форми консультування. Експертне, процесне і навчальне консультування. Продукт послуги і умови її реалізації.

Бізнес-консалтинг. Сутність і значення його для підвищення ефективності підприємництва. Шляхи реконструкції бізнес-процесів. Реінжиніринг. Сутність. Види послуг. Форми їх надання. Продукт послуг і умови їх реалізації.

Послуги з оптимізації виробничо-технічної діяльності. Інжиніринг. Визначення. Групи послуг. Передінвестиційні (передпроектні, проектні, післяпроектні, спеціальні) консультативні послуги. Послуги з оптимізації процесів експлуатації, управління підприємством та реалізації продукції.

Комплексні роботи, включаючи будівельні, у тому числі “Під ключ”. Продукти послуг і умови їх реалізації.

Торгівля ліцензіями і ноу-хау. Сутність. Види ліцензій. Патентна і безпатентна. Проста, виключна і повна. Особливості торгівлі ноу-хау. Продукти послуги і умови їх реалізації.

Основні поняття теми

Консалтинг — діяльність спеціалізованих компаній із надання інтелектуальних послуг виробникам, продавцям, покупцям (поради і рекомендації) з різноманітних питань господарської діяльності.

Бізнес — будь-який вид діяльності, що дає прибуток або особисті вигоди.

Ліцензія — надане власником патенту право на використання технічної документації або запатентованих винаходів.

Патент — свідоцтво, яке видається винахіднику і засвідчує його авторство та виключне право на винахід.

Ноу-хау — форма інтелектуальної власності у вигляді певної сукупності технічних, економічних та інших знань, втілених у відповідній документації, навичках і виробничому досвіді, що мають комерційну цінність і необхідні для освоєння нової техніки і технологій, впровадження досконаліших методів управління.

Обслуговування — забезпечувати, налагоджувати роботу певних знарядь, машин, механізмів.

Інжиніринг — сфера діяльності, що включає проробку питань, створення об’єктів промисловості, інфраструктури тощо. Перш за все у формі надання на комерційній основі різних інженерно-консультаційних послуг.

Реінжиніринг (обновлення) — фундаментальний погляд і радикальне перепроектування бізнес-процесів для досягнення суттєвого поліпшення основних показників їх ефективності, таких як: вартість, якість, обслуговування, швидкість.

Тема 4. Послуги при закупівлі, постачанні та збуті продукції (товарів)

Виробничі послуги. Сутність та значення їх. Характеристика. Види послуг. Підготовка матеріалів до виробничого призначення. Номенклатура матеріалів і технологічні операції з матеріалами. Організація надання послуг та реалізації продукції.

Лізинг і оренда майна. Сутність і види лізингових операцій, їх особливості. Фінансовий, оперативний зворотній, пайовий, міжнародний лізинг. Оренда майнових комплексів, підприємств, приміщень, земельних ділянок тощо.

Організаційно-правові аспекти надання послуг з лізингу та оренди майна.

Транспортні послуги. Види транспортних перевезень, їх особливості. Основні і допоміжні, довгострокові і разові послуги. Організаційно-правові аспекти надання послуг.

Транспортно-експедиційні послуги. Види операцій експедиції. Основні і допоміжні послуги. Організаційно-правові аспекти надання послуг.

Страхування транспортних засобів і вантажів та відповідальності на транспорті. Сутність та значення страхування. Страхування водного транспорту. Авіаційне страхування. Страхування наземного транспорту. Страхування вантажів. Страхування відповідальності перевізника вантажів. Особливості і організаційно-правові аспекти страхування.

Сервісні послуги. Визначення. Види послуг. Передпродажні і післяпродажні послуги, гарантійне і післягарантійне обслуговування та ремонт. Організація надання послуг.

Основні поняття теми

Послуга виробнича — нематеріальний результат виробничої діяльності, що виявляється безпосередньо у виді діяльності, спрямованої на зміну споживчих властивостей продукції.

Найм — брати для користування що-небудь за плату на певний час.

Оренда — найм майна у тимчасове користування на відповідний термін і за відповідну плату.

Лізинг — довготермінова оренда машин, обладнання, транспортних засобів, виробничих споруд тощо на умовах поворотності, терміновості й платності і на підставі відповідного договору між орендодавцем і орендарем, що передбачає можливість їх наступного викупу орендарем.

Експедиція — відправлення, розсилання товарів, кореспонденції тощо за певним призначенням.

Страхування — категорія, яка відображає соціально-економічні відносини щодо захисту майнових інтересів громадян і юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, що формуються зі страхових платежів (страхових внесків, премій).

Поліс — страхове свідоцтво — документ про страхування.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr