Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / 04 Rozdil.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Довгострокова сукупна пропозиція і ціна

Методологічною основою довгострокової сукупної пропозиції слугує інструментарій класичної теорії. Згідно з цією теорією повна зайнятість є нормою для економіки, оскільки можливі відхилення від неї швидко усуваються за допомогою абсолютно гнучких цін і зарплати. Отже, прихильники класичної теорії абсолютизують регулюючу роль цін і зарплати і тому не розрізняють довгостроковий і короткостроковий періоди. Але , на думку переважної більшості макроекономістів, інструментарій класичної теорії адекватно описує поведінку сукупної пропозиції лише в довгостроковому періоді, оскільки лише в межах цього періоду ціни і зарплата володіють здатністю відновлювати в економіці повну зайнятість. Щоб розкрити регулюючу роль в економіці абсолютно гнучких цін і зарплати, розглянемо приклад.

Припустімо, що сукупний попит збільшується в умовах повної зайнятості. Першим наслідком такого збурення сукупного попиту є зростання цін. Реагуючи на зростання попиту і цін на свою продукцію, підприємства будуть намагатися найняти більшу кількість робітників. Але в умовах повної зайнятості ринок праці знаходиться в рівноважному стані і незайнятої робочої сили не має. Тому, конкуруючи між собою за додаткову робочу силу, роботодавці змушені підвищувати номінальну зарплату. Оскільки вона є абсолютно гнучкою, то її збільшення відбувається в тій же пропорції, в якій зростають ціли. Це породжує два наслідки.

З одного боку, забезпечується незмінність реальної зарплати, яка згідно з класичною теорією, врівноважує ринок праці на умовах повної зайнятості, тобто при збереженні безробіття на природньому рівні. З іншого – незмінним залишається і рівень прибутковості виробництва. Тому у підприємств не виникає мотивації ні до скорочення, ні до збільшення обсягів виробництва. За таких умов не змінюється і сукупна пропозиція, яка залишається на рівні потенційного ВВП.

Отже, в довгостроковому періоді, зростання цін збільшує лише номінальну зарплату, а основні реальні параметри економіки залишаються незмінними: безробіття зберігається на природньому рівні, а сукупна пропозиція – на рівні потенційного ВВП. Графічна інтерпретація довгострокової сукупної пропозиції представлена на рисунку 4.3.

P ASL

P2

P1 AD2

AD1

Yp Y

Рис. 4.3. Крива довгострокової сукупної пропозиції

На рис. 4.3, крива ASL – є кривою довгострокової сукупної пропозиції. Вона має вигляд вертикальної лінії, яка бере свій початок у точці потенційного ВВП, тобто в точці Yp .За цих умов будь-яка зміна сукупного попиту не впливає на сукупну пропозицію, а спричиняє лише зміну рівня цін. У нашому прикладі зростання сукупного попиту переміщує його криву з положення AD1 в положення AD2 . Це підвищує ціни від Р1 до Р2, але обсяг виробництва не змінюється і залишається на рівні потенційного ВВП.

Таким чином, у довгостроковому періоді, в якому ціни і зарплата є абсолютно гнучкими, сукупна пропозиція не залежить від ціни, а визначається потенційним ВВП. Проте пряму залежність довгострокової сукупної пропозиції від потенційного ВВП не слід розуміти як кінцевий результат руху економіки на певну дату довгострокового періоду. Сутність цієї залежності полягає в іншому – вона існує у вигляді закона–тенденції, згідно з яким, незважаючи на можливі відхилення сукупної пропозиції від потенційного ВВП у короткострокових періодах, у довгостроковому періоді динаміка сукупної пропозиції і фактичного ВВП визначається лише динамікою потенційного ВВП.

Визначеність довгострокової сукупної пропозиції потенційним ВВП означає, що на її величину впливають ті ж чинники, від яких одночасно залежить обсяг потенційного ВВП. Ці чинники є неціновими. До них в першу чергу відноситься кількість факторів виробництва. Залежність потенційних обсягів виробництва від факторів виробництва можна виразити за допомогою простої виробничої функції.

(4.2)

де, К – обсяг капіталу

L – кількість робочої сили

Рівняння (4.2) відображає залежність потенційних обсягів виробництва від обсягів капіталу та кількості праці в умовах наявної технології. Якщо технологія покращується, то результатом буде збільшення обсягів виробництва за даної кількості виробничих факторів. Враховуючи, що в довгостроковому періоді сукупна пропозиція і потенційний обсяг виробництва співпадають, функцією довгострокової сукупної пропозиції можна записати так:

(4.3)

Соседние файлы в папке makro