Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6,7 laba / Лекция 6.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Лекція № 2 Тема: Форматування символів і абзаців

Форматування документа — це процес оформлення його загального вигляду та підготовки до друкування, тобто робота над формою (зовнішнім виглядом) документа. Текст можна форматувати під час його набирання або після цього. Виокремлюють три основних види форматування відповідно до рівня елементів, що змінюються: форматування символів, абзаців і сторінок документа.

Форматування символів

Під форматом символу розуміють параметри його зображення— малюнок (гарнітура), начертання (звичайний, курсив, напівжирний та ін.), розмір, колір та ін.

Для форматування символів виконують команду Главная - Шрифт. Після цього відкривається діалогове вікно Шрифт, на вкладці якого можна встановити всі параметри шрифту .

Використовувати це вікно дуже зручно тому, що в ньому виводяться всі параметри форматування, які можна змінювати, одночасно контролюючи результат внесення змін у полі "Образец". Крім того, натиснувши кнопку "По умолчанию...", можна зберегти вибрані параметри в шаблоні поточного документа.

Діалогове вікно Шрифт має дві вкладки: Шрифт, Интервал . На вкладці Шрифт задаються такі параметри:

  • тип шрифту (гарніту­ра)— наприклад, Times New Roman, Arial;

  • стиль начертання (список "Начертание") — звичайний, курсив, напівжирний, напівжирний курсив;

  • розмір шрифту (кегль) — розмір символу в пунктах (від 8 до 72). Пункт (пт) — традиційна друкарська одиниця (1 пт = 0,35 мм = =1/72дюйма);

  • колір символів (поле "Цвет ");

  • стиль підкреслення (список "Подчеркивание") — одинарне, подвійне, пунктирне та ін.;

  • колір підкреслення (поле "Цвет подчеркивания ");

  • текстові ефекти (зона "Видоизменение ") — додаткові параметри для створення таких ефектів, як закреслення, тінь, перетворення символів у верхні або нижні індекси та ін.

Вкладка Иитервал містить такі параметри:

масштаб — коефіцієнт масштабування шрифту по горизонталі(%);

  • інтервал — щільність шрифту (в пунктах);

  • зміщення слова — пересування слова вгору або вниз відносно ба­зової лінії;

  • кернінг — цей прапорець вказує на найменший розмір шрифту, починаючи з якого для шрифтів більшого розміру застосовуватиметься кернінг, тобто зменшений міжсимвольний інтервал для окремих пар символів, що покращує сприйняття тексту.

Форматування абзаців

Абзац — це фрагмент тексту (можливо, порожній), що закінчується символом (маркером) кінця абзацу (¶).

Якщо символ кінця абзацу скасувати, то наступний абзац сприйматиметься як частина попереднього. При цьому новий утворений абзац відформатується як перший з об'єднаних абзаців.

Абзац є однією з основних одиниць форматування, що має такі параметри:

  • вирівнювання — спосіб вирівнювання тексту в абзаці: вліво, вправо, по центру і ширині;

  • відступи абзацу (наприклад, лівий відступ — це відстань від лівого поля сторінки до лівого краю абзацу);

  • відступ першого рядка абзацу — відступ або виступ першого рядка відносно лівого краю абзацу;

  • міжрядковий інтервал — інтервал між рядками абзацу: одинарний, полуторний, подвійний тощо;

  • інтервал перед та після абзацу — додатковий інтервал, що відділяє поточний абзац від попереднього та наступного абзаців. Форматують поточний абзац (абзац, де встановлено текстовий курсор) або кілька абзаців (наперед виділених) командою Главная - Абзац. Після цього відкриється діалогове вікно Абзац.

Вікно Абзац має дві вкладки: Отступы и интервалы та Положение на стра­нице .

Вкладка Отсту­пы и интервалы містить такі параметри:

  • "Выравнивание" в цьому списку вибирають спосіб вирівнювання абзацу (по лівому і правому краям, по центру і ширині);

  • "Уровень" — у цьому списку визначають рівень тексту абзацу в загальній структурі документа (наприклад, при створенні змісту документа);

  • "Отступ слева (справа)" у цих полях зазначають відстань між краєм друкованої зони та лівим (правим) краєм абзацу;

  • "Первая строка" — у цьому списку вибирають напрямок і значення (у полі "на") зміщення першого рядка абзацу відносно його лівого краю;

Рис. 3.2. Вікно «Абзац»

  • "Интервал перед (после)" — у цих полях зазначають інтервал (в пунктах), на який абзац буде додатково віддалений від попереднього (наступного) абзацу;

  • "Межстрочный "— визначають міжрядковий інтервал: одинарний, подвійний тощо. Якщо необхідно визначити інші множники або встановити точне значення інтервалу, слід вибрати значення параметра відповідно "Множитель" і "Точно" та встановити відповідне значення параметра в полі "Значений".

На вкладці "Положение па странице " можна визначити обмеження щодо розривання абзацу при його перенесенні на наступну сторінку:

  • "Запрет висячих строк" — заборона розривати абзац після першого рядка або перед останнім;

  • "Не разрывать абзац " — заборона розривати абзац між сторінками. Якщо абзац не вміщується на поточній сторінці, то він цілком буде перенесений на наступну сторінку;

  • "Не отрывать от следующего" — заборона розривати два сусідні абзаци між сторінками (використовують для заголовків і наступного за ними тексту);

  • "С новой страницы"— встановлення розривання сторінки перед абзацом, тобто поточний абзац завжди починатиметься з нової сторінки.

У нижній частині вікна "Абзац "є кнопка "Табуляция", за допомогою якої відкривають однойменне діалогове вікно для встановлення позицій табуляції. Ці позиції використовують для розміщення в одному рядку кількох фрагментів тексту, які необхідно вирівняти у різний спосіб відносно різних позицій. Позиції табуляції з'являються в тексті лише після натискання клавіші < Tab>; при цьому курсор переміщується на наступну позицію табуляції. Розрізняють позиції табуляції, встановлені за замовчуванням (вони розташовуються відстані пів дюйма і мають вигляд сірих рисочок у нижній частині горизонтальної лінійки) та додаткові позиції табуляції, які встановлюються примусово. Останні мають ще й різні типи вирівнювання. При вста­новленні додаткової позиції табуляції за замовчуванням всі позиції, що розташовані зліва від додаткової, відміняються. Щоб задати до­даткові позиції табуляції, треба у вікні "Табуляция" ввести в поле "Позиции табуляции " числове значення позиції, вибрати в зоні "Выравнивание " необхідний стиль табуляції та в разі потреби— символ для заповнення порожнин між фрагментами тексту в позиціях табуляції, а потім натиснути кнопку "Установить". Щоб видалити позицію табуляції, її слід виділити і натиснути кнопку "Удалить". Усі позиції табуляції у поточному абзаці або в кількох виділених видаляють натисканням кнопки "Удалить все".

Соседние файлы в папке 6,7 laba