Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
625.66 Кб
Скачать

Тема 11. Формулювання маркетингових корпоративних стратегій

Сутність і зміст маркетингової корпоративної стратегії. Синоніми до терміну «маркетингова корпоративна стратегія». Стратегія виживання. Стратегія стабілізації. Стратегія росту.

Аналіз стратегічного розриву (gap-аналіз): сутність та зміст.

Сутність і класифікація маркетингових стратегій росту.

Маркетингові стратегії інтенсивного росту. Матриця І.Ансоффа «товар – ринок» та відповідні маркетингові стратегії інтенсивного росту. Стратегія поглиблення на ринок: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Стратегія розвитку ринку: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Стратегія розвитку товару: сутність, умови застосування та напрями реалізації.

Маркетингові стратегії інтеграційного росту (інтеграції): сутність і класифікація. Стратегія прямої інтеграції: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Стратегія зворотної інтеграції: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Стратегія горизонтальної інтеграції: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Стратегія вертикальної інтеграції: сутність, умови застосування та напрями реалізації. Види інтеграції відповідно до рівня інтеграції. Стратегія цілковитої інтеграції: сутність, переваги, недоліки. Стратегія часткової інтеграції: сутність, переваги, недоліки. Квазіінтеграція. Стратегія дезінтеграції (аутсорсингу): сутність, переваги, недоліки .

Маркетингові стратегії диверсифікаційного росту (диверсифікації): сутність і класифікація. Причини диверсифікації. Масштаби диверсифікації. Пов’язана диверсифікація: сутність і різновиди. Стратегічна відповідність. Ефект між-фірмової кооперації. Стратегічний синергізм. Синергічний ефект: сутність і різновиди. Концентрична диверсифікація: сутність, переваги, недоліки. Горизонтальна диверсифікація: сутність, переваги, недоліки. Непов’язана диверсифікація: сутність, переваги, недоліки.

Тема 12. Формулювання маркетингових конкурентних стратегій

Сутність маркетингових конкурентних стратегій. Існуючі синоніми до терміну "маркетингова конкурентна стратегія". Класифікація маркетингових конкурентних стратегій.

Сутність конкурентної переваги підприємства. Класифікація конкурентних переваг підприємства. Алгоритм формування конкурентної переваги. Підпорядкованість компетенцій і конкурентної переваги підприємства. Характерні риси конкурентної переваги підприємства. Життєвий цикл конкурентної переваги підприємства. Основні сфери конкурентних переваг.

Стратегічна модель М.Портера Поле конкурентних переваг підприємства за стратегічною моделлю М.Портера Характеристика стратегічних позицій підприємства на полі конкурентних переваг за моделлю М.Портера. Стратегічна матриця М.Портера. Різновиди маркетингових конкурентних стратегій за стратегічною моделлю М.Портера.

Маркетингова конкурентна стратегія цінового лідерства: сутність і логіка. Переваги і недоліки стратегії цінового лідерства. Джерела стратегії цінового лідерства. Умови для вибору і ефективного застосування стратегії цінового лідерства.

Маркетингова конкурентна стратегія диференціації: сутність, переваги, недоліки. Умови вибору і ефективного застосування стратегії диференціації. Порівняльна характеристика маркетингових стратегій цінового лідерства та диференціації Джерела диференціації. Товарна диференціація. Сервісна диференціація. Диференціація персоналу. Іміджева диференціація.

Маркетингова конкурентна стратегія ринкової ніші: переваги, недоліки, умови практичного застосування.

Маркетингові конкурентні стратегії за стадіями життєвого циклу товару. Стратегічне значення концепції життєвого циклу товару. Обмеження практичного застосування концепції життєвого циклу товару.

Маркетингові стратегії на стадії впровадження. Особливості галузей на стадії впровадження. Різновиди нових товарів та відповідні маркетингові стратегії підприємства за Бузом, Алленом, Хамілтоном. Різновиди нових товарів та відповідні маркетингові стратегії підприємства за Б.Тейлором. Стратегічна роль різних видів нових товарів. Маркетингові стратегічні цілі, які переслідують підприємства при впровадженні нових товарів на ринок Маркетингові цілі на стадії впровадження товару на ринок та відповідні маркетингові стратегії. Стратегія піонера: переваги, недоліки, умови практичного застосування. Стратегія послідовника: переваги, недоліки, умови практичного застосування.

Маркетингова характеристика стадії зростання. Маркетингові дії щодо утримання ринкової частки підприємства. Маркетингові стратегії на стадії зростання.

Основні характеристики стадії зрілості. Основні стратегічні напрями в зрілих галузях. Маркетингові стратегії на стадії зрілості.

Фактори, які впливають на привабливість спадаючих ринків. Маркетингові стратегії на стадії спаду. Стратегія швидкого виходу з ринку. Стратегія збору урожаю. Стратегія зміцнення ринкових позицій. Стратегія ринкової ніші.

Маркетингові конкурентні стратегії за агресивністю ринкових дій підприємства.

Сутність маркетингових стратегій наступу і оборони Характеристика маркетингових стратегій наступу і оборони в аспекті їх впливу на ринкові зміни. Стратегічні цілі стратегії наступу. Стратегічні цілі стратегії оборони. сутність і характерні риси наступального маркетингу.

Маркетингова стратегія наступу: сутність і різновиди. Стратегія фронтального наступу: сутність і умови застосування. Стратегія флангового наступу: сутність і умови застосування. Стратегія оточення: сутність і умови застосування. Стратегія завоювання вільної ринкової ніші: сутність і умови застосування. Стратегія партизанської війни: сутність і умови застосування. Стратегія упереджувального нападу: сутність і умови застосування. Переваги і недоліки маркетингової стратегії наступу.

Маркетингова стратегія оборони: сутність і різновиди. Переваги і недоліки маркетингової стратегії оборони. Стратегія фронтальної оборони: сутність і умови застосування. Стратегія флангової оборони: сутність і умови застосування. Стратегія упереджувальної оборони: сутність і умови застосування. Стратегія контрнаступу: сутність і умови застосування. Стратегія мобільної оборони: сутність і умови застосування. Стратегія стисненої оборони: сутність і умови застосування.

Фактори, які впливають на вибір маркетингових стратегій наступу і оборони.

Сутність і різновиди маркетингових конкурентних стратегій залежно від конкурентних позицій та спрямувань підприємств. Маркетингова характеристика підприємств відповідно до їх конкурентних позицій Стратегічні переваги та ризики основних різновидів ринкових позицій підприємств.

Маркетингові стратегії ринкового лідера: сутність, різновиди та характеристика.

Маркетингові стратегії челенджера: сутність, різновиди та характеристика.

Маркетингові стратегії послідовника: сутність, різновиди та характеристика.

Маркетингові стратегії нішера: сутність, різновиди та характеристика.

Соседние файлы в папке Normative_discipline