Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Тема 2. Управління товарною політикою та асортиментом.

Визначення номенклатури і асортименту продукції. Широта, насиченість, глибина і гармонійність товарної номенклатури та асортименту. Переваги і недоліки широкого та глибокого асортименту товарів. Головні чинники, що породжують зміни в асортиментній політиці підприємств. Розширення, поглиблення, обмеження, упорядкування товарного асортименту.

Зміст і призначення асортиментної концепції. Етапи планування товарного асортименту. Стандартизація та диференціювання товару. Порядок вилучення з виробництва малоефективних товарів. Заходи оперативного управління асортиментом.

Товарна політика підприємства, її складові і види. Диверсифікація товарної політики, її класифікаційні ознаки та критерії ефективності.

Основні поняття теми.

асортиментна концепція - програма побудови оптимальної асортиментної структури.

вертикальна диверсифікація - розширення виробничої програми внаслідок залучення продукції попередніх та наступних ступенів.

ГармоніЙність ТОВАРНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - ступінь близкості між товарами різних асортиментних груп с точки зору їх остаточного використання, вимог до організації виробництва або інших показників.

Глибина ТОВАРНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - варіанти пропонування кожного окремого товару в межах асортиментної групи.

Горизонтальна диверсифікація - розширення програми виробництва внаслідок виготовлення нової продукції, яка передбачає використання наявних технологій, або потребує тих же маркетингових можливостей.

Диверсифікація - розширення програми виробництва внаслідок виготовлення нової продукції для нових ринків.

латеральна диверсифікація - вихід на галузеві ринки, що не мають подібності з традиційною виробничою та маркетинговою діяльністю підприємства.

Насиченість ТОВАРНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - загальна кількість складаючих її окремих товарів.

ТОВАРНА НОМЕНКЛАТУРА - систематизований перелік усіх асортиментних груп і товарних одиниць, що пропонується виробником для реалізації.

ШИРОТА ТОВАРНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - загальна кількість асортиментних груп товарного пропонування.

Тема 3. Управління якістю товарів та послуг.

Основні поняття та визначення якості товарів та послуг. Роль споживачів в системі забезпечення якості. Показники якості товарів і послуг. Технічний рівень якості продукції і методи його оцінки. Оцінка рівня якості виготовлення та експлуатації продукції.

Етапи розвитку системного управління якістю товарів та послуг. Призначення і зміст міжнародних стандартів серії ISO 9000. Основні напрямки політики підприємства щодо якості продукції. Етапи петлі (спіралі) якості.

Міжнародні вимоги системи якості до: маркетингу; проектування та розроблення технічних умов; матеріально-технічного постачання; підготовки виробництва і процесу виготовлення продукції.

Сутність тотального менеджменту якості (TQM), його елементи та процеси.

Основні поняття теми.

всеосяжне управління якістю (TQM) - концепція управління якістю, що передбачає всебічне, цілеспрямоване, скоординоване застосування систем і методів управління якістю у всіх сферах діяльності від досліджень та розробок до післяпродажного обслуговування за участі керівників і службовців усіх рівнів з ефективним використанням технічних можливостей.

Забезпечення якості - сукупність запланованих і систематично здійснюваних заходів, які забезпечують необхідні умови для виконання кожного етапу “петлі якості” таким чином, аби продукція задовольняла визначеним вимогам щодо якості.

Ергономічні показники - показники якості, що характеризують пристосованість виробу до взаємодії їз людиною.

Естетичні показники - показники, що характеризують зовнішній вигляд продукції, її виразність, своєрідність, гармонійність, цілісність, відповідність середовищу, стилю та моді.

Ідентифікування - процедура, яка передбачає маркірування та етикетування сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, готової продукції, а також технічної і технологічної документації на них.

клас (гатунок) - показник категорії або розряду, що відноситься до властивостей чи характеристик товару (послуги).

продукція - матеріалізований чи не матеріалізований результат діяльності або процеси.

Показники призначення - показники, що характеризують призначення, сферу застосування, продуктивність, транспортабельність, конструктивні та інші специфічні особливості продукції. Показники призначення характеризують корисну роботу, що здійснюється виробом, універсальність застосування або ефект споживання товару.

Показники надійності - показники, що характеризують ступінь збереження основних параметрів функціонування виробу в часі і межах відповідних умовам споживання.

УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ - діяльнісь стосовно планування, організації, контроля, регулювання і оцінювання процесів виробництва,монтажу, і післяпродажного технічного обслуговування.

Управління якістю - сукупність оперативних методів та діяльність щодо виявлення і запобігання різних невідповідностей в продукції, виробництві або в системі якості.

ФУНКЦІЇ СИСТЕМИ ЯКОСТІ - відносно самостійні види діяльності, що здійснюються в системі.

Якість - сукупність властивостей і характеристик продукції, що надають їм можливості задовольняти обумовлені або передбачувані потреби споживачів.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr