Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

prisuhin_s_i_filosofiya

.pdf
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
11.98 Mб
Скачать

Глобальним проблемам сучасності притаманні, по-перше, ве­ ликі масштаби, значущість не лише для окремих країн і регіонів, а для людської цивілізації загалом, по-друге, актуальність, що потребує нагального втручання в цю сферу, по-третє, комплек­ сний характер проблем (глобальні проблеми зазвичай взаємо­ пов’язані).

Необхідність вивчення глобальних проблем привела до ство­ рення глобалістики науки, що вивчає причини й способи розв ’язання глобальних проблем, а також макросоціоприродні системи та їх динаміку. Сучасна глобалістика синтезує соціоло­ гічні, культурологічні, соціально-філософські підходи, що від­ дзеркалюють необхідність: 1) структурно-цілісного сприйняття системи взаємозв’язків людини, суспільства й природи; 2) аналізу цієї системи як перманентної кризи, у межах якої існують усі невирішені конфлікти, усі катастрофи, притаманні сучасному су­ спільству. Уявлення про позитивність і необхідність існування різноманітних криз й конфліктів суспільного розвитку на відміну від позитивістської позиції, яка сприймає кризи і конфлікти як патологію тощо; 3) розробки ідей ефективного управління проце­ сом подолання кризових явищ, інакше хаотичність розвитку людської цивілізації призведе до повного регресу хаосу та при­ пинення життя на Землі.

Особливе місце в розвитку глобалістики та вивченні глобаль­ них проблем сучасності посідає Римський клуб. Із самого почат­ ку діяльності його головним завданням було дослідження глобаль­ них проблем сучасності за допомогою методів математичного моделювання.

Перша доповідь «Римському клубу» називалася «Межа зрос­ тання» (1972 р.) й була присвячена розробці динамічної моделі світу. Прогноз майбутнього викликав справжній шок — якщо тен­ денції розвитку економіки кінця 60-х років XX ст. будуть збере­ жені, то наприкінці XXI ст. людство чекає неминуча екологічна катастрофа.

Наступна модель М. Месаровича й Е. Песгеля стала ще конк­ ретнішою в своїх песимістичних прогнозах. Автори проаналізу­ вали світ як систему взаємодіючих регіонів. Вони критично пере­ осмислили першу доповідь («Межа зростання») й представили свою модель розвитку цивілізації, згідно з якою людство очікує низка перманентних криз — у енергетиці, сировинному поста­ чанні, виробництві, демографії, екології. Автори вважали, що кризи зазнають насамперед розвинуті регіони, а відтак — розви­ нуті країни.

У третій доповіді «Римському клубу» під назвою «Перегляд міжнародного порядку» перелічувались усі основні глобальні проблеми сучасності (обмеженість продовольства, деградація дов­ кілля, зменшення енергетичних мінеральних ресурсів, забрудне­ ність Світового океану, зростання населення, урбанізація, бід­ ність країн, що розвиваються, гонка озброєнь), водночас давались рекомендації щодо розв’язання глобальних проблем.

Головна рекомендація доповіді «Цілі людства», підготовленої під керівництвом Е. Ласло, полягала в тому, щоб звести до нуля зростання населення й виробництва, але така позиція була не­ прийнятною для більшості країн.

Учені «Римського клубу» переосмислили поняття «межа зро­ стання», акцентували увагу на тому, що рівень життя розвинутих країн став недосяжною метою для країн, що розвиваються. Реко­ мендації щодо подолання економічної диспропорції були такими: створення всесвітнього органу влади, рішення якого були б обов’язковими для виконання, відмова від споживацької ідеоло­ гії, формування нових цінностей і стандартів.

Виходячи з доповідей «Римському клубу» можна дійти висно­ вку, що до основних глобальних проблем сучасної цивілізації на­ лежать політичні, соціальні, економічні, екологічні, демографіч­ ні, науково-технічні, інтерсоціальні та інші проблеми. Загалом їх поділяють на кілька основних груп. Назвемо їх:

1. Проблеми запобігання світовій термоядерній війні, гаран­ тування безпеки життєдіяльності людей, усунення економічних диспропорцій (відставання) окремих держав, ліквідація голоду, бідності, неписемності.

2.Глобальні проблеми, що виникли внаслідок суперечливої взаємодії суспільства й природи, потребують безпрецедентних зусиль з метою запобігання забрудненню довкілля й збереження його якості, раціонального використання надр землі, пошуків но­ вих енергетичних джерел, забезпечення людства сировиною та харчуванням, освоєння людиною океану, космосу тощо.

3.Гостро стоять проблеми, зумовлені ставленням людини до суспільства: виникла необхідність обмеження зростання насе­ лення, прогнозування негативних наслідків науково-технічного прогресу, що призводять до біологічної деградації людини, бороть­ би з поширенням алкоголізму, наркоманії, СНІДу, удосконалення охорони здоров’я та освіти людей тощо.

Отже, глобальні проблеми є результатом розвитку науковотехнічного прогресу, який досяг доволі високого рівня в XXI ст. Цей процес характеризується надзвичайною суперечливістю

нерівномірністю соціально-економічного (а разом з ним і полі­ тичного, культурного та духовного) розвитку різних держав.

Сьогодні існує кілька підходів до оцінки майбутнього глобаль­ них проблем.

Екологічний песимізм, відповідно до якого технічна цивіліза­ ція зайшла в глухий кут, а це означає, що наближається смертний час людської цивілізації.

Неоруссоїзм, представники якого вважають, що Жан-Жак Руссо мав рацію, коли стверджував, що розвиток науки не принесе щастя суспільству, що необхідно відмовитися від технічної цивілізації та перейти до природного способу житгя («назад до природи»).

Екологічний оптимізм ґрунтується на думці, що немає підстав для негативних оцінок перспектив розвитку глобальних проблем. Необхідно лише обмежити шкідливі наслідки технічного прогре­ су, посилити охорону навколишнього середовища, нейтралізува­ ти забрудненість довкілля тощо. Усього цього можна досягти в процесі подальшого розвитку науки й техніки.

Технократичний утопізм — цей підхід спирається на погляд, що технічний прогрес зупинити неможливо й вплив людини на приро­ ду збільшуватиметься з кожним роком. Це рано чи пізно приведе до повного знищення природних умов існування людини й суспільст­ ва. Тому людство має вже сьогодні планувати життя в межах штуч­ них технологічних умов (підземні міста, космічні колонії-).

Зауважимо, що наукове розв’язання глобальних проблем по­ требує об’єднання зусиль усіх країн з метою подолання загрози глобальної екологічної катастрофи. Глобальність деяких проблем полягає в тому, що вони так чи інакше стосуються всієї людської цивілізації й не можуть вирішуватись ізольовано. Для успішного розв’язання глобальних проблем сучасної цивілізації необхідна активна діяльність міжнародного співтовариства, спрямована на формування спільних для всього суспільства підходів до охорони довкілля, створення тестів його якості, розроблення юридичних норм природокористування, а також критичний перегляд тради­ ційних екологічних положень та уявлень.

Назвемо заходи, що сприятимуть запобіганню глобальній еко­ логічній кризі.

1.Зменшення або взагалі припинення загрозливого техноген­ ного впливу на природу.

2.Вирішення екологічних проблем.

3.Припинення процесу перетворення людини на заручника

інформаційно-техногенного суспільства, надання особливого ста­ тусу соціальній екології.

4.Пошук нових засобів і ресурсів для існування людства, не пов’язаних з виснаженням надр землі.

5.Контроль народжуваності, вирішення проблеми народона­ селення, установлення балансу між кількістю та якістю населення.

6.Розвиток ідей екологічної етики, в основі якої лежить усві­ домлення гармонії людського «Я» і природи.

Для подолання глобальних проблем суспільство має організу­ вати глобальне управління їх вирішенням. З огляду на це виникло поняття екологічного імперативу, сутність якого полягає в тому, що суспільство має виробити нове екологічне мислення, головною цінністю якого будуть екологічні пріоритети, тобто виживання людського суспільства. З розвитком суспільства коло обов’язків, що відбиваються імперативом, значно розширюється завдяки пе­ редбаченню необхідних соціо-культурних цінностей дотримання прав людини, гарантії бідним і нужденним тощо. Так, наприклад, сьогодні на імператив перетворюється етичний принцип «благо­ говіння перед життям», висунутий А. Швейцером.

Гармонізація відносин природи й суспільства стає найвищою моральною цінністю сучасної цивілізації. Зняття кризових явищ в екологічній сфері — це зміна глобальної стратегії розвитку люд­ ської цивілізації на основі принципу коеволюції. Поняття «коево-

люція» (лат. «спільне розгортання, розвиток») означає механізм гармонійної взаємодії між елементами системи, що саморозви­ вається. Це поняття використовується в філософії в широкому

йвузькому сенсі. У широкому розумінні поняття «коеволюція» означає взаємодію елементів системи на рівні біосистеми (від молекулярного рівня до рівня біосфери), у вузькому — це опти­ мальне співвідношення між інтересами людини й біосфери з ме­ тою уникнення двох протилежних позицій: прагнення повністю підпорядкувати людині природу або ж повністю підкоритись їй.

Ідея коеволюції пропагує перехід від гостро суперечливої систе­ ми «людина біосфера» до стану динамічної конструктивної цілісності «біосфера ноосфера».

Згідно з принципом коеволюції людина має не тільки транс­ формувати біосферу відповідно до своїх потреб та інтересів, а й змінюватися сама, ураховуючи об’єктивні потреби природи. Для цього людина має реалізовувати в соціальній практиці екологічні, моральні вимоги:

• заборонити людську діяльність, яка призводить до регресу в біосфері та загрожує життю людства на Землі;

• змінити світогляд людей,; повернути його до загальнолюдсь­ ких цінностей, формувати почуття відповідальності за життя на

Землі (філософія ненасильства), переоцінити традиційні цінності (наприклад, споживацьку психологію тощо).

На превеликий жаль, сучасний світ ще не повною мірою реа­ лізує зазначені екологічні й моральні імперативи. Світ природи все ще є об’єктом прагматичного використання з боку гуманітар­ но недосконалого суспільства.

Проблема майбутнього у філософії. Сучасна епоха з її глобаль­ ними трансформаціями в усіх сферах життя вимагає вирішення питання соціального прогнозування майбутнього. Проблема май­ бутнього стає однією з важливіших та актуальніших у сучасній соціальній філософії, тому однією з головних функцій філософії є прогностична, мета якої — передбачення майбутнього.

Передбачення це відносне знання про майбутнє, тобто про те, чого ще немає в дійсності, але що потенційно перебуває за­ раз у вигляді об ’єктивних і суб ’єктивних передумов можливого перебігу розвитку подій. Передбачення подібне до гіпотези, але, на відміну від неї, воно використовується переважно в процесі аналізу майбутнього або невідомого сьогодення (гіпотезу вико­ ристовують для пізнання минулого, теперішнього та майбутнього).

Для з’ясування ролі передбачення та його можливостей необ­ хідно розглянути деякі аспекти. Зупинімося на головних з них.

Онтологічний аспект полягає в тому, що передбачення мож­ ливе завдяки самій сутності буття — його об’єктивних законів, причинно-наслідкових зв’язків. Згідно із законами діалектики механізм розвитку кожного якісного стрибка є незмінним, а тому майбутнє можна передбачити.

Гносеологічний аспект полягає в тому, що передбачення ґрун­ тується на можливості нескінченного пізнання (згідно з матеріа­ лістичною філософською традицією), а позаяк прогнозування — це також різновид пізнання, тому передбачення є цілком можливим.

Логічний аспект передбачення ґрунтується на тому, що закони логіки завжди незмінні — як нині, так і в майбутньому.

Нейрофізіологічний аспект передбачення заснований на здат­ ності свідомості та мозку до попереджувального мислення (відоб­ раження дійсності).

Соціальний аспект передбачає, що суспільство, спираючись на власний досвід, моделює майбутнє.

У сучасній науці виокремлюють особливу наукову дисципліну — футурологію, що вивчає майбутнє. Цим терміном уперше став послуговуватись О. Флехтгейм, професор політології Вільного університету ім. Отто Зура у Західному Берліні як назвою «філо­ софії майбутнього». Творцями футурології були такі вчені, як

Г. Парсонс, Е. Ханке, І. Бестужев-Лада, Г. Шахназаров та ін.

Утрадиції вітчизняної філософії науку про майбутнє пов’язують

зпоняттям «прогностика» (молода наука, що лише почала роз­ виватись). Існує думка, що футурологія, на відміну від прогнос­ тики, вивчає майбутнє загалом, а прогностика має конкретний предмет свого дослідження.

Окремим видом передбачення є прогнозування. Поширюючись на певні сфери суспільного розвитку, воно має відносну само­ стійність й автономність. У широкому сенсі прогнозування це розроблення прогнозів, у вузькому спеціальне наукове досліджен­ ня, предметом якого є перспективи розвитку будь-якого явища.

За способом, глибиною та точністю передбачення майбутньо­ го виокремлюють три різновиди прогнозу: побутовий, інтуїтив­ ний і науковий. Побутовий прогноз віддзеркалює повсякденний досвід людини, безпосереднє спостереження за подіями, явища­ ми, що періодично повторюються, тощо (наприклад, народні прикмети). Інтуїтивний різновид передбачення має в своїй осно­ ві інтуїцію (безпосереднє здобуття істини без допомоги науково­ го досвіду та логічних умовиводів). Цей різновид передбачення ще мало вивчений, але достатньо ефективний.

Наукове передбачення, на відміну від побутового та інтуїтив­ ного, реалізується в межах науки або з її допомогою (на основі знання закономірностей процесу, що прогнозується). Воно має вищу ефективність і точність прогнозу. Прогноз це особливе передбачення, яке має високий ступінь наукової обґрунтованості та об ’єктивності в дослідженні суспільних процесів. На відміну від інших форм наукового передбачення, прогнозування — це соціальне дослідження, яке має свою методологію та техніку.

Залежно від сфери діяльності людини виокремлюють соціаль­ не, економічне, політичне та інші види прогнозування. Безпереч­ но, особливо важливим різновидом прогнозування є «соціальне прогнозування», яке займається передбаченням процесів, що від­ буваються в суспільстві. Оскільки знання про майбутнє виокрем­ люються на основі конкретності та точності, то що віддаленішим є прогноз, то менш конкретним і точним він є. Учені виокрем­ люють безпосереднє майбутнє (до ЗО років), у межах якого мож­ на впевнено робити прогнози, найближче майбутнє (до 100 ро­ ків) — можливі відносні прогнози та віддалене майбутнє (понад 100 років) — прогнози мають лише імовірний характер.

Прогнозування можливе лише на основі використання спеціаль­ них наукових методів, які є сукупністю способів і процедур ви­ бору та аналізу емпіричної інформації з метою складання конкрет­

ного прогнозу. Є п ’ять основних методів прогнозування: екстра­ поляційні, історична аналогія, моделювання, експертні оцінки, сценарії майбутнього.

Екстраполяційні методи — у їх основі лежить поширення на майбутнє тенденцій, закономірностей, які в минулому й сучасному добре відомі (наприклад, знання, що існуватимуть і в майбутньому).

Історична аналогія — це пізнання через порівняння, що спи­ рається на існування між явищами суспільного життя як відмін­ ностей, так і спільного. Те, що є основою для порівняння, має бу­ ти добре відомим фактом.

Метод моделювання ґрунтується не на самих об’єктах пізнання, а на їх моделях. Моделювати об’єкт дослідження означає подавати його в спрощеному, схематичному вигляді, зручному для отриман­ ня прогностичних висновків. Результати дослідження переносяться з людей на об’єкт. Є такі різновиди моделювання: предметне, фі­ зичне, знакове (математичне), імітаційне, комп’ютерне.

Експертна оцінка — науковий метод, сутність якого полягає в проведенні експертами (провідними спеціалістами) аналізу про­ блем з наступною формалізованою обробкою результатів. Уза­ гальнені висновки експертів сприймаються як найбільш адекват­ не й можливе вирішення проблеми [консенсус, «мізкова атака», метод Делфі (названий так за ім’ям дельфійського оракула), соці­ ологічне опитування].

У прогнозуванні використовують також аналогію, індукцію, дедукцію, різноманітні економічні й статистичні методи. Конкрет­ на методика, завдяки якій розробляється прогноз, зазвичай об’єд­ нує велику кількість методів. Переважно сукупність цих методів називають системою прогнозування.

Сценарій майбутнього — це різнобічний прогноз, що об’єднує системний та історичний підходи до вивчення нескладних сис­ тем; переважно він має описовий характер і застосовується для комплексних прогнозів.

Результатом прогнозування суспільних явищ і процесів є про­ гноз, який дає змогу знайти всі можливі варіанти розвитку тих чи тих проблем майбутнього, їх варіанти, що взаємовиключають один одного, стихійні та свідомі процеси, а також виявити їх ча­ сові та просторові параметри. Залежно від того, що містить у собі прогноз майбутнього, людина або активно прагне до нього, або всіляко уникає його, або протидіє йому.

За змістом і призначенням прогнози поділяють на: 1) пошуко­ вий — прогноз з метою доведення можливого характеру соціаль­ ного об’єкта (відповідає на запитання: «куди рухається об’єкт?»);

2) нормативний — раціонально організований прогноз можливих способів оптимізації об’єкта управління («прогноз навпаки» — дослідження йде у зворотному напрямку — від майбутнього до теперішнього). Це відповідь на запитання: «що слід зробити, щоб досягти поставлених завдань?»; 3) аналітичний — має на меті визнати пізнавальну цінність різних методів і засобів вивчення майбутнього; 4) прогноз-застереження — спеціальний прогноз, що дає людині можливість уникнути майбутніх негараздів, сти­ хій, катастроф (наприклад, екологічної катастрофи).

Таким чином, в основі реалізації та свідомого використання таких регуляторів суспільного життя, як суспільний закон, не­ обхідність, потреби, інтереси, проблеми, завдання, ідеали, нор­ ми, принципи діяльності людей лежить прогнозування. Прогноз о б ’єднує пізнання з практикою, він є функцією науки й тісно пов ’язує теорію з повсякденним життям, практичною доцільні­ стю. Прогноз дає знання про можливі та ймовірні негативні й позитивні явища.

-V

Висновки

п \\

У процесі історичного розвитку суспільства (цивілізації) лю-

Ж

дина порушила баланс природних процесів, що призвело до гло-

$

бальних проблем сучасної цивілізації (насамперед глобальної

 

екологічної кризи — руйнації біосфери планети, знищення при­

 

родного середовища існування людини). Головною умовою по­

 

долання негативного антропогенного впливу є розвиток нової

 

екологічної етики й реалізація в соціальній практиці ідеї коево-

 

люції людського «Я» і природи.

 

Однією з найважливіших в аналізі глобальних проблем сучас­

 

ності є проблема передбачення майбутнього. Окремим видом пе­

 

редбачення є прогнозування — розроблення прогнозів (знання

 

про майбутній імовірний розвиток існуючих тенденцій). Найві-

 

домішими різновидами прогнозів є побутовий, інтуїтивний, нау­

 

ковий. На прогнозуванні ґрунтується наукове передбачення та

 

наукове управління позитивним вирішенням глобальних проблем

 

сучасної цивілізації.

Питання для самоперевірки

1. Дайте коротку характеристику категорії «природа».

2. У чому полягає єдність природи й суспільства?

3. Як суспільство впливає на розвиток природи?

4. Що таке екологічна криза?

5.Проблеми народонаселення.

6.Назвіть способи подолання негативного антропогенного впливу на природу.

7.Що таке соціальне передбачення?

8.Як співвідносяться поняття «передбачення» та «прогнозу­ вання»?

9.За допомогою яких методів розробляються пошукові, інфор­ мативні та інші прогнози?

10.Які функції виконує соціальне прогнозування?

11.Що таке глобальні проблеми сучасної цивілізації?

12.На якій основі можливе розв’язання глобальних проблем су­ часної цивілізації?

13.Назвіть три головні групи глобальних проблем сучасності.

14.Що таке коеволюція?

Список рекомендованої літератури

1.Амосов Н. М. Разум, человек, общество, будущее. — К., 1994.

2.Вернадский В. И. Несколько слов о ноосфере // Русский космизм: Антология философской мысли. — М., 1993.

3.Вернадский В. И. Философские мысли натуралиста. — М., 1988.

4.Виннер Н. Кибернетика и общество. — М., 1958.

5.Волков Г. Эра роботов и эра человека. — М., 1991.

6.Волкогонова О. Д. Приоткрывая завесу времени: о социальном предвидении будущего. — М., 1989.

7.Гаврилишин Б. Дороговкази в майбутнє. До ефективніших су­ спільств: Доповідь Римському клубові: Пер. з англ. — К., 1990.

8.ГаджиевК С. Введение в геополитику. — М., 1998.

9.Глобальные проблемы и общечеловеческие ценности: Пер. с англ. — М., 1990.

10.Горохов В. Г., Розин В. М. Введение в философию техники. — М.,

1998.

11.Гулям Наби Сакхеб. Будущее человечества. Исламский прогноз // Свободная мысль. — 1992. — № 6.

12.Даниелян О. Г., Тараненко В. М. Социальное прогнозирование и глобальные проблемы современности. — Харьков, 1992.

13.Зелінський М. Ю. Людина майбутнього: прогнози і пророцтва. — К., 1990.

14.Злобін Ю. А. Основи екології. — К., 1998.

15.Канке В. А. Этика. Техника. Символ. — Обнинск, 1990.

16.Карпенко А. С. Фатализм и случайность будущего. — М., 1990.

17.Князев В. Н. Человек и технологии. — К., 1990.

18.Красаченко В. С. Людина і біосфера: основи екологічної антро­ пології. — К., 1999.

19.Кузьменко В. Л., Романчук О. К. На порозі надцивілізації (розду­ ми про майбутнє). — Львів, 1991.

20.Межжерін В. О. Учення про ноосферу: утопія чи наука // Вісник НАН України. — 1991. — № 11.

21.Моисеев Н. Н. Человек во Вселенной и на Земле // Вопр. филосо­ фии. — 1990. — № 6.

22.Моисеев Н. Н. Человек и ноосфера. — М., 1990.

23.Научное предвидение общественных процессов. — К., 1990.

24.Перцик Е. Н. Среда человека: предвидимое будущее. — М., 1991.

25.Поппер К. Открытое общество и его враги: В 2 т. — М., 1994.

26.Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса. Новый диалог с природой. — М., 1986.

27.Проблемы экологии и основные пути их решения. — К., 1993.

28.Сахаров А. Д. Мир через полвека и вопросы философии. — М.,

1989.

29.Семенов Ю. И, На заре человеческой жизни. — М., 1989.

30.Футурологические концепции эволюции цивилизации // Совре­ менные социально-политические теории. — М., 1991.

31.Человек и технологии. — К., 1990.

32.Чижевский А. Л. Колыбель жизни и пульсы Вселенной // Русский космизм: Антология философской мысли. — М., 1993.

33.Шкловский Н. С. Вселенная. Жизнь. Разум. — М., 1978.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]