Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры микро Проха.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
297.04 Кб
Скачать

45.Економічний прибуток як чинник ринкової самоорганізації.

До найважливіших параметрів підприємства як мікроек-ї моделі належать витрати вир-ва, виторг і прибуток.

Використання б/якого ресурсу для вир-ва певного товару виключає можливість його викор-ння у вир-ві іншого (альтернативного) товару. Витрати, що виникають як результат втрачених можливостей ч/з альтернативне викор-ння ресурсів, назив альтернативними/економічними. Для окремого підприємства економічні витрати — це безпосередні витрати підпр-ва на ресурси разом із недоотриманим виторгом від найкращого альтернативного способу використання цих ресурсів.

Економічнтй прибуток — різниця між виторгом підприємства та альтернативними витратами ресурсів, застосованих у виробничому процесі (економічними витратами).

Якщо підпр-во отримує нульовий ек.приб., то воно покриває усі свої витрати

Виторг (сукупний виторг) підприємства — сума коштів, одержана підприємством від реалізації своїх товарів за певний час.

Альтернативні витрати — цінність найвищого варіанту використання ресурсів, від якого відмовилися в процесі економічного вибору, або обсяги ін. благ, від виробництва яких треба відмовитися щоб збільшити обсяг вир-ва певного блага.

Зі зміною обсягу вир-ва величина валового виторгу і сукупних витрат змінюються по-різному, а отже величина прибутку підприємства залежатиме від обсягу випуску продукції. Саме тому підприємства намагаються встановити такий обсяг виробництва і реалізації продукції, за якого забезпечується найбільший приб.

46.Поняття і види монополій.

Монополія являє собою ринкову структуру, яка хар-ся наявністю одного продавця та багатьох покупців, відсутністю близьких замінників для даного товару, існуванням бар»єрів для входу конкурентів на ринок. Відповідно підприємство в умовах монополії зветься монополістом, а ринок, на якому діє монополіст, — монопольним ринком.

В умовах чистої монополії галузь складається з одного підприємства, тобто поняття «підпр-во» і «галузь» стають тотожними. Крива попиту на продукт «чистого монополіста» є одночасно кривою ринкового попиту, що завжди має від»ємний тангенс кута нахилу.

Існують деякі різновиди монополій. Чиста монополія— мономолія, за якої на ринку існує єдиний продавець товару, в якого немає близьких замінників. Природна мономолія— мономолія, яка існує у галузях, де економія, зумовлена збільшенням масштабу вир-ва, особливо значна. Проста мономолія — мономолія, за якої встановлюються однакові ціни на той самий товар для всії покупців. Дискримінаційна мономолія — мономолія, за якої встановлюються різні ціни на той самий товар для різних покупців, причому різниця в цінах не обумовлена різницею у витратах. Закрита мономолія — мономолія, захищена від конкуренції ч/з юридичні обмеження. Відкрита мономолія— мономолія, за якої одне підприємство на деякий час стає єдиним виробником продукції, але не має спеціального захисту від конкуренції. Адміністративна мономолія — мономолія, яка виникає в умовах адмін.-командної системи і базується на на держ власності на засоби вир-ва, діє в умовах значно обмеженого ринку, для неї характерний прямий розподіл ресурсів.