Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.64 Кб
Скачать

73.Теорія обмежень е.Голдрата (тос) як інструмент реалізації стратегії підприємства.

У сучасному стані Теорія Обмежень (ТОС) існує у двох видах.

Це спосіб мислення (парадигма), що дозволяє проаналіз. поточну ситуацію в бізнесі й змоделювати шляхи поліпшення. По-друге, це деякі інструм. поліпш. бізнесу, які стос. окремих аспектів діяльності підприємства: виробництво, дистриб’юція, керув. проектами й фінанси (разом з управл. обліком).

Теорія обмежень (ТОС) використовує метод причинно-наслідкових зв’язків, що застосовується в точних науках для того, щоб зрозуміти й покращити системи будь-якого типу..

Відповідно до основної діяльності підпр. можна виокремити декілька типів обмежень (своєрідні пляшкові горлечка (Bottle neck), які заважають досягненню головної мети):

внутрішні ресурси: потужність обладнання, виробничі площі, наявність кваліфікованого персоналу тощо;

зовнішні фактори: обмеження ринку (надмірна пропозиція), недостатні можливості постачальників тощо.

обмеження в методах ведення бізнесу і процедурах управління.

Рішення засновані на 5 кроках безперервного поліпшення:

виявити обмеження (вузьке місце) системи;

визначити способи найбільш ефективного використання обмежувального ресурсу;

зробити усе можливе, щоб обмежувальний ресурс використовувався найбільш ефективно й оптимально;

підвищити пропускну спроможність обмеження (можливо, за рахунок залучення додаткових ресурсів);

повернутися до першого кроку і почати пошук ресурсу, що тепер став новим обмеженням (не дозволяйте вашій інерції перетворитися в нове обмеження).

Три визначальні цілі підприємства, на яких будується TOC

Збільшувати прибуток

Збільшити здатність капіталу працювати

Здатність підприємства генерувати гроші. Навчитися перетворювати прибуток у гроші

Висновком цієї тріади цілей є мінімізація операційних витрат, під якими тут розуміються всі витрати, крім сировини й прямих матеріалів.

74.Трактування цілей та сутності контролінгу різними економічними школами.

Німецька економічна школа (Й. Вебер, Г. Кюппер, Д. Хан, П. Хорват, К. Штайнле та інші) під поняттям "контролінг" здебільшого розуміють систему координації планування та контролю або інформаційної підтримки менеджменту.

Американська школа контролінгу (Р. Ентоні, Р. Хілтон, Р. Каплан, Ч. Хорнгрен, Д.Янг) інформаційне забезпечення менеджменту, планування та контроль є компетенцією управлінського обліку.

1. Контролінг, зорієнтований на функцію контролю (Е. Еткінсон, Р. Каплан, Р. Хілтон)

“фінансовий контролінг – це контролююча система, що забезпечує концентр. контрол. процедур на найбільш пріорит. напрямках фін. діяльності підприємства” – Бланк І.А.

2. Контролінг як інформаційна функція (Т. Райхманн, Ч. Хорнгрен, Р. Ентоні) - система контролінгу має бути зорієнтована перш за все на інформаційну підтримку процесу планування та контролю. “Контролінг – це система інформаційного забезпечення управлінських рішень на основі планування, контролю, аналізу та розробки альтернативних заходів з управління виробничо-господарськими процесами на підприємстві” - К. Серфінг.

3. Контролінг як функція координації. Найбільш поширеною є концепція контролінгу, згідно з якою пріоритет надається функції координації різних підсистем управління, зокрема планування, аналізу, обліку, контролю та інформаційного забезпечення (Й. Вебер, Г. Кюппер, П. Хорват). Так, Kюппер вбачає сутність контролінгу в „координації системи управління”. Виконуючи функцiю координації, контролiнг сприяє узгодженню стратегічних та оперативних цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]