Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
друк.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
130.48 Кб
Скачать

Аналіз майнового стану підприємства ват «Іванківського хлібозаводу»,

2009-2010 Рр.

Показник

2009 рік

2010 рік

Коефіцієнт зносу основних засобів

0,139

0,062

Коефіцієнт оновлення основних засобів

0,140

0,309

Коефіцієнт вибуття основних засобів

0,342

0,556

Коефіцієнт зносу основних засобів характеризує стан та ступінь зносу основних засобів. Цей показник має прямувати до зменшення. В 2009 році коефіцієнт зносу основних засобів ВАТ «Іванківського хлібозаводу» знизився також на 0,077 порівняно. В цілому тенденція цього показника прямує до зниження як і має бути. Коефіцієнт вибуття основних засобів показує, яка частина основних засобів вибула за звітний період. Цей показник також має теденцію до збільшення, що пов‘язано з вибуттям старого обладнання і встановленням нового. Так, у 2010 році по ВАТ «Іванківського хлібозаводу» цей показник зріс у 3 рази. Отже, аналіз вище викладених показників говорить про те, що підприємство знаходиться у гарному майновому стані, де основні засоби оновилися, а старі – вибули. Далі, проаналізуємо показники ліквідності підприємства (табл.8.3).

Таблиця 8.3.

Аналіз ліквідності підприємства «ват «Іванківського хлібозаводу»,

2009-2010 Рр.

Показник

2009 рік

2010 рік

Коефіцієнт покриття

0,89

0,79

Коефіцієнт швидкої ліквідності

0,375

0,566

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,179

0,04

Коефіцієнт покриття (інші найменування цього коефіцієнта - коефіцієнт загальної ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності). Він дає загальну оцінку ліквідності активів, показуючи, скільки гривень поточних активів підприємства припадає на одну гривню поточних зобов'язань. Якщо поточні активи перевищують за величиною поточні зобов'язання, підприємство може розглядатися як таке, що успішно функціонує. Коефіцієнт розраховується за формулою:

(2.3)

Коефіцієнт швидкої ліквідності (інше найменування цього коефіцієнта - коефіцієнт "лакмусового папірця"). На відміну від попереднього, він ураховує якість оборотних активів і є більш суворим показником ліквідності, оскільки при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи (запаси не враховуються). "Швидкий" коефіцієнт розраховується за такою формулою:

(2.4)

* Витрати майбутніх періодів включаються до складу поточних активів у тій частині, яка буде використана (списана) протягом 12 місяців з дати балансу. ** Доходи майбутніх періодів включаються до складу поточних зобов'язань у тій частині, яка буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Якщо, наприклад, коефіцієнт швидкої ліквідності дорівнює 0,5 (менше 1), то це означає, що на кожну гривню поточної заборгованості підприємство має лише 50 коп. ліквідних активів. Це є низьким показником за мірками більшості галузей. Однак у роздрібній торгівлі цей коефіцієнт невисокий, оскільки велика частина грошових коштів вкладена в запаси. Коефіцієнт абсолютної ліквідності. Показує, яка частина поточних (короткострокових) зобов'язань може бути погашена негайно. Коефіцієнт розраховується за формулою:

(2.5)

Запишемо формулу визначення чистого робочого капіталу на підставі даних Балансу: Рк = [Оборотні активи (ряд. 260) + Витрати майбутніх періодів* (ряд. 270)] - [Поточні зобов'язання (ряд. 620) + Доходи майбутніх періодів** (ряд. 630)]

Наявність чистого робочого капіталу свідчить про те, що підприємство здатне не тільки сплатити поточні борги, але й має у своєму розпорядженні фінансові ресурси для розширення діяльності і здійснення інвестицій. Враховуючи положення Наказу N 49/121 від 26.01.2001 «Про затвердження Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації» коефіцієнт покриття повинен бути більшим одиниці. Гарне значення цього показника підприємство мало у 2009 році – 0,89, але потім воно значно знизилося. Так, у 2009 році коефіцієнт покриття становив 0,79 разів, у 2010 році показник знизився ще в 1,4 разів порівняно з 2009 роком. Коефіцієнт швидкої ліквідності має бути від 0,6 - 0,8 і відображає на скільки підприємство є платоспроможним. В ці рамки підприємство ні разу не ввійшло за аналізований період. У 2009 році – знову впав. Проте, підприємство знову почало покращувати свою діяльність і вже у 2010 році досягнуло рівня 0,56, тобто хлібозавод знову хоче довести свою платоспроможність, але ще поки що відстає від норм. Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина боргів підприємства може бути сплачена негайно. Цей показник має прямувати до збільшення. Проте теденція зовсім протилежна. Показники 2009 року значно впали порівняно з 2010 роком у 65 і 50 разів відповідно. Це говорить про те, що підприємство не в змозі негайно погасити борги, йому потрібна відстрочка платежу або менший процент. Отже, аналіз ліквідності підприємства дає змогу зробити висновок про те, що підприємство ще немає достатньо ресурсів, щоб погашати поточні зобов’язання і розширювати свою діяльність. Зрушення поки що не значні, але вони є, тому в майбутньому, на мою думку, підприємство розширить свою діяльність, якщо йому допомогти і зробити конкурентоспроможним на рівні з Києвом.

Таблиця 8.4.