Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_Ekonomika_11_klas_Riven_standartu.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Тема 5. Підприємницька діяльність

ф Після вивчення теми ви знатимете

^ які функції виконує підприємець;

^ в яких формах існує підприємницька діяльність;

  • як між собою пов'язані дохід, витрати та прибуток підприємця; чому підприємству потрібні зв'язки з фінансовими установами;

  • що таке бізнес-план підприємства.

ф Раніше здобуті знання, які треба використати для засвоєння матеріалу теми:

  • особливості ринку виробничих ресурсів;

  • схема ціноутворення на різних ринках виробничих ресурсів;

  • зміст категорії «власність»;

  • особливості функціонування ринкової економіки.

5.1. Яиі функції вимонує підприємець

Підприємці - особливі суб'єкти економіки. Існують різні варіанти відповідей на питання про те, у чому полягає ця особливість.

Першим поняття «підприємець» ужив ще на початку XVIII ст. французький банкір Рене Кантільон, який вважав визначальними оз­наками підприємця керування власною справою та здатність ризи­кувати для досягнення в ній успіху. На початку XX ст. це уявлення суттєво доповнив видатний австрійський економіст Й. Шумпетер, икий наголосив на тому, що підприємець - це новатор, рушій науково- гехнічного прогресу.

Діяльність будь-якого підприємця підпорядкована меті привлас­нення прибутку. Розмір прибутку визначає успіх підприємця.

Розвиток підприємництва приносить суспільству незаперечні ви­годи. Вони полягають насамперед у тому, що:

  • підприємець може досягати своєї мети, лише якнайповніше за­довольняючи потреби споживачів;

  • підприємець заінтересований в економному використанні ре­сурсів, тому він прагне вдосконалити технології і цим сприяє технічному прогресу;

  • підприємець досягає найліпших результатів за умов соціальної і політичної стабільності, тому він заінтересований у партнерських відносинах з урядом, профспілками, споживачами тощо.

Однак, прагнучи одержати якомога більший прибуток, підпри­ємець може вдаватись до різних засобів. Історичний досвід свідчить, що ними можуть бути й такі, що суперечать інтересам суспільства, споживачів та найманих працівників. Тому завжди є актуальним пи­тання про поєднання суперечливих інтересів.

У чому може виявлятись суперечність інтересів?

Приклад 1. Відносно високі ціни деяких товарів спонукають підприємців виробляти продукти з низькою або навіть від'ємною су­спільною корисністю, такі як алкогольні напої, тютюнові вироби, відео- фільми, що пропагують насильство, неповагу до людей певних на­ціональностей або соціальних груп.

Приклад 2. Підприємці можуть бути заінтересовані у збереженні енергозатратних виробництв і технологій, котрі забруднюють довкіл­ля, якщо витрати на очисні споруди і нові технології зменшують при­бутковість.

Приклад 3. Підприємці завжди шукають способи мінімізації подат­кових платежів, хоч податки є джерелом фінансування соціальних програм, загальнодержавних проектів.

Приклад 4. Підприємці для швидшої реалізації продукції чи послуг можуть надавати неправдиву або неповну інформацію про них у рекламі.

Приклад 5. Підприємці можуть вибирати такий спосіб економії на витратах, як погіршання умов праці, зростання її інтенсивності без змін заробітної плати найманих працівників.

У цивілізованих суспільствах знайдено інструменти гармонізації (узгодження) інтересів підприємців, суспільства, споживачів, найма­них працівників. Найбільш дієвими інструментами є:

  • законодавство, яке, з одного боку, оберігає довкілля, моральне і фізичне здоров'я нації, визначає мінімальну заробітну плату та умови праці, а з другого - захищає приватну власність та ви­ключає надмірний податковий тягар на підприємців;

  • діяльність інститутів громадянського суспільства - об'єднань споживачів, захисників довкілля, спілок підприємців, професій­них спілок тощо.

Видатні підприємці - організатори, новатори, творчі особистості - є багатством окремих націй і всього світу. Завдяки їм змінюється спо­сіб життя і спілкування мільйонів людей. Світ на початку XXI ст. був би іншим, якби не діяльність підприємців-засновників зокрема таких фірм, як «Арріе» та «МісгозоГС», «Воеіпд» та «Затзипд».

Великі українські підприємства «Оболонь», «Рошен», «Чумак», «Богдан» та тисячі середніх і малих підприємств, що чесно роблять

гною справу в усій країні, живлять упевненість у тому, що традиція українського підприємництва в її ліпших виявах не втрачена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]