Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вопросы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.4 Mб
Скачать

34. Грошовий мультиплікатор та його роль в пропозиції грошей

Представим себе, что банки занимаються только пассивными операциями: они привлекают деньги клиентов на депозиты, но не выдают кредитов. Следовательно, банки не могут начислять проценты на депозиты. Привлеченные на депозиты денежные средства, не выданные в качестве кредитов, становятся банковскими резервами.Т.е.,когда банки не выдают кредиты, но получают депозиты, направляемые в резервы, мы имеем систему 100%-го банковского резервирования. Обязательные резервы( R )- минимальная сумма средств,которые банки и сберегательные учреждения обязаны держать в соответствии с указаниями ЦБ. Норма обязательных резервов- это отношение величены обязательных рез-ов ко всей сумме депозитов(Д). Избыточные рез-вы банков (Е) представляют собой разницу м/у суммой депозитов банка и величеной его обязательных рез-ов, т.е. Е=Д-R. Система коммерческих банков в целом может создавать допол-ые банковские деньги, т.е. умножить существующие в ней избыточные резервы. Числовой уоэфициент показывающий во сколько раз возрастет или сократится предложение банковских денег в рез-те увеличения или сокращения вкладов в банковскую систему на одну ден. единицу наз.- банковский мультипликатор. Величина мульт-ра явл. Величиной обратной норме обязательных пределов. Предоставление кредитов в сумме меньшей избыточного резерва приводит к понижению банковского мультипликатора. Модель предложения денег позваляет рассчитать денежный мул-ор, и показать,что величина денежного предложения нах. В прямой зависимости от денжной базы, в обратной

зависимости от нормы банковского резервирования и в прямой зависимости от коэффициента депонирования денег. Важным выводом вытекающим из анализа предложения денег, явл. то, что ЦБ не в состоянии полностью контролировать предложение денег в стране. Он конечно может жестко регулировать денежную базу

, но не может регламентировать фактическую норму банковских рез-ов , как и соотношение м/у наличностью и депозитами.

15. Макроекономічні показники: випуск, проміжна та кінцева продукція.

СНР спирається на низку макроекономічних показників, за допомогою яких вимірюються результати функціонування національної економіки. Первинним таким показником є валовий випуск (ВВ), який відображає повну ринкову вартість усіх товарів та послуг, вироблених у країні за певний період. Але найбільше значення серед макроекономічних показників має валовий внутрішній продукт (ВВП).

За своєю суттю ВВП — це ринкова вартість кінцевої продукції або додана вартість, створена резидентами всередині країни. Кінцевою продукцією є лише та частка валового випуску, яка спрямовується на невиробниче споживання, інвестування та експорт. Це означає, що при обчисленні ВВП із валового випуску має відніматися проміжна продукція, яку використовують для виробництва товарів та послуг і яка прибирає форми матеріальних витрат (МВ).

26.Макроекономічна рівновага у моделі ad-as: короткостроковий та довгостроковий аспект.

Внутрішньою властивістю ринкової економіки є її постійне тяжіння до рівноваги. В узагальненому вигляді рівновага в економіці є рівновагою між сукупним попитом і сукупною пропозицією, тобто AD = AS. Тому модель ADAS є базовою моделлю економічної рівноваги.

Слід розрізняти рівновагу короткострокову і довгострокову. Короткострокова рівновага відображує рівновагу між сукупним попитом і короткостроковою сукупною пропозицією. Довгострокова рівновага — це рівновага між сукупним попитом і короткостроковою сукупною пропозицією, яка дорівнює довгостроковій сукупній пропозиції. Короткострокова сукупна пропо­зиція може збігатися або не збігатися з довгостроковою сукупною пропозицією. Вони збігаються, якщо економіка знаходиться в стані повної зайнятості, і не збігаються, якщо економіка потрапляє у стан неповної або надмірної зайнятості. Це означає, що короткострокова рівновага може забезпечуватися в умовах різного рівня зайнятості. На противагу їй довгострокова рівновага може спостерігатися лише в економіці з повною зайнятістю.

У макроекономічному аналізі економічна рівновага фіксується як результат відповідних змін в економіці. Проте реально в кожний окремий проміжок часу рівноваги в економіці не існує. Ринковий механізм постійно створює передумови як для порушення, так і для відновлення економічної рівноваги. Тому рівновага — це не статична, а динамічна властивість економіки, яка реалізується лише в тенденції.

Порушення рівноваги в економіці можуть спричинятися змінами як в сукупному попиті, так і в сукупній пропозиції, що викликаються неціновими чинниками. Розглянемо механізм відновлення економічної рівноваги на основі моделі ADAS після її порушення спочатку сукупним попитом, а потім сукупною пропозицією. При цьому слід врахувати, що існує кілька гіпотез відносно того, як ціни і заробітна плата реагують на порушення економічної рівноваги в короткостроковому періоді. Оскільки всі вони є лише іншою інтерпретацією однієї моделі, то тут і надалі будемо спиратися на одну з них — гіпотезу негнучкої зарплати. Згідно з цією гіпотезою очікуваними цінами є ціни, визначені на базі адаптивних очікувань.