Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_shpori_gotovi (1).doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.34 Mб
Скачать

7. Економічна сутність сукупної пропозиції. Характеристика окремих відрізків сукупної пропозиції. Нецінові фактори впливу на сукупну пропозицію.

Сукупна проп (AS) — це сукупність товарів і послуг, які виробляють нац підпр для продажу на ринку з метою отримання прибутку. Отже, суб’єктами сукупної пр. ї є підприємства, які виробляють товари і послуги, а мотиваційним чинником, який лежить в основі прийняття ними рішень щодо зміни обсягів виробн своєї продукції, є максимізація прибутку. Тому чинниками, що впливають на сукупну пр, є такі, від яких залежить прибутковість вироб. Всі ці чинники можна поділити на 2і групи: ціна і нецінові чинники. Ціна впливає на прибутковість вироб через обсяг виручки від продажу даного обсягу продукції, а нецінові чинники — через середні витрати на її вироб.

В довгостро періоді зрост цін збільшує лише номінальну з/п, а реальні параметри ек залишаються незмінними: безроб зберігається на прир рівні, а сукупна пропозиція — на рівні потенційного ВВП. Граф інтерпретацію довгостр сукупної пр наведено на рис. 4.3.

На рис. 4.3, крива ASL є кривою довгостр сукупної проп. Вона має вигляд вертикальної лінії, яка бере свій початок у точці потенц ВВП, тобто в точці Yp. За цих умов будь-яка зміна сукупного попиту не впливає на сукупну проп, а спричинює лише зміну рівня цін. Зрост сукупного попиту переміщує його криву з положення AD1 у положення AD2. Це підвищує ціни від Р1 до Р2, але обсяг виробн не змінюється і залишається на рівні потенц ВВП.

Таким чином, у довгострок періоді, в якому ціни і з/п є абсолютно гнучкими, сукупна пропозиція не залежить від ціни, а визначається потенц ВВП. Проте пряму залежність довгострокї сукупної пропозиції від потенц ВВП не слід розуміти як кінцевий результат руху ек на певну дату довгострок періоду. Сутність цієї залежності полягає в іншому — вона існує у вигляді закону-тенденції, згідно з яким у довгострок періоді, незважаючи на можливі відхилення сукупної пропозиції від потенц ВВП у короткострок періоді, динаміка сукупної пропозиції і фактичного ВВП визнач лише динамікою потенц ВВП.

Теорія короткостр сукупної проп є однією з найсуперечливіших ел макроек теорії. Передусім макроекономісти виділяють 2 моделі короткостр сукупної пропозиції. Одна з них називається крайнім випадком. Сутність моделі за крайнім випадком полягає в тому, що ціни і з/п тимчасово є абсолютно негнучкими, тобто фіксованими. Такий випадок припускав Кейнс в умовах депресії, коли в усіх або переважній більшості галузей спостерігається низький рівень використання вироб потужностей. За такої ситуації у разі збільшення сукупного попиту робітники зацікавлені втримуватися від вимог щодо збільшення з/п, а підприємці — від бажання підвищувати ціни.

На рис. 4.4 крива AS є кривою короткостр сукупн пропозиції. Оскільки у крайньому випадку ціни не змінюються, то крива AS має вигляд горизонт лінії. Збільш сукупнопиту переміщує його криву з положення АD1 у положення AD2. За абсолютно негнучких цін збільш сукупн попиту втілюється в адекватне зрост обсягів вироб — з Y1 до Y2. Це означає, що в умовах фіксованих цін короткостр сукуп проп є функцією сукупного попиту.

Рис. 4.4. Крива короткострокової сукупної проп

Згідно з основною моделлю обсяг вироб у короткост періоді підпр визначають з урахуванням їхніх очікувань щодо рівня цін. Якщо фактичні ціни перевищили очікувані, то у підпр виникає мотивація збільш обсяг виробн порівняно з потенц величною. Якщо навпаки, фактичні ціни зменш відносно очікуваних, то підпр зменш обсяг виробн порівняно з потенці величиною. Отже, основна модель передбачає, що сукупна пропозиція в короткостр періоді є зрост ф-єю від ціни, внаслідок чого її крива має додатний нахил.

Рис. 4.5. Крива коротк сукуп пропї осн модель

На рис. 4.5 поч рівновага в екон знаходиться в точці Т1. У цій точці крива AS перетинається з кривою AD1 на умовах, що фактичний рівень цін збігається з очікуваним рівнем, тобто Р1 = Ре, безроб дор прир нормі, а факт обсяг вироб знаходиться на потенц рівні, тобто Y1 = Yр. Тепер припустимо, що внаслідок збільш сукупн поп факт рівень цін зростає від Р1 до Р2, що вищий за очікуваний рівень. Внаслідок цього здешевлюється праця і у підприємців з’являється мотивація збільшити обсяг вироб порівняно з потенц рівнем, тобто від Y1 до Y2.

Нецінові чинники короткострї сукупн проп — це такі чинники, які змінюють середні витрати і прибутковість підпр за даного рівня товарних цін, що спонукає підпр змінювати обсяг виробн. До основних нецінових чинників короткост сукуп пропоз можна віднести такі: 1) ресурсові ціни; 2) продуктивнысть рес; 3) субсидії підпр і податки на підпр. Серед нецін чинників сукупної пропоз найбільш мінливими є ресурсові ціни. Якщо ресурсові ціни зрост, то за інших незмінних умов збільш середні витрати і зменш рівень прибутковості виробн. Продуктивність рес залежить від технологічного рівня виробн і впливає на обсяг продукції, яку ек спроможна виробити за наявної к-ті рес. Зрост продуктивності рес є однією із передумов збільш довгострок сукупної пропоз, що викликає зміщення її кривої вправо. Субсидії, які держава надає підпр, занижують дійсну величину середніх витрат. Тому у разі їх застосування прибутковість виробн підвищя. Це стимулює підприємства збільшувати обсяг виробн і викликає зниження товарних цін. До нецінових чинників відносять і оподаткування підприємств. Для підп податки також є витратами, оскільки від їх рівня залежить чистий прибуток, тобто частина прибутку, якою підпр можуть вільно розпоряджатися. Якщо рівень оподаткування підпр зростає, то чистий прибуток зменш.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]