Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕП (шпоры).doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.03 Mб
Скачать

147.Цілі і завдання митн політики держав і її вплив на розвиток мев.

Кожна держава здійснює свою митну політику як ситему принципів та напрямів її діяльності у сфері забезпечення своїх ек інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифн заходів регулюв, передусім зовнішн торгівлі. Під митною справою відповідно до ст.3 Митного Кодексу Укр.(2002) розуміють порядок переміщення через митний кордон Укр товарів і транспортних засобів, митне регулювання, пов’язане з установленням та справленням зборів та податків, процедури митного контролю та оформлення, боротьбу з контрабандою та порушеннями митних правил. І в інших державах, в основному, так само розуміють зміст митної справи. Уже склалась система норм і принципів МП, які регулюють відносини між державами в процесі їх співр-ва у митних питаннях. У них беруть активну участь і міжнародні організації, наприклад митні союзи, Всесвітня митна організація. Зазначені норми та принципи закріплені у відповідних міжнар договорах, а також у спеціальних угодах з митних питань та інших джерелах, становлять зміст. ММП.. ММП слід розглядати як складову МЕП у зв’язку з тим, що абсолютна більшість його норм і принципів спрямована на регулювання МЕВ. Окремі його норми і принципи можуть входити до міжн торгового, міжн трансп права, права зовн відносин, що є скоріше за все винятком із загального правила і вказує на системний взвємозвязок різних галузей і підгалузей МП. Отже, під ММП слід розуміти підгалузь МЕП, яка включає в себе систему норм та принципів, що регулюють відносини між державами з митних і пов’язаних з ними інших питань міжн економ співр-ва.

Джерела: Конвенція про створення Ради митного співр-ва (1950), Міжн конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур(1973), Конвенція про номенклатуру для класифікації товарів у митних тарифах(1950).

148.Що мають спільного і в чому полягає відмінність заг і спец принц меп?

Під принципом взагалі заведено розуміти керівні ідеї, основоположні засади або правила здійснення якоїсь діяльності. Принц поділ-ся на основні та спец-ні. Група спеціальних принципів МЕП відтворює специфіку правового регулювання у міжнар-економ сфері. Джерела спец-ні: Хартія ек прав і обов’язків держав,74р., Декларац про встановл нового ек порядку 74р.1. П-п розвитку міжнародних економічних і науково-технічних відносин між державами.

2.П-п юр рівності і недопустимості ек. дискримінації держав. 3.П-п свободи вибору форми організації зовнішньоекономічних зв'язків 4..П-п невід'ємного суверенітету держав над їх природними та іншими ресурсами, а також над їх економічною діяльністю.5.Відповідно до п-пу найбільшого сприяння. 6.П-п національного режиму.

Основні (загальні) принципи МЕП. До них відносяться принципи МП, бо МЕП є галуззю МП. Тому і принципи МП є заг принципами і для МЕП. Джерелами основн є: Статут ООН; Деклар-я про принцими МП,70р.1.П-п мирного співіснування

2.П утримання у своїх міжнародних відносинах від погрози застосування сили або її застосування як проти територіальної недоторканості і політичної незалежності будб-якої держави. 3.П-п суверенної рівності. 4.П рівноправ’я і самовизначення народу 5. П-п співробітництва держав.6.П-п невтручання .7.П-п сумлінного виконання міжнародних зобов'язань. 8.П-п взаємної вигоди. 9. П розгляду міжнародних спорів мирним шляхом