Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

укр мова / Табл на укр.(2)

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Комунікативна компетенція психолога. Її компоненти

Комунікативні знання - це знання про те, що таке спілкування, які його види, фази, закономірності розвитку. Це знання про те, які існують комунікативні методи і прийоми, яку дію вони надають, які їхні можливості та обмеження. Це також знання про те, які методи виявляються ефективними відносно різних людей і різних ситуацій. До цієї області відноситься і знання про ступінь розвитку у себе тих чи інших комунікативних умінь і про те, які методи ефективні саме у власному виконанні, а які - не ефективні.

Комунікативні вміння : вміння організовувати текст повідомлення в адекватну форму , мовні вміння , вміння гармонізувати зовнішні та внутрішні прояви , вміння отримувати зворотний зв'язок , вміння долати комунікативні бар'єри та ін Виділяються група інтерактивних умінь : вміння будувати спілкування на гуманної , демократичній основі , ініціювати сприятливу емоційно -психологічну атмосферу , вміння самоконтролю та саморегуляції , вміння організовувати співпрацю , вміння керуватися принципами і правилами професійної етики та етикету , вміння активного слухання , - і група соціально- перцептивних умінь : вміння адекватно сприймати і оцінювати поведінку партнера в спілкуванні , розпізнавати по невербальних сигналах його стану , бажання і мотиви поведінки , складати адекватний образ іншого як особистості , вміння робити сприятливе враження.

Комунікативні здібності, як індивідуально-психологічні властивості особистості, що відповідають вимогам комунікативної діяльності і забезпечують її швидке і успішне здійснення.

Список чинників комунікативної компетентності в спілкуванні психолога з клієнтами Бодальов А.А. виділяє десять складових:

1 . Емпатія : уміння бачити світ очима інших , розуміти його так само як вони , сприймати вчинки з їх же позицій .

2 . Доброзичливість : здатність не тільки відчувати , а й показувати своє доброзичливе ставлення , повага , симпатію , вміння приймати їх навіть тоді, коли не схвалюєш ці вчинки , готовність підтримувати інших .

3 . Автентичність - вміння бути природним у стосунках, не ховатися за масками або ролями , здатність бути самим собою в контактах з оточуючими.

4 . Конкретність - відмова від загальних міркувань і зауважень , вміння говорити про свої конкретні переживання , думках , діях , готовність відповідати однозначно на запитання.

5 . Ініціативність - схильність до діяльної позиції у відносинах з людьми , до того , щоб « йти вперед » , а не тільки реагувати на те , що роблять інші , здатність встановлювати контакти , не чекаючи ініціативи з боку , готовність братися за якісь справи в ситуації , що вимагає активного втручання , а не просто чекати , коли інші почнуть щось робити.

6 . Безпосередність - уміння говорити і діяти безпосередньо, відкрита демонстрація свого ставлення до проблем , людям .

7 . Відкритість : готовність відкривати іншим свій внутрішній світ і тверда переконаність , що відкритість сприяє встановленню здорових і міцних відносин з оточуючими , щирість.

8 . Прийняття почуття: відсутність страху при безпосередньому зіткненні зі своїми почуттями або почуттями інших людей , вміння висловлювати і готовність приймати емоційну експресію з боку інших .

9 . Конфронтація : вміння «віч-на -віч» спілкуватися з іншими людьми з повним усвідомленням своєї відповідальності , в разі несходства думок - готовність піти на конфронтацію , але не з метою налякати або покарати іншого , а з надією на встановлення справжніх і щирих відносин .

10 . Самопізнання : дослідницьке ставлення до власного життя і поведінки , прагнення скористатися для цього допомогою з боку оточуючих , готовність приймати від них будь-яку інформацію про те , як вони сприймають тебе , але при цьому бути автором своєї самооцінки ; ставлення до конфронтацій з іншими людьми і нового досвіду як до коштовного матеріалу , важливого для глибшого самопізнання.

Соседние файлы в папке укр мова