Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс_1 / тема 2 Гнiйнi захворювання легень i плеври дор.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
367.62 Кб
Скачать

43

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

Затверджено”

на методичній нараді

кафедра хірургії №2

(назва кафедри)

завідувач кафедри

професор Безродний Б.Г..___________________ (ПІП,підпис)

______”________________________ 2011 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ

Навчальна дисципліна

Хірургічні хвороби

Модуль №

2

Змістовний модуль №

3

Тема заняття

Гнiйнi захворювання легень i плеври. Абсцес i гангрена легень, бронхоектатична хвороба. Гостра i хронiчна емпiема плеври, пiопневмоторакс. Особливостi клiнiчного перебiгу. Диференцiальна дiагностика. Методи консервативного та хiрургiчного лiкування.

Курс

5

Факультет

Медичний

Київ 2011

1.Актуальність теми.

Погіршення гігієни дихання сучасної людини, сприяє порушенню захисних механізмів дихальної системи, зростаюча частота імунодефіцитних станів, обумовлених діабетом, алкоголізмом та іншими причинами, наростаюча обсемінінність антибіотикорезистентними штамами збудників розглядаються як чинники, що сприяють виникненню інфекційних деструкції легень.

Досить висока частота виникнення абсцесів легені при пневмоніях (від 2 до 5%), закритих травмах грудей (1,5-2%), вогнепальних пораненнях (1,5%). Не дивлячись на значні успіхи в лікуванні цієї патології, летальність при абсцесах легенів досягає 10 %, а при гангрені легені вона залишається вкрай високою – від 40 до 90%.

Найбільш часто емпієма плеври ускладнює перебіг гострих пневмоній (5-8%), абсцесів легень (9-11%), гангрени легені (80-95%). При закритих пошкодженнях грудної клітини емпієма плеври зустрічається в 3-5% випадків, а при проникаючих пораненнях – в 10-15%.

2.Конкретні цілі.

2.1. Знати: основні положення етіології, патогенез, класифікацію, клінічні ознаки, методи додаткового обстеження хворих з гнiйними захворюваннями легень i плеври, методи лікування.

А також знати:

    • анатомо-фізіологічні дані про легені та плевру;

    • класифікацію гнійних захворювань легень та плеври;

    • сучасні погляди на етіологію та патогенез захворювань легень та плеври;

    • клінічну картину захворювань легень та плеври;

    • методи діагностики та диференційної діагностики захворювань легень та плеври;

    • принципи лікування захворювань легень та плеври, показання до різних методів лікування;

    • особливості хірургічних втручань при захворюваннях легень та плеври;

    • техніку виконання плевральної пункції;

    • техніку «закритого» дренування плевральної порожнини.

2.2. Вміти: збирати скарги, анамнез хвороби, методично правильно проводити огляд хворого, формулювати діагноз, обирати найбільш інформативні додаткові методи діагностики та лікувальну тактику у хворих з гнiйними захворюваннями легень i плеври.

Також вміти:

    • зібрати та оцінити скарги хворого із захворюванням легень та плеври, дані анамнезу, провести фізикальне дослідження та вірно трактувати отримані результати;

    • визначити раціональний об'єм лабораторних та інструментальних методів дослідження;

    • правильно тлумачити результати біохімічного дослідження крові, дослідження отриманого ексудату, УЗД, комп'ютерної томографії, рентгенологічних методів дослідження;

    • визначити показання до операцій та інших методів лікування хворих;

    • призначити передопераційну підготовку хворим;

    • вести післяопераційний період.

2.3. Розвивати творчі здібності на основі вивченого клінічного та діагностичного матеріалу: вміти інтерпретувати зібрану діагностичну інформацію, правильно її аналізувати та на підставі інтегральної оцінки зібраних даних встановлювати діагноз; визначати лікувальну тактику в залежності від стадії захворювань та наявності ускладнень у пацієнтів з гнiйними захворюваннями легень i плеври.

2.4. Виховні цілі: сформувати деонтологічні уявлення при роботі з хворими на гнiйні захворювання легень i плеври, оволодіти вмінням встановлювати психологічний контакт з даною категорією хворих та їх родичами, розвивати почуття відповідальності за своєчасність та правильність професійних дій.

Соседние файлы в папке 5 курс_1