Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
93
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
131.58 Кб
Скачать

17

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

Затверджено”

на методичній нараді

кафедра хірургії1

(назва кафедри)

В.о. завідувача кафедри

професор М.Д.Кучер___________________ (ПІП,підпис)

«______» ________________________ 20__ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Хірургія

Модуль №

2

Змістовний модуль №

3

Тема заняття

Тема 3: Набуті вади серця. Класифiкацiя. Діагностика. Покази до хірургічного лікування. Методи оперативних втручань. Ускладнення. Сучасні методи діагностики, малоінвазівного оперативного лікування захворювань серця.

Курс

5

Факультет

Медичний

Київ

1. Анатомічні особливості отворів серця.

Виділяють 4 анатомічних отвори серця. Ліве(венозне) яке з’єднує порожнину лівого шлуночка з порожниною лівого передсердя. По краю лівого венозного отвору розташована двостворчата або мітральна заслінка устворена подвоєним листком ендокарда. В заслінці виділяють дві створки – пердню і задню. Передня створка фіксована до переднього краю венозного отвору і з’єднується з переднім сосочковим мязом за допомогою сухожильних ниток. Задня створка менша ніж передня і розташована позаду. Вона фіксована до заднього сосочкового м’язу, знову ж таки за допомогою сосочкових ниток. Створки запобігають току крові з порожнини лівого шлуночка в порожнину передсердя під час сістоли.

Передній відділ порожнини лівого шлуночка зєднується артеріальним отвором з порожниною аорти. У ділянці устя аорти розташовані три півмісяцеві клапани: правий, лівий і задній. Вони утворені дублікатурою ендокарду. Їх вільний вгнутий край направлений в сторону порожнини аорти. Півмісяцеві клапани перешкоджають зворотньому надходженню крові з порожнини аорти у порожнину лівого шлуночка.

Передній відділ правого шлуночка переходить в легеневу артерію. Задній відділ правого шлуночка через правий венозний отвір з’єднується з порожниною правого передсердя. По краю зазначеного венозного отвору розташований трьохстулкова заслінка, яка попереджає нажходження крові з порожнини правого шлуночка в порожнину правого передсердя. В заслінці виділяють три створки: дві великі – внутрішню і задню, одну меншу – передню.

2.Актуальність теми.

Протягом останніх десятиліть в економічно розвинених країнах збільшується кількість хворих з набутою патологією серцевосудинної системи. Найбільшу загрозу населенню України створюють ішемічна хвороба серця, митральні та аортальні клапанні вади, порушення серцевого ритму. Всі ці хвороби мають прогностично несприятливий перебіг, велику соціальну та медичну значимістьі. Соціальний аспект проблеми полягає у широкій розповсюдженості цих захворювань, їх хронічному перебігу та значному зниженню якості життя пацієнтів, котрі ними страждають. Кардіоваскулярна патологія займає 62% в структурі причин смерті населення України. Найчастіше ці захворювання зустрічаються у осіб працездатного віку. Медичний аспект характеризується , по – перше, прогресуючим перебігом цих захворювань, що найчастіше призводить до необхідності їх хірургічного лікування, а, по-друге, можливістью виникнення тяжких ускладнень, котрі навіть можуть бути загрожуючими для життя, наприклад: інфекційний ендокардит, системні емболії, повна атріовентрикулярна блокада, важка серцевосудинна недостатність.