Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5kurs[1] / Методичні розробки для студентів / 9.1.Абдомінальний ішемічний синдром.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
95.23 Кб
Скачать

11

Міністнрство охорони здоров”я україни національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

« Затверджено»

на методичній нараді

КАФЕДРИ ХІРУРГІЇ №1

В.о. завідувача кафедри

професор М.Д.Кучер___________________ (ПІП,підпис)

«______» ________________________ 20__ р.

Методичні рекомендації

на тему: «Абдомінальний ішемічний синдром».

Для самостійної роботи студентів при підготовці до практичних(семінарських) занять

Навчальна дисципліна

Хірургія

Модуль №

2

Змістовний модуль №

4

Тема заняття

Тема 9.1: Абдомiнальний iшемiчний синдром. Клiнiчнi варiанти перебiгу. Дiагностика. Диференцiальна дiагностика. Ускладнення. Методи консервативного лiкування. Профiлактика. Реабiлiтацiя.

Курс

5

Факультет

медичний

Київ

  1. Кровопостачання тонкої, сліпої та ободової кишки.

Кровопостачання дванадцятипалої кишки здійснюється верхньою панкреатодуодельною та нижньою панкреатодуоденальною артеріями.

Верхня панкреатодуодельна артерія являється гілкою гастродуоденальної артерії із системи печінкової артерії. Нижня панкреатодуодельна артерія являється гілкою верхньої мезентеріальної артерії. Верхня та нижня панкреатодуодельна артерії розгалужуються на два стволи – передню та задню, вони йдуть назустріч одна одній в борозні між дванадцятипалою кишкою та головкою підшлункової залози, анастомозують між собою, утворюючи передню та задню артеріальні дуги.

Кровопостачання порожньої та здухвинної кишок здійснюється верхньою брижовою артерією від якої відходять 12-16 гілок тонкокишкових артерій (порожньо кишкових та клубовокишкових).

Кровопостачання сліпої та ободової кишки здійснюється клубовотовстокишковою, правою ободовою та середньою ободовою артеріями з системи верхньої брижової артерії, а також лівою ободовою та сигмовидними (2-4 гілки) артеріями з системи нижньої брижової артерії.

Відтік венозної крові від сліпої та ободової кишок здійснюється по одноіменних венах гілки яких утворюють верхню та нижню брижові вени, останні, в свою чергу – ворітню вену.

  1. Актуальність теми. Хронічна ішемія органів травлення обумовлена оклюзієй вісцеральних гілок черевної аорти і виникає у зв*язку з дефіцитом кровопостачання органів черевної порожнини.Абдомінальний ішемічний синдром ( АІС) – захворювання,що потребує комплексного підходу до лікування та реабілітації.Незважаючи на численні дослідження, писвячені його лікуванню,багато проблем і нині залишаються не вирішенними.Зокрема недостатньо ефективними виявились реабілітаційні заходи.Така ситуація значною мірою пов”язана з недостатнім усвідомленням хворими суті захворювання, неприйняттям ними необхідності тривалого лікування.Пацієнт і його найближчі родичі не завжди адекватно сприймають інформацію, що надають їм медики. Існує проблема невідповідності між тим, чого хоче навчити лікар пацієнта, і тим, що сам хворий бажає довідатися про своє захворювання. З огляду на вказане особливої актуальності набувають освітні програми для хворих на АІС, що повинні сприяти формуванню навичок самоконтролю за перебігом хвороби,довіри до лікаря, усвідомлення необхідності тривалого адекватного лікування.

  1. Конкретні цілі.

2.1.Знати:основні положення етіології, патогенезу,класифікації, анатомії судин черевної порожнини,клінічні ознаки АІС,основні і додаткові методи обстеження хворих, диференціальну діагностику, методи лікування і реабілітації хворих.

А також знати:

  • Клінічні прояви захорювнь черевної порожнини

  • Загальні методи дослідження;

  • Спеціальні методи дослідження;

  • Анатомію вісцеральних гілок черевної аорти;

  • Патофізіологічні прояви захворювання;

  • Особливості діагностики та диференціальної діагностики судинних захворювань черевної порожнини;

  • Принципи індивідуального підходу до розв’язання питань консервативної терапії, хірургічної тактики та реабілітації хворих на АІС.

3.2.Вміти: збирати скарги, анамнез хвороби, методично правільно проводити огляд хворого, виконувати дослідження органів черевної порожнини, формулювати діагноз,обирати найбільш інформативні додаткові методи діагностики, обирати найбільш адекватну тактику лікування хворих на АІС.

Також вміти:

  • Аналізувати та оцінювати дані скарг хворого;

  • Аналізувати та оцінювати дані анамнезу;

  • Оцінювати дані спеціальних досліджень черевної порожнини;

  • Формулювати діагноз хвороби;

  • Асистувати на операціях,які виконуються з приводу захворювань на АІС.

3.3.Розвивати творчі здібності студенів на основі вивченого клінічного та діагностичного матеріалу: вміти інтерпретувати зібрану клінічну і діагностичну інформацію, правільно її аналізувати та на підставі інтегральної оцінки зібраних даних встановлювати діагноз; визначати лікувальну тактику в залежності від стадії захворювання та наявності ускладнень.

3.4.Виховні цілі: сформувати деонтологічні уявлення при роботі с хорими на

ІАС ,оволодіти вмінням встановлювати психологічний контакт з даною категорією хворих та їх родичами, розвивати почуття відповідальності за своєчасність та правильність професійних дій.